[鐵膠遊+預左爆負皮]白色聖誕邪門支那轉機之仙台東京鐵膠+攻城(!?)遊

625 回覆
73 Like 10 Dislike
點解你伊東果架251唔比佢拎全國pass上車
全車指定席,要劃左位有指定席卷先上得車,車上無得劃位
仲要每道門都有人查指定席卷,冇得偷雞
無錯,應該係見過check得最緊既列車
cont.

E351既車內案內圖

內籠因為係車身較圓,同其他特急比睇落有d窄,最起碼同E353系比係
(同樣500系新幹線都有呢個問題)

而感覺同坐國鐵381系差唔多,雖然都係擺式列車,但E351系加左電腦控制(可以係一般列車限速90km/h既彎位用115km/h過,性能之高.....雖然唔夠JR東海383系咁癲用125km/h過都得),
唔會好似381系咁用自然擺式方法,擺動太多太大而令人暈車浪(雖然我坐幾次都唔覺好搖);
(不過亦有批評話過彎個陣都係太大擺動,令人覺得唔舒服,甚至有運轉士揸到暈車浪;
再加上車內設施始終都有20年歷史,開始老化同唔能夠滿足而家既需要,例如無插頭,
而佢既對手高速巴士近年不斷改善設施,自然威脅到JR東)

另外E351系裝左高轉數高出力既主發動機,設計最高速度上到160 km/h,本身係配合中央東線既速度提升計劃(預定將路線高規格化,類似新幹線咁樣),但計劃最後胎死腹中,
間接令E351系既性能過剩(高轉數高出力既發動機代表用更多電);

加上佢唔似其他擺式列車用鋁合金而用普通鋼材,令到車身重心要更加低去遷就(應該因為重d;同樣JR西日本既283系電車亦因為咁產量極少);

最重要係成本問題,一組12輛編成既E351系造價要24億yen,圍返一輛要2億,條數實在太襟計;重有長期高速行駛對路軌既負擔亦都好大,保養成本更高(所以點解JR北海道d車全部都停哂/廢哂擺式功能 ),所以普遍都認為E351系失敗既作品
cont.

用左一個鐘四個字到左甲府,又黎呢度喇

長野地區色既國鐵211系電車

自成一閣既JR東海身延線月台,不過今次唔坐喇,上次坐完
重有架313系電車

hea左陣又返中央線月台,新型特急
重有好多人捕佢,唔只鐵道迷

案內圖

內籠感覺的確比E351系闊落

坐完之後覺得E353系過彎個陣係chok d,同坐E5/E6新幹線差唔多,但搖擺係比381系/E351系少,對好多人黎講應該舒服d;

E353系既外觀由設計Enzo Ferrari跑車、E6、E/W7系新幹線既奧山清行負責
外觀以「傳統既繼承」同「未來既躍動」做主題,同E351系配色相似,有傳承既味道

同樣佢都係擺式列車,不過佢係用空氣彈簧式,最大擺動角度得1.5度(E5、E6、N700系新幹線都用緊),但因為佢用輕d既鋁合金車身+用滾筒式擺動裝置,令E353系過彎性能同E351系睇齊
係唔係有app可以畫位
劃完都要去綠色窗口出指定席券(好似係)
點check咩車係全車指定席
唔係好似,係要
cont.

返到新宿又影下車,東武鐵道100系既特別塗裝「日光詣スペーシア」

之後就趕去大宮間tomix world朝下聖,可惜全部賣正價
不過睇下都開心既.......

又係鐵道模型情景,好靚

之後是但上架新幹線去上野,用pass既好處

返到上野就見到651系,特急Swallow Akagi

重有架空化既常磐線月台

四季島專用既13.5號月台+lounge
睇時刻表,通常有註明
自己用開http://www.ekikara.jp/top.htm
cont.

之後坐地鐵去Skytree
就係去Pokemon Store出下血

之後坐地鐵落錦系町,為左一陣返hostel快d同埋去yodobashi睇下模型
見到全編成四季島好想買,不過30000yen
結果乜都無買就走了,返仙台先算

食kfc做晚餐,人地日本人聖誕食kfc過聖誕,而家遲左

最後返hostel,因為第二朝一早就走拎唔到行李,唯有放係locker附近吧
又完一日
有d臨到總站的指定席其實到時show pass都俾你上的
睇左你篇遊記我已經book左機票12月去
凍冰冰要去埋浸溫泉
對佢黎講無損失既,不過唔好做壞規矩咁解
飛東京?

獨撚好難浸溫泉
浸溫泉都係一個人浸
獨唔獨都無分別
但好難book旅館喇,好貴
樓主好勁
Yes
成田入羽田走
玩9日

我見銀山d溫泉好似唔太貴
勁係邊
去咁多地方又識咁多野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞