[鐵膠遊+預左爆負皮]白色聖誕邪門支那轉機之仙台東京鐵膠+攻城(!?)遊

625 回覆
73 Like 10 Dislike
咪失禮人
巴打點知咁多鐵路野
睇得多姐,其實我唔係知好多架咋
我都想搵啲鐵膠書睇 但係好多都係日文source,自己又唔識
我都係一知半解,再google翻譯
DAY7

是日搭車日,一日搭左四種想搭既車種

訓得好差,醒左幾次,醒訓的人 ,重有一堆人三點幾四點就出門,就更嘈,
聽講有動漫展個d,要趕始電

btw一早起身去沖涼,有六格,算多掛

lounge度門,聽講係原本北斗星列車既餐車度門拆落黎的

個lounge,重有得煮野食

間hostel同JR東日本有關係

又返到人來人往既東京駅

不過今次去在來線而唔係新幹線

上野東京線其中一款主力列車E231系,要細心睇先知同E233系有分別

湘南Liner既運用表,本身想坐埋215系,可惜就唔到.....算喇留返有機會再坐

另一款上野東京線主力用車E531系交直流兩用電車,主要用係直通常磐線既列車

E657系電車,常磐線特急主力,可惜無緣坐到

今日第一款想坐既列車,國鐵185系電車,而家來往東京同伊豆半島既特急Odoriko既用車,
聽講之後會被E257系全面取代,想坐就快d了
btw最鍾意佢行車既聲,主電動機隻聲好好聽
返屋企先開圖睇
我都好想試下自己咁去,托急便行李去另一間酒店大約要點搞
cont.

傳統在來線特急既2+2座位,幾舒服
好多人一家大細去旅行,都幾嘈
btw架車1981年製造,36年車齡

過左大船駅開始沿住相模灣行,同上次去江之島既另一個角度睇,正

除左特急Odoriko之外,185系重會用係特急Swallow Akagi,全車指定席,
但又有樣叫「Swallow Service」既野,我理解就係似用自由席特急卷都可以上車,
可以搵吉位坐,但有人劃左位既話就要讓位?

一個鐘九個字到左伊東

伊豆急行8000系電車,原本係京急8000系電車
http://becky-photo.com/jpyamato0511/
我個陣東橫寄去東橫落接待處同佢講就會畀張野你填,填完拎埋行李落去畀佢度呎吋同畀錢就得

或者去宅急便門市寄都得
舊車真係要坐就快手,一陣好似E351咁極速換晒就後悔都嚟唔切
洗唔洗寄去既酒店講聲
定係會自動波識做
我對架車本身無咩興趣,反而對成個system咩直流電系統,火車站結構特色......果堆有興趣
呢樣真係估佢唔到,雖然架E353系都試運行左好耐
最好問定目的地酒店代唔代收行李
睇日文指示 point 2 就咁自由席特急券唔可以搭車,因為唔係 swallow service 有效特急券

然後有款叫座席未指定券,用個款就係任揀位坐但有人黎要起身,點買依款券就唔知喇

Between 搭 odoriko 拎全國 pass 會被車長問去邊
好鍾意185系
第一次坐果時係因為玩到趕唔切251 返東京
之前一路唔想揀185 既踊り子因為驚太舊
但坐完我覺得佢舊得黎好少反而鍾意左
cont.
留係伊東其實個幾個字,話咁快又要上車

今次坐全個旅程好期待既列車,特急Super View Odoriko,用251系電車,全車指定席
1號車(Green Car)同10號車有展望席,大銀幕呀

同埋架車到站會先有乘務員查飛,無飛唔上得車,有對香港情侶就咁揸住pass想上車,
結果畀人趕走左

大銀幕睇住運轉士揸車簡直係享受,不枉剛剛好一個月前既1000即上ekinet劃位
另外有對小朋友霸左我個位,唔好意思都要請佢地讓返個位出黎

運轉士睇既時間表
剛剛google完,原來同指定席卷一樣價錢,只係無指定邊個位
而用pass可以就咁上車坐吉位,有人劃左先讓

因為Odoriko會入伊豆急行/伊豆箱根鐵道,全國pass要補錢
251 下層有小朋友玩既地方
好多人由上車玩到落車唔係坐係個位到
今次搭我又唔覺,好多中年人坐係度食野吹水
cont.

個位無乜特別,都係傳統在來線2+2位,重有張枱仔

車內販賣又有呢隻好正既雪糕

車內販賣menu

雙層車 10號車下層有playroom,不過睇唔出有乜玩

車內案內圖

251系水牌

有d車門中途站會唔開的

5號車有小賣部

1、2號車係Green Car,都係唔入去喇
呢架火車好正咁
cont.

買左個咁既ic卡套

個半鐘多d返到東京,251系真係幾靚

東京站,應該整得七七八八

東海道/東北/上越/北陸新幹線既售票情況,全部都X哂

之後就過新宿,搭第三架目標
E351系Super Azusa

有關E351系既詳細介紹,呢段片岩哂 ,雖然唔明日文,但大約get到,
亦開始明點解JR東日本點解咁急要退哂d E351系
https://www.youtube.com/watch?v=OtE5ss16P_I
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞