[鐵膠遊+預左爆負皮]白色聖誕邪門支那轉機之仙台東京鐵膠+攻城(!?)遊

625 回覆
73 Like 10 Dislike
lm, 好想去東北
DAY2
其實今日係移動既一日

淩晨3點幾起身執好個人就落去等接駁車,個磅要你用wechat a/c先用到,真係好智能呀

0400準時開車,好細部車+司機揸得好狼死

又返到T3,因航因龍個牌換左,但竟然唔換走埋Transaero個牌

4點幾既機場已經開始多人

渾天儀既模型

呢間野之前係首爾都食過,唔錯,所以就係度開個餐先,btw支藥丸型既水幾靚

食埋就入禁區,因為我班機係要經上海浦東再去仙台,係要行國內線通道,
但我見到呢個牌既時候已經入左禁區

好陰森既頭等休息室

軍人係大撚哂的

今轉坐既波音737-800,第一次坐737
部機剛好10年機齡,重要係美帝GECAS借的,又一隻漢奸走狗賣國賊
位其實算闊,不過真係好焗,就算開左佢個冷氣口都係
cont.

飛機餐有中西兩款揀,作為洋奴既我當然揀西式,不過不失喇,炒蛋似老麥個隻
btw唔敢食個yogurt

班機full哂,去到上海要落機,落到機就有個姨姨舉牌問係咪去仙台,今轉有8個人都係去仙台,
計埋我有3個香港人
然後就跟住個姨姨行,又要跟大隊搞出境手續+過兩次安檢
最後差唔多係最遲個個上返機,無辦法,安檢乜撚都要摷出黎,尿袋相機電話ipad全部要拎出黎個別過機,麻撚煩到,要用5分鐘拎哂d野出黎再用5分鐘放好哂d野

上返機好快又起飛,今程機得7-8成滿,都明白北京直飛仙台真係無乜客的,要經上海先有客,重可以做多轉京滬線
又有一餐飛機餐,不過不失,好食過HX個d

坐多兩個幾鐘就到仙台了,比原定時間重早左半個鐘,land左之後佢竟然播silent night同祝人聖誕快樂,你老味竟然逆黨既旨意,有國母彭麗媛既歌唔播竟然勾結洋人慶祝洋人既節日,
應該拉去打靶喇漢奸走狗賣國賊
(個日係24/12)

過海關個陣循例問下野同開喼開backpack睇,合作搞掂快靚正,關員重好有心機幫你放哂好d野,btw佢好好奇點解要經北京黎仙台,但又會去東京玩 ,好簡單答左佢一句新幹線,佢好似又明白

仙台空港駅,要行返去國內線個邊

本身想買張Suica卡既,點知係無得賣,結果買單程飛出仙台駅,650yen
cont.

JR東日本E721系電車,仙台空港鐵道同青森鐵道都有同款列車,基本上係仙台地區既主力列車
佢係Oneman car操作,上落車都要自己按掣開關度門
車廂入面同一般郊區型列車差唔多,無話因為機場線而特別改過

另一邊有架快速列車,不過月台上面寫明班各停列車會快過班快速列車到仙台,
所以都係坐各停個班喇

睇運轉士駕駛係一種享受

大約半個鐘就到仙台駅了

呢兩晚住既東橫inn仙台駅東口,係仙台駅行過去5分鐘多d,途中經過哂fam mart、7仔同lawson,要補給非常方便
兩晚加埋9000yen,無乜點加價

四點幾太陽已經落山 重好撚大風

返到仙台駅,買張左Suica之後就行下,原來今年係仙台駅130週年

黎到仙台,點可以唔食燒牛脷?
仙台駅3/F新幹線改札口個層有一條牛舌通,最出名食燒牛脷個幾間鋪頭都有分店,唔駛左行右行 (另外重有壽司通,但對壽司真心無興趣)

睇過blog話最出名有喜助、善治郎同利久,喜助最少人排隊,所以試佢先

對住師傅坐,望住佢燒
btw得呢間有tatami

上菜了,呢個特厚燒牛脷set好似2200yen,牛脷好易入口,好撚正,香港真係食唔到
重有碗湯,入埋有幾舊牛,唔錯
原來你程飛機都幾轉折,去個仙台飛足三程,又北京又上海
上海落地個幾鐘姐
有時間又平,算係咁
飛膠巴終於有旅記
支那攪鳩GOOGLE GPS會加小小RANDOM FAKE人架.

只可以大約定位. 唔可以信晒
三間牛舌好似係利久最正 如無記錯
咁仆街既咩
個人覺得唔係,去到個日會再講
https://www.zhihu.com/question/19883280

係咁仆街, 奶過野先知
喺支那要用百度
部電話無支那出既app
而家支那仲要連景點TICKET都限定用支那WECHAT先買到, 以後真係唔X去支那
係咪用jr東北pass?
返香港做冬
搭你後一日既CA108轉CA421返東京

老老實實 Air China 既Business Class唔會比因航差好多
上個月搭因航First去LHR條空姐西口西面
而家仲chok撚住條氣

返香港做冬

老老實實 Air China 既Business Class唔會比因航差好多
而家仲chok撚住條氣

CA D北方大媽邊有服務可言架(雖然D客更西 ). 你真係當CHEAP CHEAP 1ST/J做MR先會坐. 一係貪平ECON轉機.
唔好意思 我真係覺得 Air China好態度過因航
起碼有笑容有禮 唔會西口西面
因航J我出trip搭過唔少真係垃鳩圾
而家搬左去日本出trip都係搭ANA好愉快
今次坐四程CA都係後生空姐,無大媽
去到個日會講下點解
返香港做冬

而家仲chok撚住條氣

CA D北方大媽邊有服務可言架(雖然D客更西 ). 你真係當CHEAP CHEAP 1ST/J做MR先會坐. 一係貪平ECON轉機.
唔好意思 我真係覺得 Air China好態度過因航
起碼有笑容有禮 唔會西口西面
因航J我出trip搭過唔少真係垃鳩圾
而家搬左去日本出trip都係搭ANA好愉快
今次坐四程CA都係後生空姐,無大媽

上年飛過ANA, JAL, SQ, CX, CA
ANA / JAL / SQ 呢D吊打因航不在話下
就連CA服務都係因航之上我敢講

呢個係SQ11 東京~新加坡既ECON機內食
因航business個飯都要收皮

可能我好彩,次次坐因航都幾nice
反而係坐埃塞俄比亞航空畀非洲大媽西面
坐CX坐左十八年,由細到大都覺得幾好,冇乜失望過,可能我好彩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞