[鐵膠遊+預左爆負皮]白色聖誕邪門支那轉機之仙台東京鐵膠+攻城(!?)遊

625 回覆
73 Like 10 Dislike
冬天衫太厚,我用29吋都覺得太細
同埋帶多左對鞋
cont.

福島駅係山形新幹線同東北新幹線交匯既站,
而山形新幹線既Tsubasa通常都會同東北新幹線既Yamabiko併結一齊行

月台上併結位置指示

塊牌好明顯有一段時間無換過,起碼無左E4行Max Yamabiko

佢預左大把人會睇併結,特登整欄同提人唔好行太出

落返福島駅大堂,應該係祭典用既野,好大份

重有個HO scale既場景

福島縣見過鬼當然怕黑,有研發新一代可再生能源既計劃

E5+舊色E3既Yamabiko,第一次見舊色既E3

之後行返落在來線月台,再行出d就係阿武隈急行線同福島交通飯坂線既月台,
無買飛唔好亂入

之後見有時間又無野做,決定坐在來線落郡山
坐既係701系電車,新幹線用15分鐘完成既路程結果要接近一粒鐘完成
我去程2班機都同你一樣
cont.

係郡山有個幾鐘頭時間,即刻買返對防水手套(帶左對毛毛手套去,但發覺落雪環境用唔到,濕哂 )

JR貨物EH500電力機關車,應該準備併結貨物車卡,重見到JR貨物既HD300形混合動力機關車,可惜影唔到

之後就坐磐越西線入會津若松,又坐E721系電車,今個trip坐得最多既車款

個幾鐘去到會津若松駅,磐越西線入面最大既中轉站(因為磐越西線全線係由郡山到新潟縣既新津,亦因為由喜多方到新津係非電化路段,所以運作上以會津若松駅做分割,要坐足全線就必須係呢度轉車)

磐越西線非電化路段用既Kiha47型

同時呢度係只見線既起始站

另外重有第三部門鐵路會津鐵道亦會直通運行到會津若松 (佢接管左原有國鐵會津線)
cont.

除左雪,都係雪,重有會津地區既鄉土玩具「赤牛」

另外因為只見線會經過全國數一數二既豪雪地區,所以有特別時間表
(好明顯係會慢左 )

少見既漢字時鐘

會津若松駅,旁邊重有個白虎隊既像

今晚都係住東橫inn,對住會津若松駅同會津若松線外貨運站

搞左咁耐終於放飯,八點幾附近已經死城咁,就近搵間未關門既拉麵鋪就算
喜多方拉麵+馬肉薯餅,重有隻蛋
都唔錯,馬肉食落有d似豬肉

食完買個杯麵+果汁做宵夜,又完一日
咁都撞到巴打
原來咁多人搭Air China
可能唔止咁少
DAY5

一早起身,又係白雪紛飛既一日

白雪下既白虎隊像,有d悲涼

青春18既手寫廣告,就黎夠時間用完

搭巴士去到若松城,又或者叫鶴城,而家見到既天守閣係1965年用鋼筋水泥重建

若松城由蒲生氏鄉入主發展開始,歷經上杉、加藤同松平(德川家既本姓)幾氏,
最慘烈莫過於幕末時期既會津戰爭,新政府軍大舉進攻佐幕派其中一個根據地若松城,
城破之後有傳禁止幫死難者收屍,有「白河以北一山百文」(大約解做白河以北既地方100文都唔值)既描述,有興趣既自己搵書或者google搵下相關資料睇吧

有外國人影到既若松城城破後既相

另外當地人最敬仰既「白虎隊」,其實係當年會津戰爭有份守城既年輕士兵(當年按年齡分左青龍白虎朱雀玄武隊,白虎隊年紀最細,大約15-17歲,少年兵啊),當中有成員見到若松城破之後悲痛莫名,而集體切腹自殺,流傳至今仍然受當地人景仰

重有一樣就係到左而家會津若松市同山口縣荻市(當年新政府重要組成部份,長州藩所在)既關係仍然唔太友好,荻市曾經想同會津若松市結為友好城市,但被若松市一口拒絕;去到311地震之後關係先開始好返

咁岩今年係戊辰戰爭150週年,畀我感覺係會津人仍然覺得自己當年佐幕對抗新政府係一件義舉
無人睇
會唔會去福島
可惜若松係重建天守
會唔會去福島

會津咪喺福島
佢可能指核電廠
有諗過坐個架巴士,但夾唔到時間
樓主去北京唔搭下京港
哪有時間
有不過CDROM左好耐
我睇緊 鐵膠遊好正
如果個個去日本都可以有樓主咁既質素係幾咁美好

住遲你一晚間東橫INN
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞