[鐵膠遊+預左爆負皮]白色聖誕邪門支那轉機之仙台東京鐵膠+攻城(!?)遊

625 回覆
73 Like 10 Dislike
歷史個 part 識多啲都好同埋有背景知識再睇個城會有唔同諗法

對 boot 係 for 郊外積雪定係城巿溶雪個隻雪加水嘅防滑?冬天可能上新穗高
的確係,先了解後去睇個城感覺係特別唔同
當然歷史既野幾時睇可能個觀點同角度都會唔同,所以好有趣
cont.

即劃即拎即上車,太方便

案內圖,全部都係兩卡自由席

唉緣慳一面既足湯新幹線

新幹線月台要再過一關先入到,入到去架E3已經等緊 (今班車係山形始發,唔係全部都去到新莊)

終於坐到E3系,完返上次飲恨既心願

因為要就在來線比較窄既關係,而用2+2座位,似在來線特急

車內販賣,之後發現條條線既第一版都係一樣
cont.

廁所都靚過人,不過唔夠E5咁大

沿途都係雪雪雪同雪......

七個字鬆d到米澤

新幹線月台直行出去就係米坂線月台

米澤最出名就係....牛

出左米澤站就見到有指示牌指去上杉神社,亦即係米澤城跡,2km好近姐,加上巴士有排都未有,所以決定係風雲中行過去,但我發覺係中中地伏

行行下發覺太大雪唔對路,見到呢間救星
即刻買把遮同買左支茶

行多陣終於到,難為d鴨仔重咁悠閒,唔怕凍咩

上杉鷹山像,佢係米澤藩既第九任藩主,成功中興同拯救米澤藩而受到當地人傳頌
2007年讀賣新聞做過有關地方自治體首長既調查,佢係日本人心目中最理想既地方首長

上杉景勝同直江兼續兩個既像,呢對君臣可以講係難兄難弟
早兩個月我行左條差唔多既路遊東北城,青葉/多賀/山形/米澤/二本松/白河小峰
樓主有無儲名城印
無呀,成日唔記得拎本野
原來我都係同你同機 !!!!

但我係北京直接轉機去東京,果時買HK$1569連稅,1月1日返。

都係去左東北,一樣被困東北.....
我果日係銀山溫泉(大石田)走,一係經新莊去秋田,一係經新莊去羽後本荘

結果我揀左住秋田

真係連的士司機都驚訝
仲叫我住新莊好過

最後普通在來線坐左3個幾鐘

好彩無停駛
去到米澤,當然要講講上杉景勝同直江兼續兩君臣....

借大河劇真田丸入面既上杉景勝一用

直江兼續,最突出應該係佢頭盔個愛字

上杉景勝作為軍神上杉謙信既繼承人,當中經歷左一番血腥既鬥爭

其實佢係謙信既外甥仔,因為謙信無仔,就收左景勝做養仔(謙信一共收左四個養仔),
而係謙信中風死左之後,景勝同另一個養仔景虎(北條氏康既仔,過繼左畀謙信)為左上杉家既繼承權,爆發左所謂既「御館之亂」,結果景勝贏左就承繼左上杉家

但景勝接手左上杉家之後即刻遇上織田信長既征伐軍,由柴田勝家帶領既織田軍勢如破竹,
一舉攻佔左越前,越中國(大約而家既福井、石川、富山三縣),但係本能寺之變後織田家都內亂而退兵,結果景勝可以鬆一口氣

之後隨住羽柴秀吉既勢力日增,景勝都好醒目地投靠羽柴家,因而被增封會津120萬石,
領土大約有而家既新潟+山形縣全境+福島縣西部,用黎監視東北地區各大名,特別係伊達政宗 ,同時景勝將米澤城封畀佢既首席家老直江兼續
同時景勝亦替補左小早川隆景,作為豐臣五大佬之一

到秀吉死左後,景勝亦接受直江兼續同石田三成既建議,同德川家康對立,同時家康要求景勝上洛(去京都),解釋之前點解要加強戰備同築城,景勝當然唔肯,而直江兼續就寫左封回信畀家康,逐條反駁家康既質疑,再語帶諷刺家康,呢封就係出名既「直江狀」

而家康收到封信之後就憤而召集大名討伐上杉家,而石田三成同時就突襲伏見城,呢個就係關原之戰既導火線

雖然關原之戰景勝無直接參與,但佢同時討伐支持東軍既最上義光同伊達政宗,當然輸左喇

到關原之戰完左之後,作為西軍一份子既景勝就被減封去佢家臣直江兼續既封地既米澤,
其實都有心落景勝面,意思就係要淪落到要食自己家臣既二手飯

之後既景勝都只係作為德川幕府既附庸,參與兩次大坂之陣,呢段可以睇返真田丸,演得幾好

而作為家臣既直江兼續亦對落難既景勝不離不棄,除左努力發展米澤藩既經濟外,亦落力留住舊上杉家既家臣,真係好唔話得

但係江戶幕府既宣傳入面,將兼續描寫成為左同石田三成既私人友誼而將上杉家帶入衰落既奸臣,去到江戶時代中期先開始得到平反
黑貓個網 話長闊高加埋過160cm唔運 不過你29都運咁我唔洗驚
唔會唔運掛,最多畀錢姐

btw我係由一間東橫inn寄去另一間東橫inn,唔知會唔會有唔同
cont.

上杉神社就係坐落係米澤城既本丸遺址入面,主祭神當然係上杉謙信喇
而上杉景勝係轉封去米澤之後,就將謙信既遺體轉埋過黎祭祀,就係上杉神社同上杉家廟所

而米澤城亦按照上杉家傳統城館設計而無天守閣

上杉謙信像,同埋佢最出名既「毘」字軍旗

之後就行返出等巴士,搭左個幾鐘就返到米澤駅

今次都係坐山形新幹線,今次架E3應該係新整既

車廂之間有行李架,重有電話

同E6一樣因為車體比較窄,去到新幹線專用既月台會有太大條空隙,所以車門會有塊踏版

btw米澤到福島既一段係全個旅程唯一一次會收唔到訊號
我用airsim的

福島到著
知唔知邊道有得賣一百名城有蓋印位果本 搵左好多書局都冇 網上得返日文版
之前有台仔出左本,不過應該唔係官方
就係台仔果本呀 斷哂市 你地用日文版 睇得明嗎
我買台仔個本

我係用中間果本
我由東橫inn寄去第二間酒店都無問題
同樣29吋
行李大d係比多d錢姐
推推
LM
唔該哂 咁我安心換28吋 26吋去東北d雪季真係差少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞