[SPQR]開坑講下羅馬建城以來既歷史

1001 回覆
384 Like 3 Dislike
全世界都知既陰謀
係得主角凱撒唔知

知又點,派兵衝入元老院殺人咩(之後有人做)
全世界都知既陰謀
係得主角凱撒唔知

問題係連僕人都知呀 僕人呀
全世界都知既陰謀
係得主角凱撒唔知

呢d 九成假,之後先吹出黎
全世界都知既陰謀
係得主角凱撒唔知

呢d 九成假,之後先吹出黎

報夢係假,但六十幾個元老成日秘密開會,plan左幾個月,走漏風聲都唔奇
其實羅馬有冇可能保得住共和制
其實羅馬有冇可能保得住共和制

保得住都係續多幾年命
雅巴打時事台個post d 人真係好多大中華膠,應該好多都係DSE 雞
雅巴打時事台個post d 人真係好多大中華膠,應該好多都係DSE 雞

除左擺幾粒之外仲識乜野

除左擺幾粒之外仲識乜野

中學個種史觀真係害死好多。。。但對第一個世界帝國蒙古史都咁睇真係好過份
Btw, 樓主等緊你post

除左擺幾粒之外仲識乜野

中學個種史觀真係害死好多。。。但對第一個世界帝國蒙古史都咁睇真係好過份

睇過一啲初中支那史寫「蒙元」高壓統治但係又有宗教同結社自由,係得「蒙元」先係噉寫,其他嗰啲大清大明乜乜差差嗰啲都冇

除左擺幾粒之外仲識乜野

睇過一啲初中支那史寫「蒙元」高壓統治但係又有宗教同結社自由,係得「蒙元」先係噉寫,其他嗰啲大清大明乜乜差差嗰啲都冇

如果講言論自由, 元算係開放, 唔反朝廷無人理你

除左擺幾粒之外仲識乜野

係,吊詭嘅係寫「蒙元」先咁寫,而「蒙元」喺「教科書」唔算正面。
反而吹到上天嘅「秦漢唐」同「康雍乾」都唔會咁吹,只會吹「文治武功」,「XX之治」,而唔會吹「宗教同結社自由」,近十幾年嘅支那史都係支共ver.,硬係覺得有啲嘢

除左擺幾粒之外仲識乜野

係,吊詭嘅係寫「蒙元」先咁寫,而「蒙元」喺「教科書」唔算正面。
反而吹到上天嘅「秦漢唐」同「康雍乾」都唔會咁吹,只會吹「文治武功」,「XX之治」,而唔會吹「宗教同結社自由」,近十幾年嘅支那史教科書都係支共ver.,硬係覺得有啲嘢

除左擺幾粒之外仲識乜野

反而吹到上天嘅「秦漢唐」同「康雍乾」都唔會咁吹,只會吹「文治武功」,「XX之治」,而唔會吹「宗教同結社自由」,近十幾年嘅支那史教科書都係支共ver.,硬係覺得有啲嘢

蒙元史算是中使裡面扭曲得最緊要既歷史
呢個問題應該係同中史夾硬要同世界史抽離出來有關,搞到對非漢族既外來政權出現嚴重偏見
呢個問題應該係同中史夾硬要同世界史抽離出來有關,搞到對非漢族既外來政權出現嚴重偏見

香港既中史全部都係由國民黨人同孫文中華帝國派(想搞橫跨蒙古國既大中華民國)黎壟斷

香港既中史全部都係由國民黨人同孫文中華帝國派(想搞橫跨蒙古國既大中華民國)黎壟斷

近十幾年變支共ver.
不安注意
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

P.S. 雖然張圖唔係教科書,但係內容都係咁上吓

近十幾年變支共ver.
不安注意
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

無講西藏“農奴制”點點點已經算係咁

近十幾年變支共ver.
不安注意
↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓

無講西藏“農奴制”點點點已經算係咁

入侵寫做解放,支那人真係好無恥

中學灌輸既中史史觀係話中國呢個地域既歷史同其他地區既關係唔大,除左商業活動,就係中原政權征服其他民族
前幾日睇過本書由瘧疾角度講羅馬帝國點解會滅亡 幾有趣
前幾日睇過本書由瘧疾角度講羅馬帝國點解會滅亡 幾有趣

有無書名?
再留名支持

中學灌輸既中史史觀係話中國呢個地域既歷史同其他地區既關係唔大,除左商業活動,就係中原政權征服其他民族

中華中心史觀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞