[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
再唔覆文你個頭就黎爆,要珍惜生命丫
文呢?
文呢 等得好辛苦
我要文
sor趕緊番屋企出文
19:45。

仲有一分鐘。

楊悅盈無再望過我,無再同我講嘢。

我雖然覺得楊悅盈會無事,但係…唔怕一萬…

轉身諗住出番去。

「唔好走…」楊悅盈叫住咗我。

我回頭望住佢諗咗一諗,行番去佢面前,半跪喺地下。

「無事,唔使驚。」我將兩部電話放喺佢旁邊,捉住咗佢隻手,感覺到佢有啲震。

「記住。」楊悅盈望住賴智勇部電話同我講。

我無任何表示,淨係捉住楊悅盈,然後同佢一齊望住賴智勇部機。

19:46。

無事發生。

我鬆咗一口氣,微笑望向楊悅盈——

——但係佢面色一沉,好失望咁嘅樣。

佢歎咗一口氣,甩開我隻手,捽咗下眼。

我拎番自己部電話,打開已讀不回死全家個Group講:

「楊悅盈無事,大家唔好覆區家純個Message
柯志恒條仆街想借呢個機會殺死你哋」 19:46

然後我影低楊悅盈,Send咗出去之後,我打字補多咗一句:

邊個無事嘅…
唔該,真係同我報一報數… 19:46

打完之後,我覺得全身無晒力,所以坐咗落地下;楊悅盈拎起自己同羅彥輝部電話,一面陰沉咁企起身行過去打開房門。

「走喇…我唔想再留喺度…」講完呢句佢就出番去。

床上面淨番賴智勇部機,我又再開始思考點解楊悅盈會叫我幫賴智勇Quit Group…

頭先閃過嘅嗰個諗法又再出現;我搖搖頭、用力眨咗幾下眼,想揮走嗰個諗法——

到我出番廳嗰陣,楊悅盈同賴智勇已經喺度執緊嘢;周Sir繼續頹坐喺梳化,陳佩珊喺隔離有少少唔知點好咁嘅狀態。

你知道周世文老師和陳佩珊每晚都在這裏幹點甚麼嗎?

諗起Admin呢句嘢,我又開始有少少煩燥。

「楊悅盈話走喎…一齊?」賴智勇對住啱啱行番出嚟嘅我問;我點點頭。

陳佩珊望一望周Sir,又再望下我哋,好似喺度猶豫係咪要跟埋我哋走咁。

「你留低啦,唔使一陣落街打個轉又上番嚟。」楊悅盈不留情面咁講咗句,陳佩珊即刻臉紅,一面尷尬樣。

「吓?」賴智勇想問咩事,但係俾我制止咗;我唔知點解楊悅盈會知,係Admin同佢講?

楊悅盈咩都無講就打開門走咗,賴智勇同我向周Sir講咗聲拜拜——我再向陳佩珊投以一個厭惡嘅眼神——之後就跟咗出門口。

楊悅盈成身好似散發住一層負能量咁,搭電梯落去嗰陣我同賴智勇都唔敢出聲,只係一直望下對方,或者抬頭望下個錶板。

終於落到地下,楊悅盈喺我哋前面,我同賴智勇好似做錯事咁粒聲唔出跟住佢,直到行番過去車站嗰陣賴智勇先醒起啲嘢。

「呀,何晞賢…」佢同我講:「我個電話——」

「電話俾何晞賢Keep。」楊悅盈無回頭咁對我哋講;賴智勇聳一聳肩,無再問我拎電話。

我睇番個Group,報數嘅人——計埋賴智勇同陳佩珊——得5個;加埋無報數嘅我、楊悅盈同周Sir…

…仲有柯志恒,我幾乎可以肯定佢未死…

即係我哋全班得番8個同學,一個阿Sir。

一直無出過聲嘅楊悅盈帶住我哋行咗去的士站。

「我番廣源邨…你哋呢?」賴智勇上車之前問我哋。

「我…第一城。」講完之後我問楊悅盈:「你去瀝源?」

「我跟你番屋企。」佢終於望番住我,答咗一句,跟住就開門上咗車。

賴智勇聽到,用個有嘅曖昧嘅眼神望我同楊悅盈;我有啲無辜、又有啲驚訝,唔知講乜嘢好。佢對我揚一揚眉,然後自己坐咗喺的士前座。

我惟有坐後座楊悅盈隔離。

「師傅唔該…去沙田第一城,然後再上廣源邨。」賴智勇一路纜安全帶一路講;司機未等我哋坐穩就開咗車。

——跟我番屋企…如果唔係而家咁嘅情況,有女仔主動咁樣同我講,我一定會好興奮,然後諗多兩諗之後淆底、再拒絕,但係而家…

楊悅盈托頭望住外面街景,好似唔打算同我解釋啲咩咁。

賴智勇似乎誤會咗我同楊悅盈有咩關係,因為佢專登擰轉面睄咗我哋兩個一眼,然後對住我伸一伸脷。

…仆街仔。
沖完涼食啲嘢繼續
等睇呀sir條氣唔順嬲到姦撚死左個臭西
等文
樓主真係寫得好好 好有畫面
唔好爛尾啊
我同楊悅盈落車,賴智勇對住我哋揮手道別。

「你…認真?真係去我屋企?」等到架的士駛走咗,我就對企喺我隔離嘅楊悅盈講咗句。

佢抬起頭,側側地咁望住我,唔答我問題。

而家過咗放工時間無幾耐,係最多人番屋企食飯嘅時間,有啲行過嘅人會望一望企喺路邊唔郁嘅我同楊悅盈;喺佢哋眼中,唔知睇唔睇得出我哋而家經歷緊啲乜嘢?

無辦法之下,我當楊悅盈默認咗,於是帶住佢慢慢行到去我住嗰座嘅門口,看更認得我所以開咗門。

雖然平時無傾過計,但係因為見慣見熟,所以我對住佢點頭打個招呼;反而楊悅盈直行直過好似當人哋無到咁。

大堂除咗我哋兩個,仲有一男一女,似係啱啱放工,兩個都喺度玩緊電話等電梯。到我嗰層嘅嗰部電梯無人搭,所以我同楊悅盈入咗去。

「你捨得講嘢未?」入咗電梯、襟完層數之後,我終於對一路唔出聲嘅楊悅盈有啲唔耐煩。

但係佢仍然只係搖搖頭。

「屌…」電梯門一打開,我氣沖沖咁出咗去行番屋企門口,聽到身後面有腳步聲:楊悅盈急步跟喺我後面。

鐵閘無鎖,我直接打開咗之後再用鎖匙開木門,俾楊悅盈入咗屋之後,我就閂埋、鎖咗道門。

佢喺門口除咗鞋之後行入廳,同坐喺梳化對住部電腦嘅何晞媛打咗個照面——家姐本身表情有啲愕然,但係好快就變咗一個好甜嘅微笑,同楊悅盈打咗聲招呼。

楊悅盈好似見到見唔到佢咁,直接行向睡房嗰邊,打開咗其中一間——

「隔離房呀!」我見佢爭啲入咗家姐間房,所以大聲講咗句;於是佢閂番家姐道房門,入咗我房。

然後就閂埋咗門。

楊悅盈個反應搞到家姐呆咗一呆,我入廚房拎咗罐汽水「嗞」一聲打開咗,然後就出番去坐咗喺家姐隔離;因為忽然間好想同佢傾下計。

「女朋友?」家姐將自己大脾上面部電腦放埋一邊,然後挨埋嚟好熱情咁問我。

「痴撚線…」

我望一望個電腦Mon,見佢喺度上Facebook亂Hea緊。

「幾Cute喎,同學嚟?叫咩名?」佢唔理我反應繼續追問:「唔怪得你近排奇奇怪怪咁…鬧交?」

「唔係呀仆街…」我飲一啖汽水之後,不忘警告何晞媛一句:「聽日阿爸阿媽番嚟,你唔好同佢哋亂講嘢呀…」

「得!」佢用兩隻食指喺嘴前面打咗個交叉:「我等你自己介紹佢。」

「唔好再講呢個話題住。」開始有啲後悔坐低咗:「其實我想問你一個問題…」

「嗯?」

「如果…如果你懷疑犧牲自己可以救番啲同學…朋友…你會點做?」

「吓?」家姐皺起眉頭,唔知係覺得我個問題怪定思考緊:「睇情況啦…」

——情況…情況就係我唔可以同你講係咩情況…有口難言…令到本身已經有啲心煩嘅我又開始燥。

「做咩呀?激嬲女朋友,佢要你犧牲自己?」家姐講呢句嗰陣有少少恥笑我咁嘅表情。

「屌…語無輪次…」我見佢嚟嚟去去淨係想環繞「女朋友」呢個話題,所以唔想再同佢講嘢,企起身準備番入房;家姐好想八卦下,所以跟住我尾。

打開房門,入面拉埋咗窗簾、無開燈,我淨係靠廳照入嚟嘅少少光線見到自己張床同埋書枱;我伸手向門側邊道牆上面打算開燈。

「唔好開燈。」楊悅盈把聲喺房入面傳出嚟;我決定睬佢都傻,襟燈掣開咗燈。

淡黃色嘅燈光突然出現,楊悅盈瞇起眼,用右手擋喺前面;我見佢抱住膝坐咗喺我張床上面,縮咗喺最入嗰個角落頭度。

家姐好兀突咁開始自我介紹。

「Hello!我叫阿媛,係何晞賢——」

「Sorry…無人想知,俾我哋抖抖先…」我打斷咗家姐句嘢,用手按住佢膊頭唔俾佢郁,自己行咗入房之後就喺佢面前鎖埋咗門。

「熄燈…」楊悅盈好似哀求緊我咁,我淨係拉咗書枱張櫈出嚟坐低。

「熄咗佢…唔該…我諗唔到嘢…」雙眼習慣咗光線,佢開始無用手擋住啲光,但係仍然好堅持叫我熄燈。

「你話咗俾我聽你諗緊乜先。」我面向住佢翹起雙手,乘機咁同佢講:「點解要叫我幫賴智勇Quit Group?你又做乜無端端十問九唔應?」

楊悅盈隨手唔知喺邊度拎咗羅彥輝部電話出嚟,丟過我呢邊。

「你重新睇一次佢啲Whatsapp記錄…再諗下Admin講過啲乜嘢…你就會知佢Target嗰四個人——關鍵人物——其實係邊四個。」

楊悅盈繼續雙手抱膝坐喺我床頭,但我發覺佢對眼開始有啲變紅。
打字打到差唔多瞓著
聽日繼續
打字打到差唔多瞓著
聽日繼續

早抖
打字打到差唔多瞓著
聽日繼續

早晨
如果家姐死左我一定打7樓主
女主角唔好死
其實係咪一開始dup左部電話落海就咩事都無
好心急呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞