[Switch] 超級瑪利歐 奧德賽 | Super Mario Odyssey 集中討論區 (2)

809 回覆
13 Like 1 Dislike

牆跳飛帽轉向既進階例子,唔一定要180度反方向,微調都得
牆跳後飛帽主要係cancel左牆跳fix死左果個跳躍方向
飛完帽你再轉去第2個方向都得
終於明白咩叫爆咗機之後先係真正開始
Dark side 一開波打嗰幾關 同埋 飛彈嗰兩個月亮
卡咗我三粒鐘

Btw
一開始喺 mushroom kingdom乜都無做就飛咗去 moon kingdom 儲夠moon之後無option 返返去mushroom kingdom
有無巴打可以話我知我係唔係bug 咗

係個list既最左邊,唔係最右

尋晚眼訓得濟睇唔到
唔該巴打

我之後有del返句反方向呀

無,我岩岩有次跑得幾好cap上黎開心share下姐
向緊top 100進發

無,我岩岩有次跑得幾好cap上黎開心share下姐
向緊top 100進發

終於明白咩叫爆咗機之後先係真正開始
Dark side 一開波打嗰幾關 同埋 飛彈嗰兩個月亮
卡咗我三粒鐘

Btw
一開始喺 mushroom kingdom乜都無做就飛咗去 moon kingdom 儲夠moon之後無option 返返去mushroom kingdom
有無巴打可以話我知我係唔係bug 咗

飛彈我決定最後先玩
任地獄有時啲關簡直係折磨
明明知道點做 但就過唔撚到

試咗好耐

我心得係一開始上層跑時要走內圈
背條最有信心嘅路
大概試幾次就會搵到
練廿次到就開始如履平地

去到上層最尾就企喺會爆幅牆前五六格左右停喺到
即刻180度調整鏡頭
較個鏡頭時要小心唔好太高太低
太高望落嚟會畀上層遮住
太低會畀後面粒飛彈遮住

Longjump 起跳時要喺個platform 差唔多最邊緣起跳
後面嗰d 要捉到節奏幾時起再㩒
P.s. Longjump 後唔洗㩒實個b掣
早d放返預時間再㩒下一吓longjump

試咗大概70-80 次嘅經驗

P.s.2 如果好似我咁手殘
記得用save load 大法每死廿條命就load返
如果唔係之後儲錢儲死
唔知算唔算透, 細粉字左先算

月球背面, 有一關無得用帽, 跳上個 ( P ) 後開限時路要狗衝過去
想問下點先過到
題外話大家覺得odyssey個專屬機袋係靚定樣衰?

自己鐘意mario都覺得買唔落手

反而kart 8個機袋覺得幾靚有買,

不過放唔到額外game card又係致命傷

幾靚wo
背景有又d地圖紋好過普通袋黑色一舊啦
唔知算唔算透, 細粉字左先算

月球背面, 有一關無得用帽, 跳上個 ( P ) 後開限時路要狗衝過去
想問下點先過到

第一個碌就過到
第二個飛撲加三連跳保持速度
第三個都係咁不過要避晒所有坦克 行上路食晒兩個月亮其實仲易

第二個之前剩係用過飛撲, 硬係次次都差D, 會試下加埋三連跳
請問帽國的第二次烏龜賽跑,點先跑得贏金龜?

一開波,跳落去就要飛撲,
然後全程滾加飛帽

不過附身已經夠贏

队啲咩

得一隻野你附之麻 係橋尾 好似係
睇speed run 學到好Q多野

d人痴孖根 好似唔係玩梗同一隻game
請問帽國的第二次烏龜賽跑,點先跑得贏金龜?

過完橋有隻飛菇
附佢身飛去終點
https://twitter.com/Leatherbelt1295/status/925260736422543361
跳繩大法

我屌

都係過唔到六十,已放棄

一早試過啦 明明仲難左

呢個理論上冇2段跳易控d高度wor
瀑布國有d月亮搵唔到
有個歡迎來到瀑布國的
同埋有個提示位置恐龍附近條橙柱的(唔係飛船附近果個)

呢個經海之國過去
所有歡迎來到xxxx既都係第二度經畫穿越

都市大廈內部個信仰之跳真係世界級

邊條 大概幾分

幾靚wo
背景有又d地圖紋好過普通袋黑色一舊啦

off topic埋依句,
希望odyssey出多款啦
其他正版mario機套好多都要上網買,

邊條 大概幾分

https://youtu.be/8IqviZPk4zo
見D speedrun幾多失誤都可以個半鐘內完成
應該有神人可以1:20:00內搞掂

https://www.twitch.tv/videos/186686245
現時record係1:22:03

https://www.twitch.tv/videos/186686245
現時record係1:22:03

唔知會唔會再搵到D古怪路線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞