[鐵膠遊+預左爆負皮]白色聖誕邪門支那轉機之仙台東京鐵膠+攻城(!?)遊

625 回覆
73 Like 10 Dislike
歷史撚表示巴打去咗唔少東北我想去嘅景點
decathlon既雪boot
有個更想去既弘前去唔到
4月先開 不過冇雪既東北差d 11月再去啦
摘蘋果
唔鍾意蘋果;只想去弘前城

2, 3年前去東北都係被困
困左係山寺, 結果要搭的士返山形, 人生第一次係日本搭的士
搵左個日本人夾(佢又會肯), 每人3千YEN
咁睇黎我都幾好彩
文呢
返工未update得切,一陣放工返到去出
下個月去只見線影鐵同去藏王樹冰
我都好驚天氣唔好會影響到行程
我去睇樹冰果日 大風 纜車收左兩日皮

住左一晚都冇得睇
cont.

有條行山徑可以行返以前去輕井澤既路,可惜唔夠時間行

有車可以上到其中一段,但時間夾唔到

鐵道文化村入口,汽水機用埋村入面全境既相,正

https://lihkg.com/thread/399579/page/6
講到碓冰鐵道文化村同信越本線既發展,誠意推介黑田孝高巴打之前既群馬地區遊記,
講得好詳盡

入場費500yen,抵畀

碓冰鐵道文化村係1999年開園,由松井田町政府(而家併入左安中市)出錢成立基金會再出錢建立,旨在保留返當年碓冰線既歷史,而最正係佢保留左好多電力機車頭,
應該係我去過既幾個鐵路博物館入面最多,最重要係可以近距離睇+入埋駕駛室

但因為入園人數減少(2016年入場人數好似係自開園以黎最少)同埋大部份車放戶外,好天曬落雨淋,都好難keep得好好,不過將就下喇,始終財力極有限

入到去見到第一架就係新幹線路軌確認車GA-100,而家重有36架服緊役
每日開頭班車之前都會用佢地走一次段路軌,確認無異物或者路軌無損壞
cont.

有條行山徑可以行返以前去輕井澤既路,可惜唔夠時間行

有車可以上到其中一段,但時間夾唔到

鐵道文化村入口,汽水機用埋村入面全境既相,正

https://lihkg.com/thread/399579/page/6
講到碓冰鐵道文化村同信越本線既發展,誠意推介黑田孝高巴打之前既群馬地區遊記,
講得好詳盡

入場費500yen,抵畀

碓冰鐵道文化村係1999年開園,由松井田町政府(而家併入左安中市)出錢成立基金會再出錢建立,旨在保留返當年碓冰線既歷史,而最正係佢保留左好多電力機車頭,
應該係我去過既幾個鐵路博物館入面最多,最重要係可以近距離睇+入埋駕駛室

但因為入園人數減少(2016年入場人數好似係自開園以黎最少)同埋大部份車放戶外,好天曬落雨淋,都好難keep得好好,不過將就下喇,始終財力極有限

入到去見到第一架就係新幹線路軌確認車GA-100,而家重有36架服緊役
每日開頭班車之前都會用佢地走一次段路軌,確認無異物或者路軌無損壞

應該唔會執掛
cont.

ABT式軌道既展品,當初碓冰線就係以ABT式軌道運行,
而家重有靜岡縣既大井川鐵道井川線用緊(又係好想去 )

有幾多呢d畀小朋友玩既設施,雖然我個陣係佢一開園就入去,得幾個人,
但到我lunch走個陣都幾冷清下.....

旁邊有鐵道資料館,去左先

就係為左佢地
幾部電車GO!街機玩,不過200yen一次真心貴,同埋都幾難玩

重有EF62/63既機器系統表示版,好複雜

入面重有set鐵道模型場景,職員好細心清潔中
執就應該唔會,不過吊緊鹽水咁喇
去到山先知?
定車站就已經同你講唔出發架?
支持
cont.

二樓有以前信越本線既舊相同用過既物件,原來L特急Asama會直達新宿

行完資料館行上去戶外展品區,途中見到部新幹線隧道巡邏用既車,好的骰

國鐵D51型蒸氣火車頭,而用JR東日本既Joyful Train SL碓冰重係用緊佢;
而JR西日本亦keep左部放左係京都鐵道博物館;最有趣係台灣都有部同類型既keep左係彰化,重間唔中會出黎行
我上次4月去好多人喎,係咪因為冬天太凍咋
睇樹冰得大概1, 2個月時間
入面都唔知有無10日係好天
plan去藏王真係唔好太大期望
絕對係,去到我中午走出哂太陽曬都係得0度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞