[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
咇咇。

咇咇。

楊悅盈襟熄個鬧鐘嗰下,覺得有啲依依不捨。

前一晚Set咗九點半鬧鐘響,佢甚至開始有啲後悔,因為頭先佢發緊一個難得令到自己唔想咁快醒番嘅好夢——夢入面嘅6A班齊齊整整,而佢就同一啲永遠都無可能會同自己做朋友嘅同學感情好好咁約埋一齊番學校。

點知開學禮都未開始,個鬧鐘就「咇咇」聲咁響。

佢用力咁捽一捽雙眼,然後撐起自己挨住床頭坐起身;每一朝瞓醒佢都一定逼自己坐,以免轉個頭又瞓番著。

擘大眼一望,雖然視線有啲模糊,但係隱約覺得好似有啲唔對路。

喺枕頭邊攞番個眼鏡嚟戴先知咩事:呢度…呢間房好陌生。

望住佢身處緊呢個地方…

呆咗一陣先醒起自己而家喺何晞賢屋企。

坐起身伸咗個懶腰、用手指梳咗下個頭之後,就行咗出廳。

何晞賢坐咗喺梳化度對住自己部電話唔知睇緊乜嘢;佢應該成晚都無瞓過,但係似乎仲好精神。

「咦?咁早起身嘅?」佢見到楊悅盈,就放低電話問。

「嗯,我唔想遲到。」

楊悅盈好快梳洗完,就入番房換衫。

尋晚著嗰件衫雖然有啲殘,但係始終心口多咗幾點深紅色嘅污漬,唔知何晞媛會唔會介意;佢將件衫摺番好,拎咗出去還俾何晞賢。

「Sorry…唔知洗唔洗得甩…」佢遞俾何晞賢嗰陣又再講多一次。

「少少唔緊要。」何晞賢接過件衫之後就隨手放喺隔離,然後對住楊悅盈上下打量,皺一皺眉:「但係你…」

楊悅盈而家仲係著住尋日嗰套:白色上衣、淺藍色裙,一大撻乾咗嘅啡紅色血漬好顯眼。

「一係我俾套衫你換。」何晞賢起身行咗去佢家姐房門口,諗咗一諗之後走番入自己房。

楊悅盈喺梳化坐低,袋番埋自己部電話嘅同時望咗一眼何晞賢嗰部,原來佢喺Whatsapp度應付緊Admin——羅彥輝。

「費事入家姐房嘈醒佢…不如我俾件外套你褸住算。」何晞賢把聲喺佢間房度傳出嚟。

「嗯。」楊悅盈應咗一聲之後,有啲想攞起何晞賢部電話嚟睇,但係佢好快就拎住件褸行番出嚟,所以楊悅盈打消咗呢個念頭。

「呀…尋晚唔知又有邊個死咗…」何晞賢有啲輕描淡寫咁,苦笑住講:「跟住Admin好快就番咗嚟我度…我Hea住Hea住咁覆咗佢成晚。」

「趁有機會同佢傾多幾句,過埋今日可能無機會。」

楊悅盈想講下笑緩和下氣氛,但係何晞賢似乎Get唔到,無俾反應佢,淨係將手上嗰件黑色嘅連帽外套遞俾楊悅盈。

「我最細係呢件,你試下。」佢有啲尷尬咁同楊悅盈講。

——唔使試都知唔會啱…

楊悅盈接過件褸企番起身,對住高自己差唔多一個頭嘅何晞賢著咗件褸:衫尾差唔多長到落佢大脾,佢指尖僅僅喺個袖口度伸到少少出嚟,惟有摺起個衫袖露番自己對手出嚟。

「今晚還番俾你。」楊悅盈拎番自己個袋之後,就準備出去;何晞賢去咗門幫佢開門。

「拎番部電話未?」拉開道木門嗰時,佢回頭望一望楊悅盈。

「嗯。」

「真係唔使我一齊?」佢企喺門口,好慎重咁問。

楊悅盈搖搖頭。

「我可以同你一齊,但你等我——」

「唔使。」楊悅盈打斷咗何晞賢。

「咁…你小心啲,有咩事就打俾我。」佢好似仍然唔係咁放心,所以跟埋楊悅盈出嚟等𨋢。

成個過程,楊悅盈都係垂低頭望住地下無咩表示。

何晞賢亦都只係望住佢,無再講乜嘢。

好快,部𨋢就到咗;楊悅盈行入去之後,先至擰番出嚟望住佢雙眼講咗一句。

「如果有咩事…就打俾我同我講。」

楊悅盈其實覺得咁講有啲奇怪,因為好似專登喺度同佢鬥氣咁。

不過,

反正,

之後道𨋢門就閂埋咗,

而何晞賢亦都無機會再俾啲咩回應佢。
我忽然間有種好奇怪嘅感覺,好想叫楊悅盈唔好走,或者至少俾我陪佢一齊過去MTCC。

照佢尋晚講法,其實番學校等啲同學可以面對面互相監察嘅話,我覺得賴智勇一個番去已經夠。

大不了叫楊悅盈等我去廣源俾番部電話賴智勇,之後先至再番嚟同佢會合一齊過海。

要我咁樣左撲右撲,我其實無乜所謂。

但係我見到楊悅盈態度咁堅決,都唔好意思喺呢個問題上同佢糾纏。

「呼…」

我一番到入屋,就走番埋梳化度撻番落去;雖然我一啲都唔眼瞓,但係始終成晚無休息過,個人無乜力咁、唔係好想郁。

尋晚兩點半左右,Admin就開始咗第三輪獨立Whatsapp;一如所料,我手上嗰三部電話之一——賴智勇部機——好不幸咁中咗招;不過我連Admin講啲乜都懶得睇,直接就打咗「何晞賢」三隻字覆咗佢。

跟住佢就成晚不停咁同我提番Billy死嗰日嘅事:柯志恒早過我哋知道羅彥輝已經死咗、賴智勇曾經建議過同學Send Whatsapp俾楊悅盈。

我知道Admin係想引我對佢哋做啲乜嘢、或者將佢轉俾其他人,所以我只係求其Keep住每半個鐘覆佢一次,無太在意佢講啲乜嘢。

唔知係咪俾楊悅盈感染到,我都開始深信今日件事就會完結,所以有啲緊張。

賴智勇呢個時候Facebook Send咗個Message俾我:

Johnny Lai:
早晨,我哋十二點喺瀝源等? 10:13

我本身打算覆佢「係」——

Hei Yin Ho:
如果早啲你得唔得?
十一點左右? 10:14

Johnny Lai:
無問題,喺學校隔離間茶餐廳等? 10:14

Hei Yin Ho:
OK,Thx 10:14

——不過我諗諗下,想叫佢早啲出嚟;有個伴喺身邊好似會安樂啲。

入廁所洗咗個面,但係仍然覺得個人有啲乏力。

唔理得咁多,我入房換番套校服,袋好啲電話,行到去門口嗰陣…

我走番入去打開咗家姐房門——佢開到個冷氣好大,入面成個雪櫃咁。

何晞媛仲喺度瞓緊,我諗未到一兩點佢都唔會醒;我走咗去床邊踎喺佢隔離。

拍咗佢塊面一下——無反應。

再拍一下。

佢都係無醒到。

喂!」我對住佢兜口兜面大聲嗌,終於嚇醒咗佢。

何晞媛睜開眼望咗一下,見到係我,即刻乸埋口面,然後就翻轉身背對住我繼續瞓。

「屌…」我聽到佢細細聲講咗句。

「我出去喇,要番一番學校。」我搖下佢膊頭同佢講,佢一下撥開咗我隻手。

唔知點解我想再同家姐講多陣嘢。

但係越諗就越發現無嘢講;反而平時我同佢坐喺度,啲瑣瑣碎碎嘅話題可以講成晚。

「你一陣起身記得洗番尋晚啲碗。」我講完都覺得自己有啲無聊,所以就起番身打算出門。

「得喇…走啦…」何晞媛用把半夢半醒咁嘅聲答咗我一句。
家姐煮埋叫你洗你唔洗
正仆街仔
家姐煮埋叫你洗你唔洗
正仆街仔

成日都係咁
點解我煮埋俾我家姐都係我洗
btw之後仲見唔見到家姐?
點解我煮埋俾我家姐都係我洗
btw之後仲見唔見到家姐?

唔知 未定
仲有冇
睇幾分鐘又要等一日
因為想慢慢行過去學校嗰邊,我無搭到車,搞到遲咗少少到。

呢個日子呢個時間,學校隔離間茶餐廳無乜人,所以一行入門口就見到賴智勇對住我招手。

埋到去坐低見到佢已經叫咗嘢喺度食緊。

「咦?楊悅盈呢?」佢見到我自己一個嚟,有啲奇怪咁問。

「佢另外有嘢做。」我掹咗個餐牌出嚟睇。

「有嘢做?」

「Jessica叫咗楊悅盈上佢公司…話要佢幫手Shut Down Admin個系統。」

「吓?」賴智勇飲咗一啖佢嗰杯唔知凍奶茶定凍咖啡:「點解係搵楊悅盈?」

我聳聳肩,然後叫咗個伙記埋嚟落單。

「但係…佢自己一個上去,你放心咩?」

——其實唔放心…我無出聲答到賴智勇問題,淨係開番個Facebook Messenger問下楊悅盈而家點:

Hei Yin Ho:
你點樣?上咗去未? 11:19

我見佢明明On緊,好快就讀取咗,但係無覆到我。

既然仲睇到Message,咁我諗佢應該無事?我一邊諗,一邊遞番賴智勇部電話俾佢。

「尋晚Cap咗圖俾你,但你都再睇下個Group。唔知一陣柯志恒又想搞乜。」

講完之後,我挨落椅背度呼咗啖氣。

「好攰?尋晚你兩個搞咩嚟?」睇緊電話嘅賴智勇睄咗我一眼,陰陰嘴笑住問。

「屌你啦…」我開始覺得佢平時成日搞爛Gag唔係有咩企圖,而係純粹真心膠。

「放鬆啲啦…我信得過你哋兩個。」

我怒睥咗賴智勇一眼。

「喂,我意思係我信得過你同楊悅盈唔會俾我哋出事。」佢一面無辜咁解釋。

大約三四個字之前我先啱啱覆完一次嘅Admin,喺呢個時候Send咗個Message過嚟:

要不要在這裏告訴他?
他跟楊悅盈才是結束遊戲的關鍵(笑) 11:22

賴智勇應該唔知——諗都無諗過——自己竟然會係其中一個關鍵人物;我亦都唔想佢知道咗然後亂諗嘢:

喂,反正你可以經啲電話睇到我哋
不如你話我聽而家楊悅盈點? 11:23

只能夠很遺憾地告訴你
她就像你眼前的賴智勇一樣,仍然在生(笑) 11:23

垃圾AI,可唔可以講清楚啲? 11:24

「無嘢吖嘛?」賴智勇見我不停咁對住個電話打字,有啲關心咁問。

「無聊人啫,唔緊要。」

賴智勇好似唔信我咁,雖然無出聲,但不時望一望我,又借啲依想挺起身望下我個電話。

好在我叫嗰份早餐啱啱好到;所以我就開始食嘢,同時反轉咗部電話放喺枱,以免俾賴智勇見到Admin同我講嘅嘢。
小弟今日生日
想乞求樓主更新一次

我啱啱生日完
搭單要求乞求樓主更新總共兩次

痴撚線
我都係

三篇,禮成
係咪要到五六點先有文

寫緊,希望唔使到五六點

以為一早set 好晒

今日出住咁多先
一起身就有文
一起身就有文

咁早起身
小弟今日生日
想乞求樓主更新一次

我啱啱生日完
搭單要求乞求樓主更新總共兩次

痴撚線
我都係

三篇,禮成

多謝樓主 紮醒左就有文睇
可以安心再訓過
少少唔捨得
痴撚線,未得閒睇
推住先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞