[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
為左要周sir同佢條女一齊死而要admin無啦啦轉左少少性格去講大話,睇到依度有少少抽離

Admin無講大話
佢只係指導周亂諗野
佢同何傾計都有講野
引導何亂諗野
去死啦臭雞
楊悅盈成個人挨咗落我左邊身,一直都無講嘢,隔咗一陣我開始有啲尷尬——記憶中除咗何晞媛細個嗰陣,從來都未試過有女仔挨住我膊頭咁耐。

唔知道佢係仲喊緊、諗緊嘢定係點樣,總之我有啲緊張,心跳加速。

好似過咗好耐,我終於冷靜番少少,先至感覺到佢呼吸好慢好柔和;我喺自己同楊悅盈中間小心摸索,摸到佢隻手之後就拎咗部電話,襟開個Mon照一照。

楊悅盈合埋咗眼,瞓得好稔,兩行眼淚已經乾咗。

電話上面個時間係22:15,原來只係過咗半個鐘多啲。

我將部機放咗喺自己旁邊,再伸手去楊悅盈嘅左邊拉番開啲窗簾,等隔離橦大廈同埋街燈嗰啲微弱嘅淡黃光照入嚟我間房度。

左手穿去楊悅盈背後,我用力抱起咗佢——佢比我想像中輕好多——幫佢瞓喺我張床同埋枕頭上面,同佢冚好被之後,我就拎番佢、賴智勇同埋我部電話行番出廳。

我先將三部電話放咗喺飯枱,再入父母睡房拎咗個枕頭同張被出嚟,放咗喺梳化度;仲喺廳用緊電腦嘅家姐一面疑惑咁望住我呢一連串舉動。

「俾女朋友趕咗出嚟?」佢細細聲,煞有介事咁問我。

我懶得再同佢講,拎番三部電話之後就行番去佢面前。

「玩電腦番入房吖…我想喺梳化度攤下…」

家姐將部電腦擺落地,自己坐喺地下挨住梳化,讓個位俾我,仍然用嘅好關心嘅眼神望住我;我放好個枕頭之後就瞓咗上張梳化度,三部電話擺喺枕頭邊。

「做錯咩事?」佢好鍥而不捨咁問…好煩…我決定唔再解釋。

「算啦…唔好提喇。」我伸咗個懶腰:「你聽日自己問佢。」

我本身以為自己默認咗,由佢誤會楊悅盈係我女朋友,佢就唔會再煩我;點知聽到我咁答之後,何晞媛即刻好似執到金咁笑咗出嚟,然後轉身伏喺梳化邊繼續講。

「係咪你同學嚟?佢叫咩名呀?」唔知應該話佢關心我定八卦好:「一齊咗幾耐?」

「佢叫楊悅盈,同我同一班…其他嘢…遲啲再講啦,我眼瞓。」我其實無乜睡意,淨係想佢收聲。

「仆街仔…」家姐輕輕力打咗我塊面一下:「人哋係咪知你唔開心,專登上嚟陪你…?佢…都應該識張允行?」

——允仔…

「喂,你有無衫可以借俾楊悅盈?」我唔想同家姐喺呢個話題上再講落去,所以扯開咗個話題:「我驚佢聽朝瞓醒,想沖個涼換件衫…」

「衫呀…?」家姐企番起身,一路諗一路行番入房,我先終於有一刻安寧。

然後我留意到家姐放喺地下部Notebook,佢仲開住個Facebook,睇緊啲唔知講乜嘢都市傳說嘅片。

拎咗佢部電腦上嚟,喺Search Bar度打咗Nick Cheung——允仔個Facebook——發現原來允仔一段時間之前Send咗Friend Request俾家姐,但係家姐無Accept佢。

我趁家姐未出番嚟,就幫佢Accept咗,然後打開個Messenger:

Charlotte Hohw:
Sorry…如果我早啲發現到就好 22:26

何晞媛一旦發現我用佢Facebook Accept人——一個死咗嘅人——啲Friend Request,佢一定會屌柒我。

但係我好想幫允仔呢個忙。

雖然微不足道,而且於事無補…
仲有文
留名
臭雞死左?
我瞓咗喺梳化,想放空自己個腦,但係不斷咁諗番起以前同Billy、允仔一齊玩嘅一啲片段…

「我啲衫佢未必啱著喎,佢咁細粒。」家姐把聲喺房入面傳出嚟,將我拉番入現實。

——求撚其啦…我心入面講,同時歎咗啖氣。

「唔緊要啦,咁由得佢。」

我講完呢句之後拎起咗啲電話Check一Check,見到楊悅盈兩分鐘前收到個Facebook Message;係陳佩珊Send俾佢嘅。

醒起佢仲喺周Sir屋企,我無乜心情睇陳佩珊個Message,所以我用自己個電話覆:

Hei Yin Ho:
楊悅盈部電話喺我度
佢瞓咗喇,有咩事聽日再搵佢啦 22:36

反正佢都唔會覆我,我Send完個Message出去之後——

Rita Chan Pui Shan:
頭先Admin Whatsapp緊周Sir…
佢話可以將個對話轉俾其他人,係咪真架? 22:36

——為咗周Sir佢竟然秒回我;我諗咗一諗,苦笑住覆咗佢:

Hei Yin Ho:
係呀 22:38

而家楊悅盈仲同你一齊? 22:39

我好唔爭氣咁,為咗唔想佢誤會而講咗個大話:

Hei Yin Ho:
唔係,各自番咗屋企 22:39

我見佢走嗰陣面色唔係咁好…
佢無乜事吖嘛? 22:41

「我放咗喺你床上面。」家姐同我講,我點點頭。

然後佢坐番喺梳化隔離地下,拎番起部電腦嚟用,似乎無發現我用佢Facebook Add咗允仔。

Hei Yin Ho:
無事,唔使擔心 22:42

今日周Sir全日都好似好唔妥咁…
我有啲擔心佢 22:43

——仆街…周Sir點樣唔關我事…

Hei Yin Ho:
哦 22:43

多謝你…嗰日如果唔係你
我已經Send咗Message俾羅彥輝 22:45

Hei Yin Ho:
唔使客氣 22:45

陳佩珊好似(對我)有魔力咁,一方面我唔係太想同佢再Chat,另一方面又停唔到手…

Hei Yin Ho:
你介唔介意我問下你…
你點解會同周Sir一齊? 22:47

問完之後,本身見佢輸入中…但係好快就停低咗,然後Messenger就無任何動靜。

算。

已經習慣咗佢唔覆我Messenger…老實講其實我而家都唔稀罕佢覆我。

「喂…你瞓未架?」我一邊將三部電話個聲校到最大,一邊問家姐。

佢搖搖頭。

「如果一陣電話響又嘈我唔醒,你即刻摷醒我。」我諗住閉目養神,不過要提防唔小心瞓著:「如果你要瞓,都同我講聲先。」

「嗯。」佢好順攤咁應我。

「記住叫我呀。」我強調多一次。

「得喇。」

我合埋咗眼,但係隔咗幾分鐘就聽到電話收到Whatsapp嘅聲。

何晞賢,我們又碰上了! 22:54

…Admin?周Sir咁快就將佢轉咗俾我…

有啲無名火起,我答完陳佩珊條八婆問題佢就唔理我不特止,仲一個屈尾十叫周Sir彈番Admin過嚟…

我忍唔住對Admin洩忿:

食屎啦你,仆街冚家剷 22:55

比起最初驚到喺Group入面都唔敢問Admin問題,而家有啲麻木嘅我覺得有個任鬧唔嬲嘅AI俾我發洩,都唔差…

何同學,無意義的謾罵是解決不了問題的!
相比這個,我告訴你一個重要情報吧? 22:56

唔撚想知呀,屌你老母 22:56

然後我電話彈咗個Notification出嚟,收到一條SMS…!

自出娘胎除咗用嚟收啲App或者網站註冊驗證碼之外,我差唔多無用過SMS;襟咗過去睇,竟然係陳佩珊Send俾我嘅?

2017年8月30日週三
想見你,可以出來嗎? 22:55

有啲疑惑嗰陣,Admin又再Send咗個Whatsapp俾我:

何同學,我重申,無意義的謾罵終歸是無意義的
不過,怎樣也好
因為周世文老師剛剛在家裏殺死了你女神陳佩珊 22:57

(笑) 22:57

個 Word hang 完就到 Firefox crash
今日出住咁多先
突然覺得阿珊好慘... 周世文正仆街
真係愛佢就唔會咁易比人三言兩語迷惑到
屌你老母周世文 睇故睇到嬲
個 Word hang 完就到 Firefox crash
今日出住咁多先

今日大爆發
btw雖然係雞 但靚女死都係有d sad
劉明
痴撚線!

痴撚線!
為左要周sir同佢條女一齊死而要admin無啦啦轉左少少性格去講大話,睇到依度有少少抽離

Admin無講大話
佢只係指導周亂諗野
佢同何傾計都有講野
引導何亂諗野

但令何亂諗野個啲係事實。
今次唔係事實喎
痴撚線
周sir殺左佩珊呢野有少少暴走feel......
講到呢條友真係廢到仆街,玻璃心過啲強國人
不過陳佩珊呢啲綠茶婊死有餘辜
佢好似真係好關心好鍾意周sir咁
何晞賢on99咁畀女神利用都有

btw, 文呀
周sir拎臭G部電話SMS男主 呃佢出黎
ADMIN 突然間提供咁多情報
ADMIN 突然間提供咁多情報

最終目的係自相殘殺,令所有人死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞