[細底係原罪] M43呢邊報到 (6)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
打算過兩日去福岡個陣係中古店入
同問 我都要換過枝zoom

有無巴絲用過pana 12-60 (唔係pana leica嗰隻

幾平同埋三防
日本買中古電動鏡類未必平
打算過兩日去福岡個陣係中古店入
日本買中古電動鏡類未必平

上網睇中古網,好多貴過香港水貨
Pen-f打算配支standard zoom有冇咩建議
手上得支17mm f1.8
M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ
感覺光圈會唔會太細 日光日白冇問題 夜晚好似有少少勉強
M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ 一樣光圈勉勉強強

Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm f/2.8 II/
Olympus 12-40mm f/2.8 pro

但大三元好似又大支左D
本身有FF同一支24-105 玩M43為求輕便 雖然M43 pro鏡都仲係細FF一圏既
同問 我都要換過枝zoom

有無巴絲用過pana 12-60 (唔係pana leica嗰隻

幾平同埋三防

我用緊,成像唔差,去旅行夠方便
係光圈差啲,夜景可能要落腳架會好啲
可能我自己要求唔高
同leica 嗰支比,價錢抵玩好多
算係啦
水貨?不了
EM10M2不論行水,係一年夠鐘之後又咪一鳩樣
買EM5M2/EM1M2/EM1/PEN-F就話可以去加保,買行求安心啫
平機黎講,是廢的
除非你自認好手神到買左之後第十五日部機就自爆

奧巴既性感QC係買行既唯一理由,
基於之前批一代機甩漏多,pro鏡又得閒又有解體事件,所以就買唔落水驚中伏
要買水,咪check真啲囉

自己手頭上部EM10M2 係頭批非等特約港行機,都未聽過出事,咁之後果啲大概都唔會有咩問題
係邊度見到?
係宜家舊機買水隨時會係還魂機 鬼鼠貨
又有道理
鬼貨
買二手有單行貨
一係買gx85
G85
外國有測試對焦仲快過旗艦 GH5
Panasonic 係咪CLS
gx85 3k唔洗啊 g85宜家幾錢
買完laowa 支 7.5mm....發自唔識用
平時用開 14-140 同20
因為我剩係 行山露營 同 旅行先用
因為我一個月 都只少行一次山同露營
所以一直諗主買枝wide鏡,但買完,唔識構圖。。。。。影得好差。。。
越WIDE越多野入畫面,咪亂
我都入左支老蛙7.5, 想帶去塔斯影星影景,努力學習中。

買完laowa 支 7.5mm....發自唔識用
平時用開 14-140 同20
因為我剩係 行山露營 同 旅行先用
因為我一個月 都只少行一次山同露營
所以一直諗主買枝wide鏡,但買完,唔識構圖。。。。。影得好差。。。

都有人同我講,支鏡太wide 難構圖
但我都準備買黎影大景,旅行用
會唔會開個telegram gp買賣下2手機/鏡
我覺得唔係成日有靚嘅大景影,一來個位置好緊要,二來天氣光線都好緊要。尤其係繁榮嘅城市,尤其香港,太wide會夾雜好多唔相襯嘅嘢。
我支角色主要都係行山用,影完crop 返16:9

想問一問O EM10 ii EV 設定,發覺係M mode 下ev 會變成Auto, 影夜景會成日錯左,有方法幾佢係M Mose EV 變手動嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞