[鐵膠遊+預左爆負皮]白色聖誕邪門支那轉機之仙台東京鐵膠+攻城(!?)遊

625 回覆
73 Like 10 Dislike
好在我上次去全部都冇修理
我去個陣有d野都整緊,兩個模擬器都無得玩
一場去到就係想玩模擬
認同巴打

第一次去仙台
都係仙台駅見到幾間牛脷名店
不過,查一查善治郎應該係仙台獨有
其他店响日本其他地方都會有分店,梗係試 local 啦

真係好好食,同隻牛打車輪一樣
特別係碗牛湯,清甜
巴打轉左沙律喎
btw其實個配菜入面黑黑地個d係乜?食落辣辣地又幾好味
留多幾日玩真車啦
西人食西方沙律
日本山藥泥唔多接受到口感,可以轉沙律就轉沙律

黑色,唔多清楚

btw, 幾間牛脷鋪營業時間都超多人排隊
落單個姐姐問我轉唔轉,個陣一舊雲咁無轉到
雖然唔太難食

最多人排應該係利久,因為係最出
利久都唔係最好食 由佢排
另外你有冇帶另一對鞋去換 我發覺著雪鞋行城市好麻煩 帶另一對又好哂位
有,但我覺得太煩最後剩係著對雪boot
啲日本行山人仕都係 full gear 連行人杖搭巴士上火車行城,無問題嘅
Thx 我著boot算
不過我著boot著到腳趾尾起『枕』
可能行得太多
lm
去得旅行預左
不過我果對淘寶既 佢加左層棉向入邊 冇咁硬 防水都ok 係鞋頭會入少少
cont.

EF80型交直兩用電力機車頭,因應常磐線取手駅以北交流電化而研發既電力機車頭
(因為附近有氣象廳地磁觀測所,用直流電會干擾地磁場既觀測,所以要用交流電;
同樣要交流電化既重有常磐線既直接競爭對手筑波快線;亦有d鐵道因為成本問題索性非電化,例如關東鐵道常總線)
重入左去駕駛室,入面其實好窄,我已經無孭袋,入去都有d狼狽,真係辛苦哂司機大佬們

好有趣既訓練車

EF63型1號機

EF53型,好鍾意呢d製造商水牌

EF15型(太好太陽搞到爆左光 ),最主要用黎拉貨物列車

EF62型,同EF63型一樣都係專為碓冰線而設計的

遠處上唔到既189系電車,重係當年特急Asama色,可惜日曬雨淋殘到呢.....

隔離睇落靚仔好多既EF63型
講起窄,佢有幾架機頭既駕駛室真係窄過處女
我挺胸收腹都係勉強攝住入
cont.

オロ12客車,好有趣既內籠

EF30型電力機車頭,世界第一款投入量產同運用既交直兩用電力機車頭(1960年面世),
專為山陽本線門司-下關段而設計(下關到關門隧道係直流電;門司駅開始交流電),
重有因為關門隧道的海水滲漏會導致鹽害,EF30既車體同頂蓋設備都用不鏽鋼板,防止海水對車體造成鏽蝕;而係車體外面既金屬設備,亦儘量用黃銅等防腐蝕好d既材料
btw全銀色好好J

EF58型,隻色幾靚,1946年開始造,到而家JR東日本重keep到部行得既,不過好少放出黎

得1度..............

有架會繞場一週既小列車準備開,盛惠400yen,入去當暖下身

小列車既車庫+轉車台

係車上面影返去,個view唔錯;同埋有人揸緊架EF63型
所以當年D司機成日要出出入入真係辛苦
cont.

有架迷你EL(之前係SL,不過整緊),太凍完全無人坐

之後行返落去車庫 ,前身係橫川機關區既檢修庫

ED42型,碓冰線重用緊ABT軌個陣既用車,而家得返呢部同另一部放左係長野縣既某間小學

翻牌式展示牌+panel

一堆車頭用展示牌

放係車庫入面既EF62型,重有塊白板,應該係checklist?

189系模擬器,可惜壞左無得玩
巴打喺碓氷峠留咗幾耐 ?
諗緊同一日夠唔夠時間 J 埋上信鉄道
0900開門留到12點幾喇,無得玩模擬器
要坐埋上信電鐵最好住高崎喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞