[細底係原罪] M43呢邊報到 (6)

1001 回覆
9 Like 3 Dislike
其實第一支腳架買黎試玩最緊要方便同輕,如果唔係連帶出街都唔想咪浪費金錢!
我用緊em10mkII
PAN 1260鏡
有無輕便嘅腳架,可以推介?
無要求 真係求其思錂d 2線廠幾舊水搞掂得啦 manfoto都有d旅行腳幾平

我有支benro is05,摺埋唔過30cm,放晌袋都得。

多謝巴打
睇過Benro 好似唔錯,平得黎,摺埋細支
仲有得掛袋加重
掛袋就唔好諗啦,你見過實物就會明

咁呀...
無所謂啦,我都係但求輕便
其實第一支腳架買黎試玩最緊要方便同輕,如果唔係連帶出街都唔想咪浪費金錢!

其實我屋企人有支
不過我覺得好重下,又大支
去兩次旅行,每次都只係用左一兩日就懶得再拎
同另一半set 腳架影相,出黎效果係靚嘅
不過真係好辛苦
set 耐啲另一半又會問要搞幾耐
我手持自拍算.....
但係支benro,佢係扭腳果d,成日郁兩郁會鬆,好危險

多謝巴打
睇過Benro 好似唔錯,平得黎,摺埋細支
仲有得掛袋加重
掛袋就唔好諗啦,你見過實物就會明

咁呀...
無所謂啦,我都係但求輕便

其實我屋企人有支
不過我覺得好重下,又大支
去兩次旅行,每次都只係用左一兩日就懶得再拎
同另一半set 腳架影相,出黎效果係靚嘅
不過真係好辛苦
set 耐啲另一半又會問要搞幾耐
我手持自拍算.....
但係支benro,佢係扭腳果d,成日郁兩郁會鬆,好危險

咁驚!?
睇左咁耐
Joby 3k 算
睇左咁耐
Joby 3k 算

都有人建議我用八爪魚腳
睇下benro a155fbr0 平價黎講算係咁
冇咩特別野都太想拎依家枝腳出黎用 想做到輕便
要輕便得1.7/1.8定焦鏡仔
M43最唔好係冇副廠鏡
大風好唔穩陣
之前有諗過買八爪魚,但諗諗下其實對取景好大限制,除非你有其他高嘅嘢比佢依附,否則淨係可以放地下低炒
本身比你夾欄杆既

請問Macro鏡有邊支推介
各位想收支大光圈天涯,
O記12-40mm 2.8 pro定
P記 12-60mm 2.8-4 Lecia
各位認為邊支PQ較出色,抵用當然係 12-40mm O果支
頂多係變焦點會天涯啊
起碼都過100-150先喇
龍仔18-400果啲先係天涯
可惜m43 未見呢類狂規格
各位想收支大光圈天涯,
O記12-40mm 2.8 pro定
P記 12-60mm 2.8-4 Lecia
各位認為邊支PQ較出色,抵用當然係 12-40mm O果支
頂多係變焦點會天涯啊
起碼都過100-150先喇
龍仔18-400果啲先係天涯
可惜m43 未見呢類狂規格

12-100 f4 都算天涯啦
GH5s 有14bit raw 就
得o40-150 2.8叫做近d
天涯睇得下得p14-140ii 恆定大光圈真係無
點會無sigma 騰龍都有 係唔多得姐
少到冇人為意咁滯,sigma之前果幾支幾乎係多餘
單反果d乜焦段都齊,原廠冇既都做埋比你
apsc餅大 明明本身係過渡性變主流 sony fuji 都玩無反apsc
希望p記又參戰啦 出部影相向旗艦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞