[鐵膠遊+預左爆負皮]白色聖誕邪門支那轉機之仙台東京鐵膠+攻城(!?)遊

625 回覆
73 Like 10 Dislike
又係我,長氣鐵膠遊記又黎喇
搵到新工之後一定要放學校假期,所以焗住硬食貴機票
不過竟然畀我搵到國航經北京轉機去仙台,23/12出發,1/1回程竟然$2k有找
(同期去日本其他地方既機票講緊$4k左右),而自己又未去過北京,國航重要送中轉酒店,
所以特登揀早機到北京,再等到第二朝去仙台(唔係日日有航班) ,咁中間就出市區行下

行程大約如下.....
Day1 香港-北京
Day2 北京-上海-仙台+仙台牛舌通
Day3 仙台週邊(松島/仙台城跡/大崎八幡宮)+初試電車go!街機
Day4 山形城跡-米澤城跡-會津
Day5 會津若松城+大宮鐵博+野邊山
Day6 碓冰鐵道文化村+青梅鐵道公園+寢台特急北斗星主題Hostel+台場Gundam
Day7 特急Odoriko+SuperView Odoriko+E351/E353系快閃甲府+Skytree pokemon world
Day8 Pokemon with You之旅+最後遊新幹線車河
Day9 仙台長町執二手鐵道模型+返北京
Day10 北京-香港

DAY1

早機上北京,要出outer bay

今程坐既係國航既A321-200,4年幾機齡
好多小朋友,好撚嘈,前後夾攻
重要後面個小朋友係咁向前踢,佢老味,啤左佢好多次,佢老母話佢又唔聽,
好心教唔掂就咪撚帶出國 (btw講純正廣東話的,重要係機上面做功課 )

去到北京都係outer bay落機,已經有車等緊

國航既機基本上都係T3處理,好似係全球第二大既客運大樓(最大好似係杜拜機場T3)
要坐無人AGT去返入境個度,竟然用龐巴迪產品唔用國貨,正一漢奸走狗賣國賊
lm
cont.

行李直接去到仙台先拎,所以要帶定衫褲for北京呢晚

btw要跟返正常入境條隊入境,唔好行24小時內轉機條隊
因為間酒店係禁區出面的

一出到去就見到國航中轉服務個counter,畀頭先張boarding pass佢睇,然後就會畀個牌你,
然後等叫名

等左陣就有專車送到去酒店門口,一個人住兩床房
不過間野真心偏僻,夜晚搭的士連的士佬都唔識路

抖左陣就行出去搵巴士出市區,等左好耐先有車,當時得2度,重要勁大風
重要唔記得拎頸巾同手套,凍撚到仆街

終於有車,無ic卡就要同售票員買飛,暖氣焗撚到
cont.

去到地鐵三元橋站落車,轉地鐵10號線
10號線係繼2號線之後第二條環狀線,好似係北京最繁忙既路線

再轉地鐵1號線,呢款車好北韓feel
不過佢入面用既VVVF變頻器係用小日本公司東洋電機出品,又一隻漢奸走狗賣國賊

終於到喇,天安門東站

支那差唔多去人多既地方就要安檢,煩撚到

總算去過天安門城樓打卡

老毛張死人相,好似最近先換過

對面既人民英雄紀念碑+後面既毛鹹魚存放處,不過封左,呢度當年乜都無發生過

人民大會堂,一樣當年乜都無發生過

長安大街,當然都係乜都無發生過喇
留名支持
留名
係邊度搵到咁轉折嘅機票
國航官網
其實正確黎講係香港-北京+北京-仙台(上海經由);總共四程機票

之後行過去北京飯店,89年個陣好似都無野發生過

行過去王府井,少見既雙層巴士

重未改名既金拱門

點解會有聖誕樹!!全部都係洋奴!
美帝國主義既走狗,漢奸走狗賣國賊!

中你老母個環咩,祖國咁繁榮昌盛要改個小香港既名?

又一間入侵祖國分裂祖國既勢力,一班漢奸走狗賣國賊去進貢畀外邦人

拿播呢d先係愛黨愛國,應該日日睇夜夜睇

王府井小吃街,你老味一入去就見到堆炸蝎子、炸蟬同炸蠶
重要2x人仔一串,你畀200蚊我都唔食
點解唔係香港-東京-仙台-東京-香港咁玩,要香港-北京-仙台-東京-仙台-北京-香港咁轉折
因為飛東京最平要4k,飛仙台2k有找
cont.

王府井,真係有個井

呢間野見親都要食
點解香港無

之後搭地鐵返機場,建國門站個風格好北韓

有d JR既feel

地鐵2號線,北京第一條環狀線
大致沿住原來北京城池內城而建,亦係支那第一條有手提電話訊號既地鐵線

去到東直門站再轉機場線,要另外買飛,有d似香港機場快線,盛惠25蚊人仔

車廂大致係咁,硬係要整個對頭位

駕駛室,司機係有做指差呼喚
btw機場線係用第三軌供電,開到大約110km/h,算少有

大半個鐘到左機場T3站

之後就搵的士返酒店,個司機唔識路既
結果要我導航佢返去,重要畀google map fake左,個司機係咁鬧我,我唯有不斷say sorry

最後都返到去,廿蚊人仔
咁就極速完左Day1,第二朝要坐0430既接駁車返機場,要3點幾起身
支持
仆街了太多圖
仙台上東北新幹線去東京?
當然係,不過中間我會去左會津同高崎
push
留名
留左名先
司機自己唔識路仲要鬧人
支持下,竟然有張咁平嘅機票
算喇我又真係點左佢幾次
但其實佢無導航既咩
推一推落下一版先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞