[細底係原罪] M43呢邊報到 (6)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
Pen 支7-14 f4 flare 好勁,
用咗2個月頂唔順放咗佢入返7-14 f2.8
有冇人知 pan 25mm f1.4 邊度有得試玩
死馬出果支16 1.4睇落幾抵
做好準備入手joby 3k
如果想買支輕便廣角鏡影風境,二揀一
Pan 7-14mm f4
Laowa 7.5mm f2 (手動only)
點揀好?

O 7-14太大碌
Pan 8-18 太貴
哩兩支都唔考慮
7-14

謝謝!
睇左啲比較同測試,都覺得7-14好似啱自己多啲

努力搵緊二手鏡

有咁誇張咩!?
真係兩難,又想輕便,又想好用
就下角度,用手遮下就得啦,每支鏡總有優缺點
魚VS熊掌
如果想買支輕便廣角鏡影風境,二揀一
Pan 7-14mm f4
Laowa 7.5mm f2 (手動only)
點揀好?

O 7-14太大碌
Pan 8-18 太貴
哩兩支都唔考慮
7-14

謝謝!
睇左啲比較同測試,都覺得7-14好似啱自己多啲

努力搵緊二手鏡

有咁誇張咩!?
真係兩難,又想輕便,又想好用
就下角度,用手遮下就得啦,每支鏡總有優缺點
魚VS熊掌

或者再觀察下先
反正未到旅行日子

燈光都出flare先激死
Wa
幾有特色
8-18 好好多又三防
8-18抗flare都感覺一般,紫邊控制就好
有冇巴打有gh5 我想入部機拍下片 諗緊入gh4 加幾枝鏡好定入gh5 kit
夠budget就gh5,有機防好重要,另外4K60拍動態片正好多
GH5+12-60 f2.8-4呢set比較多人用
OM啲造工真係 原來呢個「圈」只係搵三條雙面膠痴住

去旅行俾人撞爛枝鏡好心痛 claim緊保險
8-18 好好多又三防
8-18抗flare都感覺一般,紫邊控制就好

貴多3千
亂入 轉apsc無反
點解唔應該拍NTSC
14150天涯鏡 估唔到咁不堪一擊

成枝散哂啦 無得整/痴返佢啦,要搵報價話整唔到,但又唔想上Olympus 交檢查費
其實我知,不過純粹係我鍾意60個數字多過50
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞