[SPQR]開坑講下羅馬建城以來既歷史

1001 回覆
384 Like 3 Dislike
依家刺殺Ceasar個遺址變左養貓的地方

今日連登仔眼中:布魯圖=左膠
樓主呢part 寫到我眼泛淚光
上面所講既龐都,應為龐沙(Gaius Vibius Pansa Caetronianus)。

初戰取勝既布魯圖,龐沙同希提烏斯既聯軍,同屋大維手下既四個軍團合流,接近八個軍團既兵力再次係六日後同安東尼既兩個軍團對陣於莫德納。今次,屋大維終於有參戰既機會,係初戰之下,安東尼既軍團係逆勢下居然佔上風,希提烏斯突襲安東尼大營既攻勢受挫,希提烏斯手持住鷹旗奮戰下陣亡。共和派軍隊好快就因此陷入混亂, 屋大維冷靜應對,好快就將希提烏斯手下潰退既舊部聚集起來,重新建立戰綫。

當時龐沙同隨行督戰既元老都要求屋大維將指揮權交比經驗老到既龐沙,但比 屋大維拒絕:凱撒既軍團只會聽命於凱撒(屋大維)既指揮,他們不會聽命於殺死凱撒既元老院“。於是手握八個軍團既屋大維好快就扭轉敗局。但原先他希望救援既布魯圖,就認爲希提烏斯死後大軍已經戰敗,手下紛紛逃往屋大維既陣營,而認爲敗局而定既布魯圖就逃離戰場,希望轉投當時正係馬其頓招兵買馬既卡提烏斯同布魯圖斯,但未走到幾遠,就被安東尼既高盧盟軍抓獲處死,成爲第一個被處死既密謀集團成員。

雖然安東尼被屋大維擊敗,但他仍然帶住受重創既兩個軍團突破包圍逃亡到山地高盧,而相反共和派兩個執政官希提烏斯同布魯圖都戰死,由年僅十九嵗既屋大維帶兵。為左解決執政官職位懸而未決既局面,屋大維手下既百夫長要求將職位授予凱旋而歸既屋大維。元老院拒絕任命之後,屋大維亦都拒絕向高盧進軍,坐視安東尼慢慢恢復實力,並且建立出十七個軍團既兵力同擁有八個軍團既屋大維對峙。

之後屋大維要求元老院將安東尼視爲國家公敵先肯出兵討伐安東尼,元老院拒絕之後,屋大維就係公元前43年八月帶領自己手下既八個軍團進軍羅馬,在無遇到任何反抗既情況下,年僅十九嵗既屋大維被選為執政官,同時擔任執政官既係凱撒既親信佩迪烏斯(Quintus Pediu)。

至此,年紀輕輕既屋大維已經係權傾一時,而且有能力同安東尼平起平坐既政治家。但當個個都認爲屋大維會利用職位起兵討伐安東尼之際,屋大維就選擇同呢位敵人伸出橄欖枝...

下一集:後三頭同盟

連登仔全部都係平民派
點解羅馬可以癲到出完一個凱撒再出多個屋大維

連登仔全部都係平民派

俾著當時既羅馬公民係連登仔,一定會日日打仗周圍亂咁打鳩人

呢個時期算係高峰期
之後帝制左之後就越來越平庸,應該是創業者同守業者既分別
好正 追左十幾廿頁 留名先
lm

呢個時期算係高峰期

鉛中毒學說有幾成可信?同日本江戶一樣,管治效能大降
Beware ides of march

呢個時期算係高峰期

羅馬人其實係一世紀左右已經知道鉛既毒性,後來鋪設既水管都以陶瓷爲主
其實可唔可以咁講
羅馬不斷嘅擴充, 令到軍隊嘅重要性不斷增加, 繼而令軍人嘅權力不斷增加, 加上共和制唔可以有效咁管治到咁大嘅領土, 共和制覆亡係遲早嘅事
留名
留名
其實可唔可以咁講
羅馬不斷嘅擴充, 令到軍隊嘅重要性不斷增加, 繼而令軍人嘅權力不斷增加, 加上共和制唔可以有效咁管治到咁大嘅領土, 共和制覆亡係遲早嘅事

應該話共和制係貴族寡頭制過渡到大眾民主再過渡去凱撒主義既一個過程
呢個過程一完成,覆亡就係遲早既事

羅馬領土既擴張刺激左民眾對戰利品既需求,所以加速左政體變換既速度,由政黨取代民眾,去到後來軍隊更加取代埋政黨既角色,軍隊既領袖就成為羅馬既元首

呢個時期算係高峰期

你唔是信呢個講法吓嘛

呢個時期算係高峰期

你唔是信呢個講法吓嘛

我覺得呢個係眾多成因之一
但權鬥 疫症同日耳曼人先係主因
全世界都知既陰謀
係得主角凱撒唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞