[鐵膠遊+預左爆負皮]白色聖誕邪門支那轉機之仙台東京鐵膠+攻城(!?)遊

625 回覆
73 Like 10 Dislike
尿袋相機電話ipad全部要拎出黎個別過機,麻撚煩到

我上年尾去泰國,香港禁區已經要..以前唔駛
啱啱飛完都係淨係laptop 要拎出黎
相機 switch 電池電話係袋入面唔駛拎喎
日本台灣同香港機場都係一樣
大陸先要尿袋laptop 拎出黎
佐久平個站淨望在來線月台完全唔覺係有可能有個新幹線站,同奧津輕今別差唔多咁頹 只係差左入月台前有自動門,門後有幾張櫈比人等車連待合室都無 搭完 high rail 落車時連乘車券都無收到

不過佐久平有左個新幹線站後多左好多設施,站旁間東橫 inn 係用電子門卡唔係用鎖匙,附近又有 aeon

反觀原本小海線總站舊城小諸巿嘅頹況
我覺得主要因為剛剛同小海線交匯先想有個站姐,都好既新幹線帶動到當地
其實又唔係咁難,平時都行開路

我有上只見線

上次打風去唔到小海線,因為廣域版可以搭所以覺得用東北pass去有點浪費
凍死未
夜媽媽先上野邊山
去睇星星嘛
無話浪唔浪費既,夾到行程就得
DAY6

一早起身又出發,首先坐到信越本線既國鐵211系電車
而信越本線係一條幾有趣既路線,首先因為1997年長野新幹線(高崎-長野一段北陸新幹線早期既稱呼)通車而將橫川-輕井澤一段廢止左,再將輕井澤-篠之井一段移交畀信濃鐵道;
到2015年北陸新幹線長野-金澤段通車之後,再將長野-直江津一段移交畀越後心跳鐵道,令到信越本線成為JR集團入面唯一一分為三既路線(高崎-橫川;篠之井-長野;直江津-新潟)

唔駛一個鐘就到左總站橫川,再向前就係廢止左去輕井澤既路段

一出車站重有堆路軌既遺跡,btw當時只有零下五度,凍撚到......
補充dd,當年因為橫川-輕井澤中間有一段坡度達到千分之66既路段(向前行1000米就爬升左66米,對一般列車黎講係高難度),所以國鐵特製左EF63型電力機車頭,再加埋橫川機關區,用黎畀路過列車加掛機車頭幫手爬過呢段路段
而遺跡就係當年橫川機關區既所在
會唔會行舊隧道
無咁多時間
好遲先來留明
btw轉機前都幾似日本丫,又係用漢字嘅國家。
爸打你著咩防雨雪?我下個星期都想去米澤、山形,驚件羽絨濕晒凍死我
一件heattech extra warm+一件衛衣+防風防水羽祴+頸巾同手套,下身著一條heattech褲
防風個人覺得係最重要
而家先見到個遊記
留名
對鞋都好緊要
入水就凍到痴肺
都係,同埋最緊要唔跣
巴打著咩鞋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞