[細底係原罪] M43呢邊報到 (6)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
仲要買多個靚mon 執相用
GF1 GX1 用家路過
仲以為已經無人用M43
巴打有無諗過換12-100
GF1 GX1 用家路過
仲以為已經無人用M43

我都有gx1
而家新買em10 ii
感覺真係進步咗好多
玩埋啲千零蚊premium鏡
其實真係好夠
Fool Framer盲吹到冇人玩啫
M43鏡頭細成日帶出街用
不知幾方便
哪有錢
係吸引,但如果用埋O記機身就真係不得了,可惜我情義結用開Pan記
40-150堅正
新手想買m43相機 $3000-4000 budget 貪細細部隨身影相
睇中左em10 ii gf9 同埋 epl8
應該點揀好
岩岩買左部G8 有無相機袋介紹?
幫朋友問,想買部輕便相機,筆直15k一機兩鏡,一支平時生活用,一支遠攝影人滑浪,暫時做左少少功課睇左以下組合:

Olympus E-M10 III
Panasonic LUMIX G X VARIO 12-35mm F2.8 ASPH.
Panasonic Lumix G Vario 100-300mm f/4.0-5.6 II

始終對m43唔太熟,想知有無咩好啲嘅選擇
影運動拎入門機我怕對焦爭D
遠攝動態既話有防震好重要,建議機鏡用返同一間廠會好啲
O記我唔熟,P記可以試下呢set

G85 body ~4900 + 配件 ~300 + 卡 128GB ~500
Panasonic 12-60mm F2.8-4.0 ~4900 + filter ~300
Panasonic 100-300mm II ~3800+ filter ~300
15k
本身諗住em1 II + 12-100, 45 1.8 同個魚眼
但見Pana G9 好似好正,應該跟番 Pana鏡?有咩好選擇?
要配天涯鏡?
想出40-150 pro嘅要留意,pan好似出50-200 /2.8-4,可能輕過支pro鏡好多!
好似655g,輕成100g ,有leica 嘜頭畫質唔會差得去邊
反而要睇下個2.8光圈keep 到邊,可能一zoom 就跌光圈
估佢51開始跌
其實我覺得665g都算重,可以有dual 防震而且效果明顯先會有優勢,如果唔係買o記支pro有恆定2.8仲好,大家點睇?
用緊p記 gm1, 勁細部, 勁輕便好滿意
想買塊定焦餅鏡影細路, 有淺景深, 有冇好介紹?
差一百g 都差好遠架喇
不過咁,如果唔怕重dd,其實40-150pro + MC-14 等於一支 40-210/2.8-4,某程度上仲靈活
所以我唔會換pana 50-200
餅鏡定焦得20/1.7,但咁對焦略慢,影小朋友走黎走去未必下下中
有budget 就25/1.4 啦,係大支少少咁囉
想平可以諗pana 25/1.7 , 42.5/1.7, OM 25/1.8, 45/1.8,睇你用咩焦距就手

OM pro 定焦同 pana 42.5/1.2 太大支,唔配GM 了
我反而覺得呢一兩年多左人用 m43.....
請問咁有冇對焦快既定焦介紹
自膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞