[SPQR]開坑講下羅馬建城以來既歷史

1001 回覆
384 Like 3 Dislike
吹漢朝既人好中意拿卡萊來説明羅馬遠程武器威力不足會被大規模裝備弩既漢軍吊住來打,但安息用既係弓箭騎射壓制羅馬,漢朝係步兵用弩,射擊距離已經相差好遠,無得玩一擊脫離而且靠平射既漢軍將會被逼同羅馬展開白刃戰
D大陸人好中意用漢朝軍事同秦朝軍事比羅馬軍事,仲成日講到羅馬完全冇得比咁 ,樓主點睇

調轉就真

大陸哩自high

香港都有唔少呢類蝗漢/大支那膠

最經典就係拿漢朝d生鐵當熟鐵

仲有無多啲聽下
軍隊編制係咪好混亂?

漢朝步兵體系不如羅馬,遠程武器上漢弩射程短不如弓箭,對於輕裝甲既匈奴尚可,但唔會打得穿羅馬既盾牌盔甲,呢方面安息就靠反曲弓曲射去打散羅馬重步兵方陣,但中原地區去到唐朝先開始用弓箭取代弩

但係弩技術上唔係應該更加先進咩
定係漢弩廢咋
吹漢朝既人好中意拿卡萊來説明羅馬遠程武器威力不足會被大規模裝備弩既漢軍吊住來打,但安息用既係弓箭騎射壓制羅馬,漢朝係步兵用弩,射擊距離已經相差好遠,無得玩一擊脫離而且靠平射既漢軍將會被逼同羅馬展開白刃戰

Artillery 呢?
漢朝係咪一樣無?
白刃戰既話漢朝又係好差?

Artillery 呢?
漢朝係咪一樣無?
白刃戰既話漢朝又係好差?

有用杠杆原理既投石機,不過唔係用來野戰
白刃戰既話羅馬重步兵有明顯優勢
點解收尾羅馬會唔夠 Huns打?
因為管理得差?
https://kknews.cc/zh-hk/history/l8pqjb.html
Btw奇文共賞
成篇文淨係用匈奴人做比較點
仲要assume左匈奴人=匈人
點解收尾羅馬會唔夠 Huns打?
因為管理得差?

中衰,個時羅馬已經既軍隊已經依靠雇傭兵同蠻族既聯盟,沙隆會戰主要就靠哥德人打贏匈人
https://kknews.cc/zh-hk/history/l8pqjb.html
Btw奇文共賞

蒙古,匈人,匈奴其實比較似一個部落聯盟,類似三皇五帝時期個種,唔同部落推舉一個共主出來
匈奴就算向西遷移,呢個部落聯盟不斷有新既部族加入,舊既部族離開,實際已經變左第樣野
去到匈人進入中歐個時,匈人已經包括大量既日耳曼部落,好似勃良第人就係匈人部落聯盟其中一支
Btw奇文共賞

就係錯時代lo漢人打贏胸奴人
之後幾百年後話匈奴人贏東西羅馬帝國
所以漢朝勁d,真係好on9

就等於我話羅馬人可以征服不例顛,高盧等
之後呢d人成為列強入侵清朝
所以羅馬係勁過漢朝一樣咁on9
玩過total war都知下級兵同農民一接戰就變白旗,我唔明漢朝邊到比得上羅馬軍團
Btw奇文共賞

Content Farm
Btw奇文共賞

蒙古,匈人,匈奴其實比較似一個部落聯盟,類似三皇五帝時期個種,唔同部落推舉一個共主出來
匈奴就算向西遷移,呢個部落聯盟不斷有新既部族加入,舊既部族離開,實際已經變左第樣野
去到匈人進入中歐個時,匈人已經包括大量既日耳曼部落,好似勃良第人就係匈人部落聯盟其中一支

不過Huns既軍事勁在咩地方?
Btw奇文共賞

仲要無視埋羅馬當時管理不善既問題就話人地廢
Btw奇文共賞

匈人打入歐洲個時,係五胡亂華
Btw奇文共賞

機動性,未準備好已經打到埋來
唔夠打就走佬,走完下年又翻來打你
Btw奇文共賞

咁軍事科技方面係同當時既歐洲各民族係差唔多?
Btw奇文共賞

甚至可以話更加落後
好似披甲率極低,箭頭仲用緊骨頭做,但騎射就好犀利
如果羅馬唔係中衰左成百年,匈人絕對唔夠羅馬打,羅馬死敵安息波斯一樣玩騎射,裝備其實仲好過匈人,不過因為係國家來,無得打完就走,反而唔夠成日遷移既匈人靈活
正皮必須俾!支持巴打出高質文。
Btw奇文共賞

甚至可以話更加落後
如果羅馬唔係中衰左成百年,匈人絕對唔夠羅馬打,羅馬死敵安息波斯一樣玩騎射,裝備其實仲好過匈人,不過因為係國家來,無得打完就走,反而唔夠成日遷移既匈人靈活

有時候會忍唔住比較蒙古同匈人
大家都係遊牧民族打柒歐洲國家
不過睇黎匈人比起蒙古係差好遠
Btw奇文共賞

甚至可以話更加落後

有時候會忍唔住比較蒙古同匈人
大家都係遊牧民族打柒歐洲國家
不過睇黎匈人比起蒙古係差好遠

兩睇
蒙古仲未打到入去中歐,但橫掃左匈牙利同波蘭兩個二流國家已經比人感覺好似好勁
而蒙古人明顯識經營過匈人,蒙古擴張既同時慢慢已經變成歐亞商貿集團,透過壟斷商路致富
匈人仲要靠打劫
由格拉古兄弟到馬略,由馬略到蘇拉,由蘇拉到西塞羅,再到三巨頭時代,最後終結於凱撒的勝利。羅馬内部,平民派和貴族派之間既長期鬥爭最後以凱撒既勝利結束:共和制的天平,越來越向雅典式的大衆民主傾斜:就如同雅典的庇西特拉圖一樣,凱撒利用底層民衆既支持,透過削弱貴族元老院的特權來建立自己的統治。

人民大會和元老院贈與凱撒無比榮譽的稱號:「祖國之父。」凱撒被宣布為終身獨裁官、終身保民官以及為期10 年的執政官。在廣場上、神廟裡樹起了他的雕 像;他的頭像被鑄到錢幣上。他的身體是神聖不可侵犯的。法令規定,他坐在黃金 象牙的寶座上處理公務。羅馬的每個城市,都必須在他歷次取得勝利的日期舉行慶 典。最高長官在就職時,就該宣誓決不反對凱撒的任何命令。元老院成員擴大到900 人,這些成員全是擁護他的……這一切,都是羅馬歷史上沒有過的。

對於民衆而言,元老院只是為握有金錢的人的利益組織選舉程式,所謂既民主選舉已經變成一種預先協商好的博弈游戲,然後當作民眾的自決權來演出。由貴族和平民,到馬略同蘇拉,到龐貝同凱撒;階級演變成政黨,而政黨變成了領袖的工具,任何政治理想都不如領袖既權力意志有力。而羅馬既人民已經忍受夠左金錢同政黨既統治,他們將希望投射係作爲戰爭英雄既凱撒身上,於是一個嶄新的時代——凱撒既時代已經來臨。

對羅馬人而言,作爲羅馬文化傳統的共和政治已經不可不可救藥地坍塌,而凱撒只是一個不挂名的皇帝。

公元前44 年2 月15 日,這一天是羅馬的傳統節日——「羅潑凱利亞」節。這是紀念傳說中的一隻母狼的。據說,古代羅馬城的建造者是一對雙生兄 弟,他們是靠吃母狼「羅潑凱利亞」的奶長大的。所以後來的羅馬人每年都紀念這隻母狼。 凱撒坐在椅子上,穿著執政官的紫紅袍,觀看這次盛大的年會。這時候,執政官安東尼拿著一頂皇冠走上來,給凱撒戴到頭上,說:「人民要求我給皇帝戴上這頂皇冠。」凱撒立刻扳起面孔,嚴厲地回答說:「羅馬人沒有皇帝,只有神!」 說完,就堅決地取下皇冠,讓人把它送到丘比特神廟去。

皇冠的事件過去了。但是對於凱撒想當皇帝的議論和猜疑卻越來越多。 人們說,凱撒並不是不想當皇帝,他只是暫時不敢當皇帝。凱撒的反對者—— 元老貴族派看到有機可乘,就借著「反對獨裁、維護共和」拉攏了一批人,陰謀對付凱撒。

當時在地中海世界無可匹敵既凱撒,正準備完成克拉蘇未能完成既任務:完成對波斯安息王朝既徹底征服。功成以後,凱撒將會建立由西班牙到喜馬拉雅山的龐大帝國,之後他將會擁有亞歷山大都無法擁有既威望,成爲歐亞大陸名乎其實的征服者。但是,當時的占卜師說「只有王者才能征服帕提亞」,此舉更加深共和派議員的不安,認為凱撒終將自命為君主。

但正當凱撒籌備住第二次既東征既時候,他並無注意到係自己眼皮底下,一個陰謀集團正逐漸係元老院内形成。而組織呢個陰謀集團既,正是凱撒自己既好朋友馬爾庫斯·尤利烏斯·布魯圖斯。
Brutus
Sic semper tyrannis
依家刺殺Ceasar個遺址變左養貓的地方

陪伴凱撒的安東尼走到元老院議事廳的門口時,就被一個元老攔住了,並和他海闊天空地聊了起來。 凱撒一個人走進了議事廳,坐到一把安樂椅上。陰謀者們跟了進來,把凱撒團團圍住。有人向凱撒訴說自己不幸的遭遇;有人要求凱撒恩賜田產;還有一個元老 要求赦免他的被放逐的兄弟,他甚至跪了下來,苦苦哀求。其他人也紛紛擠上來,有的吻凱撒的手,有的吻凱撒的胸,要求凱撒答應。

這種反常的舉動引起了凱撒的疑心。凱撒從安樂椅上站了起來,這時候,一個陰謀者扯了扯自己的衣角,發出了行動的信號。

立刻,站在凱撒背後的一個人迅速地從衣服下面抽出劍,一劍刺了凱撒的肩膀。 凱撒轉過身來,喊道:「你,你這是幹什麼!」一把握住了劍柄。 就在這時,另一個人用匕首刺中了凱撒的頭頸。隨著一聲慘叫,凱撒的胸脯上 又挨了重重的一擊。陰謀者們一擁而上,向著凱撒猛刺。

受了重傷的凱撒環顧四周,希望有個友好的人來解救他。當發現在刀光劍影中 站著手執利刃的布魯圖時,凱撒絕望地大叫了一聲:「布魯圖,連你也這樣了!」 說完,他不再掙扎,用大紅的斗篷裹住了臉跌倒了。就這樣,凱撒帶著23 處傷痕死去了。

這時他才56 歲。 元老院里頓時亂作一團。屋裡的人嚇得逃得到了演講台上,屋外的人也紛紛逃 到街上去了。安東尼一看情況不妙,就立刻逃出去躲了起來。陰謀者們揮舞著血跡斑斑的刀劍,高呼著。「暴君死啦,羅馬自由啦!」隨即,他們衝到街上遊行去了。

陰謀者們本來以為人民會感謝他們「殺死了暴君,解放了羅馬」,會把他們稱 為「共和國的救星」的。可是情況完全相反,全城除了驚恐的氣氛之外,就是一片 沉默。 儘管布魯圖一遍又一遍地重複說:「不是我不愛凱撒,而是我更愛羅馬,」 但是人民還是拒不擁護他們。因為人民雖然對凱撒的某些政策不滿,可是他們 更不願意恢復腐朽的貴族寡頭統治。

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞