[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
而家番歸番到去出文

追到live
我返通宵可以等你出文

巴打啊。女死女還在可以搵到個更好的

唔關事嘅我本身都係天光瞓晏晝醒嗰種人

樓主幾大?為左確保有故睇,考慮下出賣親朋好友,介紹女女你識

我考會考架同周 sir 差唔多大

咁啊周sir你可以出文未

唔好叫周 Sir 啦
而家番歸番到去出文

追到live
我返通宵可以等你出文

巴打啊。女死女還在可以搵到個更好的

唔關事嘅我本身都係天光瞓晏晝醒嗰種人

樓主幾大?為左確保有故睇,考慮下出賣親朋好友,介紹女女你識

我考會考架同周 sir 差唔多大

咁啊周sir你可以出文未

唔好叫周 Sir 啦

出黎做左野兩年,即係末代考生啦
快啲出文先!瞓唔著冇野做
黎未啊
頭先楊悅盈話如果佢死咗,就幫賴智勇Quit Group嗰陣,我已經閃過呢個念頭:佢係咪覺得自己同賴智勇就係最後兩個關鍵人物?

我唔明點解,唔明佢點得出呢個結論。

惟一肯定嘅係,佢係認真想賴智勇死:幾日前我哋仲懷疑緊Billy係關鍵人物嗰陣,楊悅盈只係好模稜兩可咁叫我幫手殺死佢;但係今次對賴智勇就係好明確咁叫我幫佢Quit Group

「你睇下啲Message…」楊悅盈指住羅彥輝部電話講。

我烏前少少拎咗部機埋嚟,開咗個Mon。

「我一開始以為『關鍵人物』就係欺凌者…」楊悅盈開始解釋:「直至今日Admin更新咗情況之後,證實咗唔係,然後我就一直諗…究竟係邊四個人?」

我望一望佢——當然佢喺一片漆黑入面,我只係可以向佢把聲個方向望——等佢繼續講落去。

「你喺阿輝個Whatsapp度搵女班長啲Record出嚟。」

我終於打開咗羅彥輝個Whatsapp——雖然做咗心理準備,但係見到Billy佢哋臨死前Send過嚟嘅Message,個心乸仍然咗一乸。

終於見Elaine個名,我襟入去,得一條羅彥輝喺7月21號Send俾Elaine嘅Message:

不開心…有空嗎? 10:24

呢個Message隔離有個雙藍剔,下面無任何人覆過。

我唔知Elaine同羅彥輝原來有交情,但係諗深一層都唔出奇。Elaine一向都會好似大姐姐咁主動去關懷啲唔多出聲、內向嘅同學;事實上,我就係因為咁先會同佢做咗朋友。

「睇到未?女班長第一日死;Admin話第一死咗一個關鍵人物,吻合。」楊悅盈把聲開始有啲沙,佢清一清喉嚨之後再同我講:「然後你拉低少少睇鄧鐵雄啲Record。」

我開始用手指掃個Mon嗰陣,楊悅盈叫停咗我。

「睇最後一條Message,唔好睇埋上面嗰啲…」

7月23號,羅彥輝Send咗一條Message俾鄧鐵雄,同頭先一樣,俾鄧鐵雄雙藍剔咗:

有時間嗎,想見面聊聊 13:20

「鄧鐵雄係前日同其他人一齊死,所以尋日Admin報告再有一個關鍵人物死亡,吻合。」楊悅盈窒一窒,然後深呼吸咗一啖:「到今日Admin話過,佢每日都喺度俾緊提示我哋…你有無諗起啲乜嘢?」

「佢除咗每日報告咩人死咗、點死、同埋重新講啲規則之外,唔係日日講嘅嘢都唔同?」的確,我淨係諗起呢幾樣嘢。

靜咗一陣,楊悅盈塊面忽然間喺黑暗中出現:原來佢開咗自己部電話睇緊嘢,然後就講咗兩句我哋最近每日都會睇到一次嘅嘢:

「大家好!關懷同學由Whatsapp做起!
讀後回覆是基本禮儀,已讀不回的人都去死吧!」

我個心慌咗一下,開始搵賴智勇同羅彥輝嘅Chat Record;楊悅盈見我掃緊電話,似乎已經知我意會到佢想講乜,所以今次無出聲。

羅彥輝7月21號Send俾賴智勇——然後俾佢已讀不回嘅Message——係:

上班不開心
令我想起很多事,不開心 20:48

呢個時候,我抬起頭望過楊悅盈度,正好同佢四目交投,終於留意到——原來佢流緊眼淚。

「最後…你——」

「得。」我打斷咗佢;唔知點解唔想聽到佢親口講出。

我搵咗楊悅盈同羅彥輝個Record出嚟,佢7月20號Send咗幾個Message出嚟:

在嗎? 18:34

好不開心 18:34

有空見個面嗎? 18:35

好久不見了 18:50

最近有在忙甚麼嗎? 18:51

班上的同學怎樣了 18:51

在做甚麼 19:24

回家了沒有 19:36

明天下午有沒有時間 20:12

你忙完就覆我一下吧! 20:18

能不能找天出來,我想和你聊聊天 20:49

同Elaine、鄧鐵雄同賴智勇一樣,楊悅盈啲Message全部雙藍剔;惟一分別就係楊悅盈有回覆:

OK呀,你想幾時出嚟? 13:43

但係楊悅盈覆嗰日已經係7月26號——羅彥輝自殺嘅三日後。

睇到呢度,我忍唔住望咗楊悅盈一眼。

佢眨眨眼,又有兩滴眼淚流出嚟,沿住佢面珠條淚痕滑落下巴。

「咁唔代表啲乜嘢。」我口是心非咁講咗一句——其實我心知肚明佢講嘅嘢好有可能係真——然後將羅彥輝部電話熄咗放喺書枱上面。

「咁已經好足夠…」楊悅盈講完呢句,啱啱好佢個電話Mon夠時間自動熄咗,成間房變番伸手不見五指咁黑。

「足夠咁你點解唔自己Quit咗個Group佢?」我有啲嬲。

隨手拎起其中一部電話——我都唔知究竟係我、賴智勇定係羅彥輝嗰部——隨手向楊悅盈個方向丟過去。

「你幫賴智勇Quit撚埋佢吖!咁咪搞掂囉係咪呀?」

楊悅盈無出聲——我想像到佢又開始喺度搖頭——然後我聽到佢細細聲喺度喊。

我忽然間又嬲唔落…

我摸黑爬咗上床,肩貼肩坐咗喺楊悅盈隔離。

佢挨咗落我膊頭度。

我哋兩個都無再講嘢。
食啲嘢繼續
Live左
仲會唔會有多一篇
食啲嘢繼續

做完野等緊你
留名
你食完未
你食完未

寫緊
你食完未

寫緊

等埋你先訓
啪啪啪啪啪,好似甜的先兆
楊悅盈挨住何晞賢,忍唔住自己啲眼淚。

佢知道只要自己同賴智勇而家死咗,件事就會完結,但係佢落唔到手。

無勇氣害死賴智勇,更加無勇氣死;楊悅盈甚至乎覺得,如果頭先佢因為區家純個Message而俾Admin爆頭,對佢嚟講可能仲好。

手上面部電話忽然間震咗一震。

楊悅盈用手抹一抹啲眼淚,開番個電話嚟睇;Admin Send咗個Message俾自己:

想清楚了嗎?(笑) 21:32

何晞賢喺隔離同楊悅盈一齊睇到呢個Message;佢皺一皺眉,伸手拎走咗部電話,睇番之前楊悅盈同Admin嘅對話。

楊悅盈坐番直,雙手抱住自己膝頭,回憶番Admin同自己講過嘅嘢。

頭先佢喺周Sir屋企睇緊羅彥輝電話、開始懷疑自己就係關鍵人物嗰陣,Admin竟然Whatsapp自己。

從佢口中知道可以將佢Send Message對象轉移俾其他人嗰陣,楊悅盈就一直好想知究竟係邊個交個波俾自己,但係嗰陣當務之急,佢問咗啲有關規則嘅問題,Admin好合作咁答咗佢。

但係之後Admin同佢講咗一樣嘢:

你們都想等那個女人幫忙解決這件事對嗎?
有沒有想過我可以在規則上加入時間限制呢?(笑)

——時間限制?楊悅盈反問。

例如:「12小時內未能達成勝利條件,6A班全員死亡」?(笑)
那麼你清楚自己的處境嗎?

……

你敢犧牲自己救回其他同學嗎?
還是會設法成為最後兩人呢?

——我…

楊悅盈唔知道。

——唔會俾你得逞;收皮啦你。

雖然佢咁樣覆;雖然佢一直都諗盡辦法,唔想成為全班最後只係剩低兩個人嘅局面,但係如果佢要死…

楊悅盈發覺自己好驚…

因為以前嘅經歷,楊悅盈覺得無論發生咩事都好,只要自己有能力就要幫其他人脫離困境。

不過如果切切實實要用自己條命嚟交換嘅話…

「唔好理佢…」何晞賢交番部電話俾楊悅盈:「條友只係想擾亂我哋,等我哋繼續互相殘殺…」

何晞賢爬開咗,然後拎番自己部電話過嚟俾楊悅盈睇。

「佢頭先同我講,陳佩珊同周Sir有路…」佢開咗自己同Admin嘅Chat History俾楊悅盈睇:「佢想激嬲我等我對周Sir或者陳佩珊出手…但係如果我咁做,我會過唔到自己嗰關…」

楊悅盈抬起頭望向何晞賢。

「所以,就算你講嘅嘢無錯…就當你同賴智勇真係剩低嘅兩個關鍵人物…」何晞賢伸手抹一抹楊悅盈面上啲淚痕:「…我都唔會俾你哋有事;你唔好再亂諗嘢。」

跟住何晞賢就幫佢覆咗Admin:

諗得好清楚
楊悅盈唔會犧牲,我哋亦都唔會俾其他人再死 21:38

Send咗出去之後,何晞賢對住部電話個前鏡頭舉咗一下中指。

「彈佢走,唔好俾佢再影響你。」交番部電話俾楊悅盈嗰陣,何晞賢講咗句。

「…轉俾邊個?」

何晞賢無答到。

「柯志恒?」楊悅盈問——第一個諗起嘅人就係佢。

「呃…」何晞賢好似有啲唔好意思咁:「其實Admin一開始係搵我,然後我就係彈咗俾柯志恒…」

「嗯?」

「跟住——如果我無估錯——轉俾你嘅人就係柯志恒…」何晞賢望住楊悅盈講:「就算轉番俾佢,我覺得佢一樣會針對你,好快叫Admin搵番你。」

「周Sir?」楊悅盈再講另一個人選——佢第二個諗起嘅人:「佢同陳佩珊一齊…應該唔會有事?」

何晞賢聳一聳肩,好似無意見。

或者佢只係唔想再諗咁多——同而家嘅楊悅盈一樣。

所以楊悅盈就趁Admin未再覆佢之前Send多個Message過去:

唔好再搵我,你有咩就同周Sir講 21:41

純粹係心理作用——佢自己係關鍵人物、Admin嘅目標呢樣嘢無改變過——不過楊悅盈覺得稍為鬆咗一口氣。

「係呢…其實我想問你。」何晞賢望住佢Send出去呢個Message,若有所思咁講:「你係點發現…周Sir同陳佩珊嘅關係…?」

楊悅盈唔想再講嘢;佢搖搖頭,跟住就挨番落何晞賢膊頭度。

合埋眼諗住休息一陣…

無幾耐,楊悅盈就瞓著咗…
LM
聽日見
澳洲讀者表示天都光仲等緊

巴打小心身體!
女主明明就收唔到訊息
想回都回唔到
佢手機收唔到上網 羅比訊息佢係會單剔
佢回到港收到訊息睇左都回埋
但羅已經死左
咁都計已讀不回?
收唔到點讀??
堅信女主唔係關鍵人物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞