[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
放工了,等新文章
lm
出文未
而家寫緊
加油
而家寫緊

加速
Admin暗示陳佩珊同周Sir有路,但係我知道佢係想擾亂我。

你都痴撚線! 17:51

——無可能。我心面咁同自己講。

她剛剛就是從周世文老師家裏下來的
因為不想被你們發現,所以提早出門
沒想到和你撞個正著(笑) 17:52

我再偷偷地昅咗陳佩珊側面一眼,佢挨咗埋牆、翹埋手,有啲心不在焉咁。

老實講,由第一日見到呢個女仔開始,我已經幻想過無數次同佢一齊,亦都幻想過無數次佢已經有男朋友…

但係周Sir?

如果係真嘅話——講唔出原因,但係我不能接受…

「喂!」我專登大聲咁叫佢,等佢驚呆咗一下之後問:「係呢…你住邊度架?」

「呀?廣源邨…」佢答完之後好似都Feel到有啲唔妥咁,補咗句:「但係我表哥住呢邊,我啱啱喺佢屋企走…」

——又會咁橋?我想補多一句,但係呢個時候我哋見到周Sir同賴智勇一齊行入車站,楊悅盈喺後面跟住。

陳佩珊都可能感覺到我會再追問佢,所以見到佢哋三個嗰陣好似皇恩赦咁唔理我,招手叫佢哋過嚟。

周Sir個表情好似食咗屎咁,呢個我理解;但係楊悅盈唔知咩事好似暈船浪咁。

「點?而家講得未?」周Sir直接走埋我面前,氣急敗壞咁問:「我而家點算好?」

——撚知咩。我心諗,然後望下佢,再望下陳佩珊,個心有少少乸住。

「上咗去周Sir度先,我今日有啲發現。」我繞過佢同另外三個人講,然後對住周Sir做咗個「請」嘅手勢。

周Sir再睥一睥我,然後就回頭行過去佢屋企——亦都即係頭先陳佩珊入嚟——嗰個出口;陳佩珊馬上跟咗上去,然後到賴智勇,我同楊悅盈並肩行最後。

…可能係心理作用,我硬係覺得陳佩珊同周Sir個距離有啲近。

我覺得自己已經開始俾Admin講嘅嘢擾亂緊,所以我拎番個電話出嚟覆咗佢一句:

你咪撚再同我亂講嘢 18:00

「咩事?」楊悅盈見我有啲怒氣沖沖咁,所以問我;佢把聲唔知點解變到好柔弱。

「你咩事就真。」受佢影響,我都係細細聲咁答佢:「暈車浪?」

「我記得唔係好清楚…但係我印象中頭先自己見咗…經歷咗啲好重要嘅嘢…」楊悅盈用力眨咗一下眼。

「好重要嘅嘢?同已讀不回死全家有關?」

楊悅盈搖搖頭,我唔明係代表「唔知」定「唔係」,然後佢慢慢將綁喺自己條腰上面嘅外套解開:頭先件外套遮住咗佢條裙個位,有一大撻血漬。

我Feel到自己塊面紅咗——M到?就係好重要嘅嘢?

然後佢攤番開件外套俾我睇,胸口個位一樣好多一滴滴咁樣嘅血漬。

「我頭先…應該爭啲爆頭…」佢一路行一路望住自己件衫上面啲血漬:「佢哋話我會慢慢記得番…到時就知…」

呢個時候電話又響咗一下,Admin條仆街又覆咗我Whatsapp。

我可沒有亂說
不然你可以問問楊悅盈 18:02

我見到楊悅盈而家個款,唔係好忍心煩佢;所以壓住內心嘅懷疑袋番埋部電話。

行到去周Sir屋企大堂嗰陣,我不期然諗起允仔尋日喺度嗰陣,已經好似有啲唔妥。

如果我早啲留意到嘅話…可能就可以救番佢、甚至乎三條人命。

我同其他人一齊行咗入電梯。
終於瞓覺前睇到文

樓主快啲出埋佢啦

聽朝起身我要見到有啊
賴智勇行咗入屋之後,見到周Sir屋企好大;然後佢好唔客氣咁坐咗喺梳化度,讚歎不止。

「周Sir你屋企好有錢架?咁咪食唔少女?」佢本身滿面倦容,但係都擠咗個笑容出嚟,似乎想搞個爛Gag緩和下氣氛;點知在場除咗楊悅盈之外,所有人——包括我——都用啲奇怪眼神望住佢。

賴智勇收咗聲,我將個電話Set番靜音之後喺張枱度坐低咗;我見周Sir又想開口,但係我舉起手制止咗佢,示意佢哋幾個坐低。

「不如你去斟杯水俾楊悅盈。」我對隔離嘅陳佩珊講,佢好聽話咁就行咗入廚房,拎咗杯水出嚟俾楊悅盈。

楊悅盈細細聲講咗句唔該。

你看她多熟這地方(笑)
最近暑假她幾乎每晚都在這裏過 18:07

我感覺到有股寒意喺心口入面——唔係因為諗起尋日陳佩珊一樣好純熟咁好快知道周Sir個廚房喺邊——而係因為Admin呢句說話好似已經證實咗我頭先喺車站嗰個諗法…

佢可以透過我哋啲電話聽到、甚至乎睇到我哋。

你知唔知你已經暴露咗自己? 18:07

「大家拎晒啲電話出嚟…」我對住佢哋幾個——除咗楊悅盈之外——下命令:「Admin係經我哋啲電話監察住我哋,我想將啲電話收埋晒先開始講嘢。」

賴智勇同陳佩珊一聽到,都馬上將個電話遞過嚟我度;周Sir半信半疑咁瞪大眼望住我。

「如果收埋咗嗰陣有人Whatsapp我咁點算?」佢好大聲咁問。

——嘖…死蠢…

「我會將啲電話放入你房閂埋門,然後每半個鐘去Check一次。」我將呢個白痴都諗到嘅方法講出嚟嗰陣,自己都有啲唔好意思。

「好似泊車入錶咁…」我聽到賴智勇自言自語講咗句。

周Sir似乎唔係太想交個電話出嚟,但係同我眼神對視咗幾十秒之後,終於屈服。

我連埋楊悅盈部電話,總共五部,Check咗一次大家都無收到新Message;望一望廳呢度個鐘,而家時間係大約係六點十分。

「房喺邊度?」

周Sir指向其中一道閂埋咗嘅門。

我將五個電話疊埋拎住,行過去打開咗道門:呢度係周Sir睡房,有一個衣櫃、一個床頭櫃、一個大得有啲過份嘅窗台…同埋一張大得有啲過份嘅床。

我放低啲電話喺床頭櫃上面嗰陣,見到Admin又Send多咗個Message嚟:

你知道周世文老師和陳佩珊每晚都在這裏幹點甚麼嗎? 18:10

食屎啦屌你,唔撚想知呀仆街 18:10

我有啲粗暴咁掉低自己部電話,閂埋咗道門之後就行番埋枱坐低。

正當我喺褲袋拎張紙出嚟放喺枱面嗰陣,賴智勇率先就開咗口。

「我哋幾個今日去咗MTCC…我諗我大約知道Admin係啲乜嘢嚟。」賴智勇望住我講。

MTCC…估唔到羅彥輝竟然係去咗間大公司做暑期工…

我唔知道賴智勇所謂「知道」係堅定流,但係至少已經吸引咗我注意力。

賴智勇見我唔出聲,就開始講佢哋今日喺MTCC發生嘅事。
有文
有文

一陣可能再出多少少
臨瞓有文
我愛樓主
其實除咗有啲攰之外,楊悅盈已經差唔多恢復番正常;喺賴智勇講緊今日發生嘅事嗰陣,佢好努力想諗番起周Sir同賴智勇離開咗會議室之後發生咗咩事。

無用…仍然只係得啲好模糊嘅印象同埋某啲詞語:例如佢同Jessica嘈咗兩句、「年半前」、「兩個Project」、Jessica俾咗部電話佢睇…

「——跟住我就同周Sir俾條八婆叫走咗。」賴智勇講到呢度,對楊悅盈問咗句:「你係咪唔記得咗之後發生咩事?」

楊悅盈搖搖頭。

「Anyway啦…」賴智勇繼續講:「我開始覺得,Admin可能係羅彥輝嘅意識。」

「即係…鬼…?」何晞賢試探性咁問。

「唔係,無咁靈異;我意思係Admin係一個繼承咗阿輝意識嘅AI。」賴智勇好認真咁講。

今次唔似係搞爛Gag。

「Jessica話阿輝當時係參與咗一個開發Chatbot嘅Project;我喺度諗會唔會係個有AI嘅Chatbot,喺開發過程之中同阿輝同步咗。」

「同步…好似iTunes咁…?」楊悅盈覺得呢個講法好痴線…

「訓練Chatbot…就係同佢對話,等佢學習,直到過到Turing Test為止。」見到其他人一面疑惑之後,賴智勇補多咗一句:「即係令到一般人分唔到佢係人定係Program。」

「OK…然後佢就以為自己係羅彥輝,番嚟搵我哋呢班欺凌過佢嘅人報仇?」何晞賢問。

「…起碼Make Sense過話係鬼先。」賴智勇好有自信咁講。

「咁——」忍咗好耐嘅周Sir一出聲,又俾何晞賢舉起手制止咗。

何晞賢將佢放喺枱面張紙轉過嚟對住大家,上面寫住啲奇怪詭異嘅字句,全部人——除咗楊悅盈之外——都睇唔明。

「呢啲係尋日楊悅盈講過嗰個Page——LYFS上面抄落嚟嘅字句…」何晞賢頓咗一頓之後繼續講:「如果照你講法…即係呢個Page都有可能係個AI Gen出嚟嘅?」

賴智勇聳一聳肩。

「係都唔奇…同埋Jessica提過佢哋一兩日之外就可以搞掂…」佢諗咗諗之後再講:「即係佢哋應該有方法可以Shut Down咗佢…」

「咁即係點樣?」周Sir搶咗個空檔問咗句。

「我咪同咗你講,你呢幾日唔好用Whatsapp就得。」何晞賢有啲燥咁彈番一句過去;賴智勇覺得好奇怪,好似何晞賢同楊悅盈對周Sir都唔係太友善咁。

講完之後,何晞賢望一望個鐘,然後就企起身行入房閂埋咗門。
楊悅盈慢慢消化番佢哋兩個頭先講嘅嘢,覺得好不安:羅彥輝變咗個人工智能,仲可以透過個電話睇同埋聽到佢哋…

「Chatbot…人工智能…」佢口噏噏咁講:「兩個Project…」

佢而家啲記憶,就好似用3G Network Load一套高清Youtube片咁:播幾秒就會停低Buffer,所以一直都係逐漸記番起啲零碎片段…

又醒番起有個男人。Jessica先係做Chatbot嗰個,個男人係做另一樣嘢…

警察…槍…

「你點呀?頭痛?」賴智勇見楊悅盈皺起眉合埋眼,關心咗佢一下。

「唔係…」只係諗極都諗唔起,有啲炆…

「好快無事架喇,唔使擔心。」賴智勇補多一句。

唔知佢係指楊悅盈啲記憶,定還是已讀不回死全家呢件事,反正楊悅盈兩樣嘢都唔肯定究竟幾時先會真係「無事」。

何晞賢忽然間「嘭」一聲打開房門衝咗出嚟,將四個電話丟喺枱面。

「快啲叫其他人唔好Quit Group,話俾佢哋聽區家純已經死咗!」佢一路好激動咁講,一路對住個電話不停襟:「打電話又好、Facebook又好,快啲!」

本身都心緒不靈嘅周Sir唔知係俾何晞賢感染到,定還是終於忍無可忍,佢一下企咗起身行埋何晞賢度。

「你又叫我唔好用電話,而家——」

「啪!」

何晞賢好俐落咁一巴車咗落周Sir面上。

「你唔幫手唔緊要,但係唔好阻鳩住!」佢好憤怒咁鬧周Sir。

賴智勇一早已經拎番起部電話望緊;陳佩珊唔知係反應唔切定係唔想理,反正佢就喺度望住周Sir同何晞賢食花生。

楊悅盈執番起自己部機,打開咗個Whatsapp;已讀不回死全家頭先收到幾條新Message——

——區家純Send出嚟嘅Message:

我發現咗個方法可以Quit完Group都唔會死
只要唔喺呢個Group入面之後,就唔使再驚Admin 18:23

你哋邊個唔信我,唔緊要
我而家就Quit俾你哋睇
五分鐘後再Send Message俾你哋證明我未死 18:25

18:25
6A-區家純 退出了

楊悅盈覺得好有可疑,但係估唔到有人——Crystal——竟然即刻就信咗。

18:30
6A-陳曉晶 退出了

「喂?唔好Quit Group呀喂…」賴智勇已經打緊電話俾人。

楊悅盈再望落少少,五分鐘之後嘅18:30,再Quit多咗兩個同學;今朝何晞賢同自己講過區家純同柯志恒係Partner,所以佢好直覺就諗到今次係柯志恒搞事。

佢錄咗句語音上去:

「唔好再Quit…區家純部電話喺柯志恒度…
頭先如果邊個收到區家純Message唔好覆…」 18:36

徐建文好快就回咗句:

痴撚線!唔覆即係叫我哋等死? 18:37

張浩榮Send咗張圖出嚟,係18:31分嗰陣區家純Send俾佢嘅Message:

@6A-柯志恒 點撚樣呀?係你Send過嚟架? 18:38

個Group一片混亂嗰陣,何晞賢收到電話。

「喂?區家純?你真係未死?」

佢一接完之後就講咗呢句嘢,令到在場楊悅盈等等幾個人聽到呆咗。

何晞賢見到大家都好震驚咁望住自己——雖然佢自己都一面愕然——佢就開咗個Speaker出嚟。

把聲有啲歇斯底里、有啲哽咽,但係的而且確係區家純。

「係呀!你話咩我Quit咗Group?我無呀!」
又死多幾件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞