[鐵膠遊+預左爆負皮]白色聖誕邪門支那轉機之仙台東京鐵膠+攻城(!?)遊

625 回覆
73 Like 10 Dislike
無辦法,新政府當年為左唔想殘餘佐幕派據城自立,所以拆左好多天守,
又或者劃畀軍部使用,去到二次大戰就成為美軍轟炸既目標
所以現存天守真係好珍貴........
cont.

好白的天守,可惜咁岩維修緊,要兜路入去

盛惠510yen

城入面好多地方唔畀影相,可以影相既佢會講明
好少見到天守閣既底部

天守復元紀念

當年白虎隊有20個人一齊切腹自盡,但有一個生還,重去到差唔多80歲先死

當年若松城投降之後,新政府將餘黨移封去斗南藩(即係而家既青森縣既下北半島),
其實同放逐佢地去死無乜分別

上到天守閣頂部,大風到痴左線
行左個圈影左幾張相即刻入返去

想大河劇以保科正之做主角既聯署(第一代會津松平家當主,有名君之稱)

睇完段歷史,再望到風雪下既若松城,都幾悲涼.....
cont.

會津若松市入面有兩條循環觀光巴士線,半個鐘一班,
以會津若松站出發順/逆時針兜哂市內既景點,要去既記得坐

之後去車站附近既mister donut,好得意既福袋
去到東京決定買包送畀女友

之前去名古屋食過中伏叫左咖啡,今次叫杯白色既,唔會中伏喇
好正

記得之前睇過有日本人討論到底和式便所應該頭向邊面

自助糴米

呢d poster真係好似藝術品咁正

之後坐返磐越西線普通列車出郡山,好厚雪,路軌都見唔到

去到沼上信號場有三個工程人員揮手載車

返到郡山市,原來都有雪;而最後班車delay左接近10分鐘先到總站

郡山駅月台,一條大直路,影左唔少列車通過既片

今次坐Yamabiko,順手買左個福島牛便當,不過不失

今次坐E2系,都有行李架
夏天去左
cont.

唔駛一個鐘就到左大宮,上越/北陸同東北新幹線既站牌

買少見少既E4系,好靚既車身logo

railyard,JR東日本官方開既鋪頭,主要賣鐵道週邊商品,比較鐵道迷向,
例如用過既特急鐵牌,我都買左塊

埼玉新交通,又坐你了

最新既2020系電車,個樣有d怪

新館重起緊,而家有好多地方都封左或者搬左

新既鐵道模型情景,上次去封左,今次有得睇

買飛,會出張ic card畀你,走個陣要還

一入場去睇下堆模擬器,太多人唔排了,同埋架蒸氣火車模擬器搬左去另一邊展區

來往北館同本館既小列車,真係當真電車咁駕駛,好認真
btw佢唔記得放我落車..........毒撚存在感太低
唔錯喎,我去到白雪雪咁
想睇個特急鐵牌
新大宮館整到幾時?
佢話2018年夏天
仲諗住下個月去
有排都唔使去
難得有時間去先大裝修
cont.

DD13型柴油機車1號
之前一直收埋左,17年3月中先放返出黎

Kiha11型柴油車

1號機關車/國鐵150形蒸氣火車頭,日本最早期從英國引入既火車頭之一

今次中間放個部係C57型蒸氣火車頭,上次黎係放EF55電車頭
btw佢d氣笛聲真係嚇死人

EF66電車頭,幾型仔

好型既國鐵logo

200系新幹線

之後出左去睇,見到新放係度既E1新幹線先頭車

對面就係新館,入面有架400系新幹線

重有最新既鐵道模型場景,重現埋E5+E6併結運轉
今個月開始封更多野喎,留返新館開先去吧
咁葛西地鐵館值唔值得去
對地鐵無興趣亦無去過,答你唔到
cont.

二樓有個關於新幹線既專題展覽,無乜野睇;要睇新幹線既請去名古屋個鐵博

運轉士教室,可惜我太遲去full哂

又黎到雜物房,今次多左堆集電弓

玩下車頭既LED燈牌

之後買下野就返大宮駅再轉新幹線去今晚既酒店,是但上左架上越新幹線既Max Toki自由席,
多人到要企

企左半個鐘左右就到左高崎

今晚繼續住東橫inn

同時即上ekinet劃埋今次遊車河用既新幹線指定席卷
東武係咪都冇去過
係咪而家運轉士教室都封埋?
有開呀
雪化妝
E4退役之後有冇話用邊款車代替?
E7
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞