[細底係原罪] M43呢邊報到 (6)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
睇說明書啦 default setting先
部機M mode 有手動set EV 架咩
曝光補償唔係魔法黎
曝光補償都係光圈快門ISO
所以你既問題by definition係唔可能

比個例子 你用緊A mode
你set f4光圈 100iso 相機根據測光得出1/100快門
你揀+1 ev
相機就會將快門變做1/50 因為你想光D

當m mode緊
你就只會睇到相機測比你依家既setting係正常定over/under咗

如果m mode成日錯說明你set錯
睇個款應該係測光出錯啦 用multi meter少d問題 一係就包圍曝光 後期合成
叫朋友幫我淘咗依隻快門線for em5ii,好似廿幾三十蚊,試過work!

平日用開白痴點測光,得閒照下光點位有冇UNDER/OVER SET好秒數ISO再調焦
可能係佢買kit有加保,或者好彩
mobile01 睇支45F1.2 毒到呢
哈,price多咗個價錢走勢,可以睇到支鏡跌得幾快

O記 ,重要的話要說兩次
行貨跌到8千尾
rich
8千幾其實唔係好貴, 食幾個月麵包就ok啦
哩個引伸一個問題。
如果sensor有好大突破,令解像度大大提高,咁依家嘅鏡頭又會唔會變成樽頸
到時咪更新鏡群
驚住廠唔會機鏡同步更新咩
btw有先再講
玩得相機就預左餐餐食麵包
想問咁多位巴打, olympus枝FL-900R好唔好用呢 放到幾多錢度?
原先諗住返黎香港買g9 同埋12-100, 琴日睇到olympus有新春優惠, 好似都ok...
買咗支25mm f1.4 假奶
O記支25mm f1.2 太重
諗緊好唔好出25.4換25.8

好大舊無咩意慾用
你不如20 1.7算吧啦
我有啦 不過想賣咗佢
鍾意枝17.8多啲
唔算大舊啦,可能我平時長插7-14 f2.8 習慣咗
比ZD11-22+MMF3輕既鏡我都慣哂
咁睇黎我可以買番支1.2鎮宅
我想問吓其實live composite嘅用處係唔係:
「唔使計set幾多快門 曝光曝到自己覺得夠就停」
倒如影煙花可以知幾時停

仲有咩其他用處巴打可以保充
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞