[細底係原罪] M43呢邊報到 (6)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
我只以為唔zoom唔伸長
定蕉餅鏡外表 +長蕉效能
現在應該未有人研究到
m.zuiko 40-150mm pro 個hook係咪好易爛?
唔覺,用左半年未有事
識人爛左兩個
大家有無啲網係share相可以參考下
最好都係用m43
睇里卡豆
跟住佢搵原廠整?有冇代用hood?
我唔用hood
佢個伸縮hood 好大舊,又重。
好心佢簡簡單單整個普通既hood 咪算囉, 係要整d gimmick 野出黎
其實m43電一原裝一副廠夠用啦

想問有乜FF鏡,有m43嘅pro鏡質量又輕嘅,特別係天涯鏡,ff鏡好少少都過1kg la
唔好單反同無反比
無反輕身係必須
用APSC 同M43 比較就合適
支12-40 2.8 好輕wo , 我都有帶埋去旅行,CN 個支24-70 2.8 成1.5 KG 點帶呀
要比就拎富士sony比, 人地支1655/2.8 都係重少少
一直係比較緊無反, 講緊M43 同apsc ff比較
岩岩上網搵下大光圈鏡,見到支O記支17 F1.2好吸引!

搞到我唔知買咩去旅行好
本來睇中8-18,想風景及平時室內通吃,依家見到支新鏡散景好靚,真係心大心細
補充多點,本身用緊12-100,但感覺唔夠廣,所以先考慮支8-18
我建議你擲銀仔,公買哂字買哂棟企唔跌就唔買
講完笑,無視價格既我會揀1.2系列
wide鏡我覺得唔使咁大光圈,因為都幾難有散景。
我睇左棟企唔跌先買哂

多謝你答我先
暫時睇相,1.2真係吸引好多,而且從來未試過用1.2咁大
其實當初睇8-18,係除左夠廣,而且可以落濾鏡,可以安心隨便用

佢有大光圈係額外獎勵,不過我真係要認真再諗諗係咪需要,因為睇人地拍片好似好少用咁廣角既鏡拍攝
拍片要景深,唔同玩法
平平地買支0.95玩下
其實唔係差好多
講緊鏡頭喎

呢家body根本無分別,塊sensor大細啫

主要係ff鏡光學上未做到(或者唔話你知做到)輕身啫,唔好拎kit ff 同pro 43比

我部olympus + 12-40 2.8 = 7xx gram
nikon canon sony 一支24-70都重過我部機成倍了

不過我都好尊重ff個dynamic range
希望43可以做到咁寬啦

問多句,啲人話sony dr好推,其實a7個自己背後執過個dr先俾raw你?
請問邊支0.95
voigtlander 0.95戰隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞