[鐵膠遊+預左爆負皮]白色聖誕邪門支那轉機之仙台東京鐵膠+攻城(!?)遊

625 回覆
73 Like 10 Dislike
幾時有下round
暫時無計劃喇
打算去東京兩日,aim土合,應該點去好
東京>高崎>土合>完!
唔去橫川?
橫川預大半日喎
上埋越後湯澤轉新幹線返落黎
預足4hr上眼鏡橋
自己去又唔介意座左咁多日鐵
不過個pass好似三日?

都係留假去幾日算
Tokyo Wide Area Pass係3日,東北/長野新潟pass就5日
連假又無機票
硬食貴機票,或者諗經支那轉機
航空公司員工
係大時大節日本好難上機
聽講航空公司員工要最後部機冇賣哂位先有得平價上 係咪真
DAY9

最後一日,其實無乜好講

一早checkout,為左去長町既鐵道模型鋪掃下貨同買書
先去Yodobashi買左set KATO既角落生物E231系+Tomix First Set
http://www.1999.co.jp/eng/10494371
就係呢set,原來新出的;夾埋30000yen有找,有得退稅+折扣優惠,正呀

今次坐往福島既快速「仙台City Rapit」,都係用701系電車;一開始以為會唔經長町,但開車前最後一刻先知原來經,即刻跳上車,拖埋喼衝上車都係第一次 ,唔想有下次

http://www.diocolle.com/index.php/misc/misc/japan-tendo-hobbyshop/301-japan-common-tendo-hobbyshop
非常多謝呢個page既資料,等我搵到原來長町有間Popondetta

一個站就到長町,但其實間野係地鐵南長町駅,要轉地鐵/行入去

落到月台先知原來31/12開始年末年始特別時間表,一粒鐘得返四班車
回程發覺行路係重快

今日既重點Popondetta
佢係日本其中一間連鎖鐵道模型舖,最好係佢會有好多二手鐵道模型賣,岩哂我呢d只想儲車頭既窮撚 ,不過衰在無得退稅
重有得畀錢玩車,有人拎四季島全編成,好羨慕
秋葉原間Ponpon冇咩野賣 好似就汁咁 你呢間大好多
cont.

重有呢隻野既遊樂場,好熟口面但唔記得佢係咩

btw係模型舖買左過萬yen既二手車頭

之後返長町再轉仙台空港線返到仙台機場,要走喇

已經兩個幾鐘前到機場,都係排左好撚多人
因為要入checkin counter前要過X光機,重要撞正長榮有班去台北既機又一齊checkin,
最後排左接近兩個鐘先checkin+安檢
入到去禁區已經final call

重用緊翻牌式顯示牌

支那航空好就好在有兩件23kg既行李

今次坐國航既波音737-800,B-1529,2.5年機齡
班機滿哂,亦有唔少日本人坐

飛機餐竟然有便當,因為日本上餐,味道真心唔錯
老秋有咁多競爭對手
cont.

又返到上海,又要落機入關+安檢,煩撚到
都係有專人帶住行,得1x個人係搭埋去北京
同埋入境個關員問我張boarding pass係邊,咁我畀個尾佢睇(大張d個part係日本收左),
佢繼續要問我張boarding pass係邊
之後又話乜今日有呢班機咩,我屌你我唔係坐呢班機我點撚樣黎到上海呀你老母
最後帶住我地行個工作人員同佢講完先放我走,佢老味

又上返機,今次得一半滿,又一餐飛機餐

返到北京,泊係outer bay,之後話係日本黎既乘客要企係度等
當時得零下5度 ,多謝國航畀個機會我係停機坪食風
之後同機重有幾個日本人一齊坐特別車返到客運大樓,連旅客捷運都唔駛坐,
直接就出arrival hall,順手搵酒店過一晚(國航中轉既酒店送哂,得lounge可以用,但得4粒鐘 )

之後搵左間400人仔既酒店,我知好貴,但無辦法硬食,反正換左1000人仔幾乎無郁過,
有間房好好訓一覺重好

之後坐專車去酒店,途中經過中國式踏切
長期有人駐守,而呢條原來係京承鐵路(北京-承德),
去到酒店成晚都聽到火車既警笛聲 ,唔知運d乜呢
追埋個尾
送晒都得

其實應該早D比人登記定咪可以預返條數
仙台飛上海有日本便當食咁正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞