[細底係原罪] M43呢邊報到 (6)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
新手想買無反求指路。
主要去旅行用,影人同景較多。

本身落場睇啱Olympus EM10 mark ii,
但我返到屋企搵多陣發現EM10出咗mark iii,
睇完資料話操作介面啱新手多啲,好揸手啲(senor好似好咗?)
所以想問我應唔應該比多啲買新出嘅mark iii?
定係仲有更好嘅無反選擇?
唔該大家

sensor 一樣不過處理器唔同
係好揸手啲嘅
但如果無拍片需求(4k) 的話我會 prefer em10 mark ii 加支45 1.8好過買 mark iii
賣EM1 ii, 大三元 F2.8
機新淨 ,上年5月買 行貨齊單盒有保

https://t.me/simon1094
要平+自認新手MODE好快覺得唔夠自由既,MARK2
要新+要稍為好D既果半套121區AF既, MARK3
pan記g7 gx85兩部都3k有找 加枝14140ii 影到有技術再買部貴野 好過買o記行貨俾代理湯
都唔係d 啦 仲好渣過em5 ii

除非你以後唔考慮大炮/PRO 鏡

否則無理由買mark ii
新手想買無反求指路。

睇完資料話操作介面啱新手多啲,好揸手啲(senor好似好咗?)
唔該大家

係好揸手啲嘅
但如果無拍片需求(4k) 的話我會 prefer em10 mark ii 加支45 1.8好過買 mark iii

咁如果 EM10III vs EM5II 又點睇?

兩者好似差唔多價
高級老款更新支援做得好過低階新款,你信唔信
當年入手果陣真係唔多考慮PRO鏡,主要玩轉接手動多
依家就變成會諗下1.2果三支,加埋堆HG級43鏡

BTW依家就算想玩重型鏡頭,對10級機身黎講點都頭重腳輕,
又要儲番一年半年錢換EM1M2,咁睇落個起步點係邊部又好似冇乜所謂
新手一問
有冇人用過SIGMA 60mm f2.8?
見佢好平 唔知抵唔抵玩
新手想買無反求指路。

唔該大家

係好揸手啲嘅

當年入手果陣真係唔多考慮PRO鏡,主要玩轉接手動多
依家就變成會諗下1.2果三支,加埋堆HG級43鏡

BTW依家就算想玩重型鏡頭,對10級機身黎講點都頭重腳輕,
又要儲番一年半年錢換EM1M2,咁睇落個起步點係邊部又好似冇乜所謂

堅持輕便行先
有無巴絲知水貨olymp維修檢查費幾錢
自己答自己先,400
行貨250
枝腳架冇晒貨 吹到
壞乜?
嘩,解體喎
玩左啲咩咁刺激
噢疤的性感後防
斷估唔係甩遮光罩順便帶幾塊前鏡片出黎啩?
好黑仔
請問有無巴打部E-M1 個快門有問題?

我個情況係影完一張相,個快門簾唔識自己收埋

有無巴打試過拎上CS度整?大約要幾錢?

利申:過保
拎出街整 無保幾千走唔甩
請問有無巴打部E-M1 個快門有問題?

我個情況係影完一張相,個快門簾唔識自己收埋

有無巴打試過拎上CS度整?大約要幾錢?

利申:過保
拎出街整 無保幾千走唔甩

絲打有經驗?
Pen-f打算配支standard zoom有冇咩建議
手上得支17mm f1.8
M.ZUIKO DIGITAL ED 12-50mm F3.5-6.3 EZ
感覺光圈會唔會太細 日光日白冇問題 夜晚好似有少少勉強
M.ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ 一樣光圈勉勉強強

Panasonic Lumix G X Vario 12-35mm f/2.8 II/
Olympus 12-40mm f/2.8 pro

但大三元好似又大支左D
本身有FF同一支24-105 玩M43為求輕便 雖然M43 pro鏡都仲係細FF一圏既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞