[SPQR]開坑講下羅馬建城以來既歷史

1001 回覆
384 Like 3 Dislike
突然間諗,其實羅馬稱霸都唔完全係必然,好似迦太基其實都有機會擊敗羅馬,成為地中海霸主,咁如果當時戰勝既係迦太基,文明既重心會唔會變咗係北非?今日dominate 既種族會唔會變左北非既阿拉伯人?歐洲變左半落後既地方?甚至美國會講阿拉伯話,世界語言變左阿拉伯語

利申鳩up冇查證,純粹想討論下

迦太基其實相當之希臘化
如果迦太基贏左代表希臘文化圈會繼續主導地中海世界

咁其實有冇證據證明迦太基人係咩人種? 好奇想知 同埋無知一問點解希臘世界建立唔到好似羅馬咁既統一大帝國,而係維持喺一個個細小既城邦?佢地之間有冇共同既民族觀念?

巴打呢個post開啓左我對上古歐洲史既興趣,有冇書可以介紹黎讀下

民族呢個概念十八/十九世紀先有
迦太基開頭係由腓尼基人分裂出來(即是聖經裡面的迦南人),是中東閃族人
但後來兼併左好多希臘殖民地,又同西班牙既凱爾特人融合,所以都好難分
事實上當時既羅馬,迦太基,雅典都非常國際化

希臘世界曾經比亞歷山大統一過,但死左之後又分裂
Carthage先天不足
人口無咁多要成日請傭兵打仗

其實人口迦太基是夠羅馬鬥的
不過當時世界既主流有錢國家都是請雇傭兵,有錢人除左羅馬班癡線元老之外,真係好少會主動請纓上戰場
樓主有文未

好好睇,樓主加油
起底追左另一篇講中國夾硬繼承大清領土都學到好多野
樓主有文未

加油巴打
樓主有文未

巴打我等緊架
留名
live左
樓主加油

不過當時世界既主流有錢國家都是請雇傭兵,有錢人除左羅馬班癡線元老之外,真係好少會主動請纓上戰場

淨係呢樣嘢,羅馬就值得稱霸當時嘅世界
高質
LIVE
置頂
其實漢尼拔唔理西班牙
又直接死一大半兵去意大利本土係咪好傻仔

不過成個迦太基得佢一個打得
迦太基國境又長又近海
而海軍又比羅馬剋住
Lm 高質

淨係呢樣嘢,羅馬就值得稱霸當時嘅世界

punic war既時候羅馬元老是出錢出力,而迦太基就寧願投降都唔肯出錢
其實漢尼拔唔理西班牙
又直接死一大半兵去意大利本土係咪好傻仔

不過成個迦太基得佢一個打得
迦太基國境又長又近海
而海軍又比羅馬剋住

漢尼拔既戰略就係,與其係西西里島/西班牙同羅馬磨,不如出其不意突襲羅馬本土,本身就是盡地一鋪,博一博既心態
薩賓人(Tities)
伊特拉斯坎人(Luceres)
係點起源?

雅利安征服者+土著居民

可唔可以介紹雅利安人前歐洲民族史
都無乜佢地資料

要d時間蒐集資料
漢尼拔op
留名
終於追到live
真係要多謝樓主咁好心機寫羅馬史

知道樓主本身有個fb page,建議樓主開post順便宣傳埋自己個fb (譬如每集尾段加條fb link上去),另一方面係自己fb轉貼連登既post,咁會多啲人留意到你既野
終於追到live
真係要多謝樓主咁好心機寫羅馬史

知道樓主本身有個fb page,建議樓主開post順便宣傳埋自己個fb (譬如每集尾段加條fb link上去),另一方面係自己fb轉貼連登既post,咁會多啲人留意到你既野

講咁耐
fb link呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞