[細底係原罪] M43呢邊報到 (6)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
知唔知E-M10 mark III邊度有現貨?星際好多間都冇
有無巴打用緊75mm f1.8?
影人像香港地係咪都係大頭多?
諗緊45mm f1.8定75mm (無錢上45mm f1.2)
因為支75mm計返135都有150mm 如果係室內影唔夠距離 會淨係影得大頭
大四三二手 E520+1445kit都千幾蚊係咩玩法
睇到支50-200流口水
室內用肯定得番個頭
最近對焦距離都兩呎幾
自己用緊GH5+O鏡12-100,拍片為主。
黎緊去旅行,有咩細細地推介,當副機拍片用,因為本身部機整體較大,有啲地方唔會方便用。

唔該大家
買晒咪得
45都係一千四左右
lx10
G85
GX85
唔知有貨未 gx9
買g9好唔好?
p記有舊買舊啦
新機貴一貴 過一排插水式跌價
加入M43 大家庭
買左PANNY LX100
一機玩晒好正

本身用開C 記 70D 同 G16
我太蠢 p記即係咩
你自己問緊g9你覺得係乜 pandora啊
支12-32kit 鏡打柴了。
有時好難擰出黎, 用完收返埋佢條指示線係唔對位。
O記既優勢係唔係愈來愈細??
年尾Canon , Nikon 又可能出FF 無反~
無反市場競爭愈來愈激烈
大底 : Sony, Canon , Nikon
APS-M43 : Fuji , Canon, Panasonic ,Sony ,Olympus
本來O記以IBIS 技術自居, 但係依家Sony, Fuji, Panasonic 都全部加入哂IBIS

Fuji 既優勢就暫時難D 取代, 好多人中意佢JPG engine ,富士色
依佢都愈出愈多鏡, 仲要幾多高質鏡

Sony APSC 機都叫做拍片影相功能集於一身, 又可以拍下S-log 玩下拍片
對焦追焦又一流,係直出色唔太討好

P記都叫拍片影相功能集一身, 一早好多機都加入4K拍片功能,對焦追焦能力好

Canon 無反就算..年後出完FF 無反, 可能變孤兒仔
kit就自己整 /當垃圾賣俾人研究
Sor9 個腦lag機
ff無反 鏡貴已經唔係多人玩
m43 要出既鏡都出晒 d高質鏡頭重過西 計多舊電同apsc都唔差得遠 p定o除非有咩驚人黑技術 8k 或者 1.8變焦平鏡 唔係我都覺得近末路

反而入門同中階apsc無反 如果canon出多幾枝鏡 可以再望下

第一次玩微距鏡 又幾過癮
E-M10 II / ZD 50mm F2 Marco
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞