[細底係原罪] M43呢邊報到 (6)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
panasonic幾時出下高質旅行鏡
O記都叫有支12-100 f4
心思思出部機for 拍片,
觀望咗好耐,xt20定g8
大家都4K,點解P記會好啲???
(唔計長roll)
你首先要清楚詳細講返你自己想要啲野係咩,咁人地先知道可以點幫你
相機無話好壞,只係有適用唔適用
1.你主要係咩情況下拍片,手持要防震,落腳可以唔洗,需唔需要三防之類
2.你個筆直
3.你本身有無鏡/打算買咩鏡
4.預部機咩size

不過如果你係追求畫質既話,建議就買GH5/GH5S
本身用pentax 影相,但眾所X知佢拍片廢到無倫,所以先打算買部拍片用。
窮JJ,打算一機一原廠,再轉接啲m42 鏡,所以機身防震優先。
em5 一直冇新model
g8 quite good
xt20 係貴少少

大家點睇
P記得GH series有長roll
未聽過fuji拍片好
Sony or panasonic
A6300都幾好,有 slog比你執,後製能力大
sony影相又幾好

真係剩拍片就A7S series or GH series
曾經擁有xt20 畫質係ok既 但始終無五軸 (當然你唔手持拍另計)我都想玩下拍片 本身賣左想換gx85 但竟然有部gx9走左出黎 打算遲下買 p記拍片真係唔錯(曾經有過lx100)
gx9 影相向多啲,佢冇mic jack
a6500 岩你
你部gx85 想放幾錢?
我係想買wo 巴打
屌 . 眼花

不過我剛買左em10mk3
又話度度都無貨既?
邊度有貨呀?
你部gx85 想放幾錢?
我係想買wo 巴打
屌 . 眼花

不過我剛買左em10mk3
又話度度都無貨既?

二手收 一手要月尾先有 , 但雙kit 鏡對我無乜意思
真係對10m3咁冇愛
以前用o 記大43 p記m4/3 . 但p記色水唔o岩我 .

同埋重點係o記d鏡瘦長d . 靚d呢樣好重要
窮JJ準備收部g85, 再去dc career入25.7
淨影相入gx85好過啦
依家是否得一支 14-140 2代 ?
都有lumia and leica 12-60
我用單反影相,諗住買g85 拍片
不過我發現gx8 除咗防震,真係冇得輸
form factor 又型過人,個evf 又威
但係2.5mm mic input好on9
我覺得有就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞