[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
我聽到區家純把聲嗰陣,同其他人一樣都覺得好不可思議。

已讀不回死全家入面好明顯寫住佢已經Quit咗Group。

我頭先一時沖昏頭腦,一邊懷疑係咪柯志恒搞鬼,一邊又好好奇究竟佢係咪真係有方法Quit Group唔使死;所以行番出嚟嗰陣,我Cap咗張佢Quit Group嗰個Notification嘅圖,Facebook Send咗俾區家純:

Hei Yin Ho:
你講嘅Quit Group方法係真定假? 18:33

喺我丟低啲電話叫楊悅盈佢哋通知同學嗰陣,區家純竟然問番我:

Au Stephy KS:
我Quit咗Group? 18:34

——佢咁問得即係佢自己都唔知Quit咗;係柯志恒控制緊佢部電話?

但係點解佢仲覆到我?

Hei Yin Ho:
打俾我 18:34

然後我留咗我個手提號碼俾佢;半分鐘都唔使就有個2字頭嘅家用電話打嚟。

「喂?區家純?」我一接完個電話就問:「你真係未死?」

「係呀!你話咩我Quit咗Group?我無呀!」佢把聲好似就嚟喊出嚟咁。

「你部電話係咪喺柯志恒度?」都唔係懷疑,我幾乎肯定呢件事係事實:「佢用你部機Quit咗Group之後,引其他人跟住Quit…根本佢由頭到尾都只係想全班有咁多人死咁多人,自己做最後淨低嗰個!」

「我而家點算?」佢好慌張咁問:「我係咪會死?」

——你應該已經死咗!我心入面咁諗,但係講唔出口。

「無事架,你唔使驚。」我講完之後都有啲愧疚,因為好似俾咗個假希望佢咁樣。

區家純又講咗句唔知乜嘢,但係佢似乎已經無辦法冷靜落嚟;因為佢講嘅每一個字都帶住哭腔,我好難先聽得明佢講乜。

楊悅盈起身行咗埋嚟好似想同區家純對話咁;我已經無嘢好講,所以將個電話遞咗去楊悅盈面前。

「區家純…?你部電話喺唔喺自己度?」楊悅盈問佢。

「無呀!條仆街拎走咗呀!」區家純好激動咁爆番一句——條仆街,我哋都心知肚明係指緊柯志恒。

「千祈唔好叫佢俾番部機你…」楊悅盈語氣有啲唔肯定咁講:「你而家未死可能就係因為部機無跟身…」

「乜嘢?」區家純唔係好明楊悅盈講乜。

我都一樣,我完全唔知佢呢個結論點走出嚟。

「總之你而家無事,唔好做其他無謂嘢…」楊悅盈補充:「柯志恒同你講乜都好,唔好再信佢…」

「我唔攞番部機,如果有人Whatsapp我佢唔幫我覆我點算?」

「唔使驚…正如Quit完Group會即死,但係你而家都無事…」楊悅盈似乎想安慰佢,但係完全無效。

「你屋企有無人?不如…」我插咗句嘴:「你而家過嚟我哋度,我、楊悅盈、陳佩珊幾個都喺度。」

區家純一下Cut咗我線。

收咗線之後,我見到Admin又Send咗個Whatsapp俾我:

真是峰迴路轉呀(笑)
沒想過可以這麼精彩,一下又除掉幾個人了 18:45

我有啲忍無可忍,所以我覆咗Admin:

咁精彩你自己同佢傾撚飽佢
唔好再搵我,要搵就搵柯志恒條仆街 18:46

「部機無跟身…」陳佩珊開口問楊悅盈:「你求其噏咋係咪…?」

楊悅盈襟住自己額頭歎咗啖氣,隔一陣先答佢。

「我只係記得Jessica俾過佢部電話我睇…然後我就…」唔知係咪諗起都有啲驚,佢無講發生咗咩事:「總之…我懷疑Admin係用緊Jessica對我用嘅科技嚟、經過大家部電話嚟殺人,只不過…」

楊悅盈好似諗起啲嘢咁,忽然間兩眼一瞪。

…只不過Intensity Tune大咗…?

「無可能。」我唔係好明佢指乜,但係醒起一件事:「謝石俊死嗰陣…佢部電話喺允仔度架喎?」

楊悅盈搖搖頭,正想反駁——

「當時佢拎住羅彥輝部電話。」陳佩珊好似同楊悅盈諗法同步咗咁,對住我哋講。

賴智勇一直好努力咁通知、說服緊其他人唔好中伏而去Quit Group,啱啱唔知打完俾邊個之後收咗線。

「點都好!」佢大大聲講:「而家係咪叫咗區家純過嚟先會好啲?起碼我哋咁多人喺度,唔怕佢會做啲咩傻事。」

楊悅盈諗咗一諗,喺我手上拎走咗部電話。

「頭先區家純用呢個電話打嚟?」佢打開咗我個通話記錄指住最頂嗰個號碼問。

「嗯。」區家純部機喺柯志恒度,如果無估錯呢個係佢屋企電話嚟。

楊悅盈無講乜嘢,馬上襟咗「通話」打過去。

通咗…

但係無人聽…

楊悅盈有啲煩燥咁收咗線,然後再打一次過去。

「恐怕…Admin要殺某個人唔一定要經嗰個人本人部電話…」楊悅盈今次開口同我哋講佢嘅諗法:「可能只需要經已讀不回死全家入面其中一個成員部電話——」

都係無人聽;區家純唔知係咪出咗門口?

「——或者,最壞情況係,任何一部電話都可以成為Admin嘅武器…?」
搞到咁夜 唔好意思
嚟緊無論係出文或者故事進度我都會盡量加快番 因為最近兩者都好似有啲拖
希望今個月之內完咗個故佢
打鐵趁熱 出多篇啦
得一篇唔夠喉呀
呢篇唔係好明可唔可以解釋少少
留名
樓主加油
仲有冇

今日係咁多先
仲有冇

今日係咁多先

臨瞓推一嘢
臨瞓推一嘢

咁「早」瞓呀?
叫佢過黎害死佢
Iive
樓主個故真係好好睇 一路睇個腦一直有哂畫面
好想佢拍成電影
個故一直有好多伏筆 見到樓主都進步左唔少
由一開頭人地問乜就答乜 到之後比番我地讀者自己諗
成個故即刻高質哂
希望呢個故會多d人睇 真係寫得唔錯
正皮+留名是常識吧
樓主加油
加油
Iive
樓主個故真係好好睇 一路睇個腦一直有哂畫面
好想佢拍成電影
個故一直有好多伏筆 見到樓主都進步左唔少
由一開頭人地問乜就答乜 到之後比番我地讀者自己諗
成個故即刻高質哂
希望呢個故會多d人睇 真係寫得唔錯
正皮+留名是常識吧
樓主加油

拍成電影會好恐怖
係咁爆頭好血腥

一滴
兩滴
三滴

周街啲人都有手提電話跟身,好難避架喎

& 區家純啲屋企人都應該有手提
而區家純又未死 (假設佢屋企有人)
即係唔係一般電話就可以殺人?

要身上有電話先會死
如果唔係當初班房十幾人sd 野比羅同學手機個下就全班都死啦

要身上有電話先會死
如果唔係當初班房十幾人sd 野比羅同學手機個下就全班都死啦

謝偉俊會唔會真係阿sir殺嘅?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞