[鐵膠遊+預左爆負皮]白色聖誕邪門支那轉機之仙台東京鐵膠+攻城(!?)遊

625 回覆
73 Like 10 Dislike
長期望住白色會攰
落雪就更加煩

between 買咗三月頭
喺返東京同近郊算
買咗ワイドパス
即日來回東京算
cont.

1986年信越本線既時間表,算密車了

EF63型既超速檢測裝置(OSR)

EF63型打開左側蓋,入面既機器真係好複雜

蒸氣火車婚禮

EF63模擬器,可惜都係整緊
都可以既,不過會趕d
4月去已經壞左189系,但玩到EF63
不要再說了
我諗住去的話睇完鐵道館行上眼鏡橋來回一圈先走
d模擬器冇錢整
唔知喇,真係無緣
cont.

繼續車庫遊,重有幾隻畀小朋友騎既動物

有架國鐵色189系
可以入駕駛室瘋狂影相

繞園小列車行過

後面有座山仔,幾靚

行到12點幾就走了,出去見到部靚靚電單車

見未有車,走去買postcard+寄,途中望多EF63幾眼

之後就搭車去高崎再轉車返東京,又坐中央線了,中央特快高尾行

btw東京駅d coin locker爆哂,不過有特別counter放行李,不過每件600yen,貴過coin locker,不過硬食了
cont.

接近一個鐘到左立川

再轉青梅線既E233系0番台電車,係中央線快速、五日市線、青梅線既主力用車

車入面個mon,如果狗鐵可以善用下個mon就好

半粒鐘到青梅駅,呢度亦係青梅線既分界站,大部份列車都以青梅做總站,
只有少部份會去到奧多摩(青梅線真正既總站,對比去青梅一個鐘4-5班車,去奧多摩大約一個鐘得1~2班)

去大堂既隧道入面d電影poster的確好有昭和年代feel

係車站已經提人附近山區有熊出沒

之後車站沿小路行出去就見到有去青梅鐵道公園既標示

再一次提人附近有熊出沒,如果個隻熊好似熊大咁,我應該驚定開心
高崎去青梅唔考慮用八高線 ? 同埋大行李 coin locker 好似七百円
真係唔知青梅都有鐵道公園
個陣search過新幹線轉中央線快速最快........

btw貴d係因為大locker我可以一次過放哂喼+backpack,而寄行李係每件600yen........
我都係之前偶爾google睇到先知,到時再介紹
cont.

一路向上行,沿途見到青梅線在腳下,同埋一個人都無,好靜,
係度諗會唔會突然有隻熊彈出黎

櫻花就無得睇,睇住櫻花樹枝先喇

走shortcut,樓梯yeah

一副WFC樣子的主人,對唔住係我錯阻住你思考貓生

終於到了,青梅鐵道公園,1962年個陣為紀念日本鐵道運行90年而係青梅市永山公園既一角將d退役列車放入去整個紀念館,到左國鐵民營化個陣就交左畀JR東日本營運,而家由JR東日本既關連NGO負責營運

入場費只需100yen,抵玩;
識去既鐵道迷真係唔多,相反好多小朋友會黎

https://www.youtube.com/watch?v=xVlrsNyF_6w
呢個鐵道迷媽媽都有帶仔仔黎玩
諗起上次係東京出發去橫川,搭E4系下層太悶訓著左結果搭左去上毛高原
cont.

Moha40型電車,有另一架而家keep左係大宮鐵博

踏切示範,㩒個掣就會好似真實踏切咁樣響同有燈閃閃下,兩邊支棍都會落埋黎,好多小朋友玩

場內有9部蒸氣火車頭,可以入埋駕駛室睇,呢個就係細館既好處

既然係小朋友向,點少得麵包超人

呢個公園有部0系新幹線車頭,最想就係睇佢,竟然整緊
我屌你老母

110形蒸氣火車頭,係最初日本鐵路開始運行個陣同英國買既其中一部,
而家畀人劏開埋做靜態保存
push
屌打完一篇先黎hang個chrome
鈴川真係乜鐵道館都會帶仔仔去
青梅係咪有間昭和博物館 好似幾得意咁
無研究,我去完鐵道公園好快就走左
試新野
我好耐之前search過日本邊度有鐵道公園/0系保存搵過
我想去既list重有長浜/豐後森/津山等等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞