[SPQR]開坑講下羅馬建城以來既歷史

1001 回覆
384 Like 3 Dislike
點解中西歷史統一大國注定分裂衰退
Roma invicta !
點解中西歷史統一大國注定分裂衰退

將一個國家當成生物去睇,就知道每個國家都必定經歷生老病死既階段
幾時有文

新年比我休息下啦

點解你會有咁嘅諗法
快d出文啦
幾時有文

新年比我休息下啦

點解你會有咁嘅諗法
快d出文啦

比大家消化下先
突然間諗,其實羅馬稱霸都唔完全係必然,好似迦太基其實都有機會擊敗羅馬,成為地中海霸主,咁如果當時戰勝既係迦太基,文明既重心會唔會變咗係北非?今日dominate 既種族會唔會變左北非既阿拉伯人?歐洲變左半落後既地方?甚至美國會講阿拉伯話,世界語言變左阿拉伯語

利申鳩up冇查證,純粹想討論下
留名
留名
突然間諗,其實羅馬稱霸都唔完全係必然,好似迦太基其實都有機會擊敗羅馬,成為地中海霸主,咁如果當時戰勝既係迦太基,文明既重心會唔會變咗係北非?今日dominate 既種族會唔會變左北非既阿拉伯人?歐洲變左半落後既地方?甚至美國會講阿拉伯話,世界語言變左阿拉伯語

其實就算迦太基人贏左羅馬
都唔代表阿拉伯人可以稱霸世界
始終有太多變數
F5F5F5
文呢
再支持

迦太基其實相當之希臘化
如果迦太基贏左代表希臘文化圈會繼續主導地中海世界

迦太基其實相當之希臘化
如果迦太基贏左代表希臘文化圈會繼續主導地中海世界

咁其實有冇證據證明迦太基人係咩人種? 好奇想知 同埋無知一問點解希臘世界建立唔到好似羅馬咁既統一大帝國,而係維持喺一個個細小既城邦?佢地之間有冇共同既民族觀念?

巴打呢個post開啓左我對上古歐洲史既興趣,有冇書可以介紹黎讀下
留名
留名
原來雅各賓派係呢度樓主
入黎支持下學術撚
Carthage先天不足
人口無咁多要成日請傭兵打仗
讀完歐史就覺得古歐洲係現代人類文明起源

佢地先係4大文明之一
而唔係中國
年資都耐過古中國
繼續支持
樓主有文未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞