[鐵膠遊+預左爆負皮]白色聖誕邪門支那轉機之仙台東京鐵膠+攻城(!?)遊

625 回覆
73 Like 10 Dislike
去緊旅行load相好慢
正評番香港再睇
我已經縮左圖,sorry
或者再縮多d
有wifi而家load得好好多
以後買泰國卡都唔撚再買d字頭呢款
明明寫全速咪又係次次1gb之後慢到死

聖誕去好呀
日本仔大陸厘都唔係假期少人好多
我而家去鹿兒島過年
天文館乜撚都唔開
已經無得食鰻魚飯
點知去到熊本豬扒飯又係唔開
我以後都唔去過年啦

Btw
你坐四程國航可以儲鳳凰知音啦
認真,無乜聖誕氣氛,可能因為唔係假期
過新年就真係乜都唔開喇,人地都要放假架

無喇唔可以補返未做會員既miles
NH可以BACK DATE, CA儲ANA RATE都有 >25%
之前快閃仙台又係坐樓主個位食同一個set 好掛住
cont.

漏左講,食牛脷之前去左仙台駅既旅客中心換pass,係縱橫遊網上訂,$1273
print返email個附件就得,不過個兩位職員研究左一陣先知點搞
再拎埋ekinet訂左既飛,用pass唔駛收錢喇當然

重有聖誕禮物 ,postcard x3+衣物壓縮袋

食完牛脷就去隔離商場既Pokemon Store,上年都去過,今年裝修過,好似細左

行完都只係七點幾,所以過返仙台駅既新幹線月台影下車
月台票盛惠140yen

kiss kiss kiss既E5+E6

發覺太流線型既車係好難影得靚

E5既車身logo,游隼做藍本

之後有H5+E6埋站,第一次見H5系真身,紫色帶個人覺得靚過E5,logo以北海道既雄偉做藍本

原來可以用自由席特急券坐仙台到盛岡一段既Haybusa同Hayate,但只限會中途停站既班次,
同埋Komachi係唔坐得的
cont.

影完新幹線就去在來線個邊,先見到HB-E210系混合動力車,用係仙石東北線,之後會坐到
到時再詳細講下

上左去原町既常磐線列車,都係E721系電車

黎到山下駅,呢個站係2016年先重建完成,之前因為311地震帶黎既海嘯嚴重破壞而休止左 ,路軌走線亦同以前唔同;
而家重有富岡-浪江一段常磐線重未復修好,好似要等到2020年

返去就坐701系電車,而佢係同E721系會併結一齊行,而設計E721系個陣已經預左會同701系併結一齊用

701系駕駛室

川崎重工出品

返到仙台駅見到呢張poster,都幾九唔搭八

九點幾既仙台街頭,靜到....
最後買左d野食,再行返酒店,咁就完左一日
仙台夜晚好靜...
好正,第一日到日本就睇到咁多車
真係好靜,可能因為未放假,之後30號再上去熱鬧d
DAY3
今日全日都係仙台附近,所以都唔駛太早起身

見到張咁既poster,中間個段好大個頭盔

一出酒店有個公園,當然係一個人都無

25/12聖誕正日,日本係無假期的,繼續返工既人辛苦了

去返仙台駅旅客中心買Sendai Area Pass,1300 yen

http://www.sendaiareapass.jp/area_pass.pdf
張pass詳細資料呢個pdf包哂,btw買pass個陣又送多包尋晚開東北pass送既postcard+壓縮袋

之後去仙石線既月台,好撚遠

國鐵205系列車3100番台,用之前行山手線+琦京線既205系改造而成,詳細資料下個post講 要趕住返工
推下先
快啲出
係日本返來無幾多日已經要睇post止下癮
日日返1400-2200,朝早又無乜時間,夜晚又累
儘量快d
cont.

點解仙石線值得講下?因為佢對JR東日本黎講係幾特別既存在...

首先因為佢係JR東日本係東北地區唯一既直流電化鐵路(因為仙石線本身係一條私鐵,去到1944年根據戰時法例而被國有化,同時保留左直流電化既路軌同列車),所以一般東北地區用既電車用唔到係仙石線上面,結果要食首都圈既二手車(先係103系,到而家既205系),而改造畀仙石線用個陣就順手試d新野,例如可以三個方向轉既櫈(不過已經無左);

同埋上圖既ATACS(Advanced Train Administration and Communications System,日本第一款移動閉塞系統,大約係用列車發出既信號取代路軌既固定信號,將位置、車速等資料傳畀電腦,計出下一班列車既距離、速度等,再傳返畀列車去follow,適合一d運輸密度高既鐵路用,而家除左仙石線之外,重有琦京線都用緊,之後小海線預計2019年會開始用,2036年全個首都圈既JR線都全部會用)

由仙台出發,因為唔多列車直達石卷(因為通常取道仙石東北線),所以首先要係多賀城落車,轉下一班去東鹽釜列車

去到東鹽釜又要等多陣先有去石卷既列車,而當時真係好撚大風,架車都吹到搖下搖下
而石卷返仙台既列車亦因為強風關係而有delay,當然另一邊都不能倖免,最後遲左大約5分鐘先有車(而睇返JR東日本個app,東北地區好多路線都因為強風而delay或者停駛,算好彩)

終於黎到第一個目的地,松島海岸駅,離日本三景之一松島最近既站
cont.

連警署都型過人

國道45既松島隧道,上面就係仙石線既松島隧道

係呢度其實我都唔知應該去邊先會影到松島既風景,所以就一直向海邊行,見到有個「雄島」既指示牌就心諗應該會影到,就跟住去行

311海嘯既最高水位,應該係東北沿岸居民既惡夢

橋既另一邊就係雄島

鮮紅色好sharp既渡月橋

沿途見到好多呢d石洞同碑,係僧侶修業用既岩窟,其實都幾陰森恐怖,而當時得自己一個,
附近完全無人,再加上狂風大作,成件事真心恐怖

膽粗粗繼續行上雄島既高點,影下松島海岸既風景,個人覺得無乜特別.....
或者坐船兜下睇到會靚d,不過無咁既心情,個刻只係覺得食左好耐風想快d走

有個類似海濱長廊既野,不過食風食到傻

去完雄島就急急腳行返松島海岸駅,頂佢送車尾,結果要坐多三個字先有下班車

呢次坐既205系係卡卡唔同色,代表仙台、石卷、松島等等既特色

黎到高城町駅,去呢到都係為左坐仙石東北線既列車 (因為呢度係仙石東北線既終點),但其實張Sendai Area Pass係唔包既.....(仙石線只包到上個站松島海岸),而高城町駅亦無站員長期駐守,得部Suica機,無得補錢,其實我係不當乘車左一個站
cont.

同場加映青春18既poster,好靚

上左仙石東北線去仙台既快速列車,重有女車掌
btw去到仙台先影到部HB-E210型

駕駛室

上面幾張圖就見證左架車通過左仙石東北線最重要個part「仙石線、東北本線接續線」;

基本上就係原有東北本線同仙石線之間開一條聯絡線,仙台出發既列車去到鹽釜站之後就會通過兩組波口位,去到仙石線既高城町站,反之亦然,總共投資左18億yen,好大程度上係支援311海嘯之後受到嚴重破壞既仙石線沿線市町

亦因為東北本線同仙石線既電網互不相容(東北本線係20000V交流電;仙石線係1500V直流電),為左避免一般交直流分隔用既中性區有機會搞到部車撻唔著既情況出現,所以JR東日本索性唔將呢段聯絡線電氣化,同時亦吸收左小海線用既Kiha E200型混合動力列車既經驗,就開發左全新既HB-E210型混合動力列車,用係新既仙石東北線
https://www.youtube.com/watch?v=cgJKGKOMFAs
送段係東鹽釜駅影既片,大風到呢............
松島海岸夏天都幾好風下,再大風嘅都幾誇張

多人去嘅通常係福浦島響雄島對面,落火車行另一邊,不過個時過橋要比錢

松島全景上左個山仔影,過左瑞巌寺響幾間旅館上面有個展望台
介紹得好詳細
個幾日全個東北地區都好大風
遲dd會講到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞