[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
瘋狂地推
痴撚線
痴撚線 我要文呀
周sir 死全家
痴撚線 文呢
痴撚線,文呢
痴撚線
痴撚線!
文啊!!
訓前都要推 起身睇文
啱啱寫完但係諗到另一樣嘢
改改佢先
晚晚都要我等你出文
大結局可唔可以炸爆何晞賢個頭
我望住Admin個Message,又再諗下陳佩珊個SMS。

咁而家SMS俾我嗰個係咩人嚟? 22:59

雖然我咁問,但係其實Admin之前無呃過我,至少據我所知就係。

就算撇開呢一點嚟講,淨係個SMS嘅寫法已經同Facebook Messenger入面嘅陳佩珊好唔同,所以我幾肯定Send俾我嗰個一定唔係陳佩珊本人。

既然係咁…即係陳佩珊真係死咗…?

我內心一沉,同時估到Send SMS俾我嗰個九成係周Sir,只不過我唔知佢有咩用意。

我用楊悅盈部電話試打俾周Sir,但係唔通。

雖然好想知發生咗咩事,想知道陳佩珊係咪真係有啲咩不測…但係我決定唔理佢,留喺屋企應付Admin。

如果你不相信我的話
就Whatsapp她吧(笑) 22:59

「陳佩珊」見我無覆,又Send多咗個SMS過嚟:

2017年8月30日週三
周Sir好像有點不妥,我很害怕 23:00

——兩個都好煩…我開始諗要將Admin彈俾邊個。

照頭先情況睇,柯志恒同埋周Sir一定會好快將佢轉番過嚟;而其他同學…呢幾日我無了解過其他人咩情況,我唔知佢哋而家嘅精神受唔受得住。

咪撚煩,你轉去洪諾言度 23:03

單獨聊天就是為了認識你們
你叫我找個死人有甚麼意思?(笑) 23:03

——唔可以轉去死人度…我心存曉倖咁試下:

咁轉去陳佩珊度 23:04

回覆同上 23:04

「仆街…」我忍唔住細細聲鬧咗一句。

「做乜?又俾啲補習Group拉咗入去?」家姐聽到,見我對住個電話講,所以問咗我一句。

我無理到佢,淨係覆番Admin:

咁你去搵周Sir 23:05

沒想到你是這麼毒辣的人(笑)
我看到你都開始有點害怕了! 23:06

——佢講乜?

我做定心理準備,周Sir會喺十分鐘之內將Admin轉番過嚟或者再扮「陳佩珊」SMS我——更甚者可能兩樣一齊做。

唔係好明,點解周Sir要針對我?唔通因為我今日摑咗佢一下?

但係又做乜要用SMS?

諗緊嘢嗰陣,又收到一個SMS…

我還在周Sir家裏 23:07

「做乜成晚電話係咁響?」家姐聽到我部機不停咁收到Message,忍唔住問我。

「呃…班會有嘢傾…」我求其噏:「傾啲準備開學嘅嘢…」

去到呢啲情況,我無辦法唔諗起柯志恒:除非柯志恒有搵過周Sir,對佢講咗同一番說話:「要令到佢兩個成為最後生還者」;只不過我唔覺得周Sir會接受…

過來接我可以嗎? 23:09

Admin話陳佩珊係周Sir殺,佢會唔會係諗住…自己親手將我哋逐個殺死?

允仔都做過啲類似嘅事。

即係周Sir而家扮陳佩珊引我出嚟,其實係想…

你現在來可以嗎? 23:13

怯咗一怯,同時又覺得好彩自己發現得早。

唔得 23:14

Admin已經無再搵我;我而家淨係希望周Sir快啲放棄。

拎住部電話,我呆望住家姐個背影——直到我又收到一個Whatsapp。

開番部電話——Admin喺已讀不回死全家Send咗個Message出嚟:

對各位的第一輪指導了解已經完成
接觸到幾位很堅強的同學,他們都生存下來了
我很高興 23:25

幾位同學…應該就係指我、柯志恒同埋楊悅盈…?

柯志恒反應好快咁問咗個問題:

乜嘢叫「第一輪完成」? 23:26

就是字面的意思(笑)
第二輪我會重新隨機抽選你們一位作開始
敬請期待! 23:27

重新隨機抽選…

心血來潮,再打一次電話俾周Sir,仍然係唔通。

我忽然間怯一怯,直覺覺得自己做錯咗咩事咁,但係又講唔出係乜嘢…
去沖個涼食啲嘢醒一醒先
做錯咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞