[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
ching寫D野好高汁,日日都有追,繼續加油
而家個feel鋪排到家姐會為左幫細佬而死

偷睇group秘密

家姐唔好死
而家個feel鋪排到家姐會為左幫細佬而死

偷睇group秘密

家姐唔好死

lm

啱啱睇完投票遊戲,樓主唔準你搞到果個結局咁啊
Lm啊

呢套?
推,一陣出多篇
快啲出 等埋你篇文
推,一陣出多篇

Push
半個鐘都唔使我就去到大圍;一落巴士我就Send咗個Facebook Message俾賴智勇:

Hei Yin Ho:
我到咗,你哋喺邊? 17:16

Johnny Lai:
無咁快…我哋過咗海
我諗最快都要五點九之後先到 17:17

Hei Yin Ho:

咁…我哋喺大圍站等,你嚟到再打俾我 17:17

因為外面太曬太熱,所以我決定行入個站入面喺F出口等佢;正當我打算去便利店買嘢飲嗰陣先醒起我未同陳佩珊講。

行咗入便利店,我喺雪櫃前面又拎番個電話出嚟通知佢:

Hei Yin Ho:
我約咗周Sir佢哋再上佢屋企
五點九喺大圍站等,如果你到咗打俾我 17:20

Send咗出去之後我就收埋咗個電話:知道佢一定唔會即刻睇,甚至睇咗都唔會覆,無謂睇住個Message變咗藍剔之後自己唔開心。

揀咗一陣,我打開雪櫃拎咗支咖啡。我平時好少飲;但係醒起家姐成日話飲咖啡提神,所以我諗住試一試。

最近成日都唔夠瞓,雖然一啲都唔眼瞓,但係精神有啲攰。

行番出去企喺便利店門口等,我扭開支咖啡飲咗一啖…唔覺得有咩效。

企咗一陣,又習慣性拎番部電話出嚟,見到陳佩珊覆咗我!

我好唔爭氣咁興奮咗一秒,然後即刻Unlock咗部機睇佢個Message:

Rita Chan Pui Shan:
OK,我而家嚟 17:23

我唔知陳佩珊住邊度,但係暗中希望佢唔好住得太遠、快啲到,等我同佢可以喺賴智勇佢哋嚟到之前——

——咦?

最初以為自己眼花,但係馬上就見到陳佩珊喺F出口行咗入個站入面;佢好似無留意到我,淨係一路望住個電話行埋嚟便利店呢邊。

「喂!」我去咗佢隔離叫佢一聲,嚇咗佢一跳。

「呀!」佢抬高頭睜大眼望住我,好驚訝:「你…你又話五點九嘅?」

「佢哋要五點九先到,但我啱啱已經到咗。」我望下電話個時間,仲有十分鐘先到五點九:「好快啫,我哋等多陣就得。」

「嗯…」佢望住我應咗聲,表情有啲尷尬。

情不自禁咁回憶起我攬住佢嗰陣嘅感覺…

「係呢,你住得好近?」由我Send Message俾佢到我見到佢,都係十零分鐘左右嘅事:「咁快到嘅?」

「係呀…」同我獨處佢好似有啲唔自然;佢指一指便利店:「我去買啲嘢先。」

望住佢行入去嗰陣,我硬係凝住佢可能諗住喺入面「揀嘢」揀到周Sir佢哋到咗先會出番嚟。

有啲失望之際,我部電話收到Whatsapp。

係Admin Send俾我嘅。

何晞賢,一直見你那麼努力
所以我把第一個Message獻給你 17:36

我屌?

你想我死? 17:36

不是,只是見你獨自等候,女神又不理你
怕你會悶(笑) 17:37

心寒咗一下,然後我好似痴線佬咁周圍望——佢點知啱啱發生咗咩事?

你喺邊? 17:39

告訴你一件事
我每次只會與一個同學對話 17:39

喺我附近大部份都係啲師奶或者中年女人,有幾個女仔喺出口外面圍埋一齊玩緊電話;但係佢哋全部都唔似係Admin。

諗起今朝自己睇LYFS個Page嗰啲Post…

你喺邊?
你係人定鬼? 17:41

Admin無答到問題,而係講咗呢樣嘢俾我聽。

答案就在你眼前(笑)
所有的答案其實一直都在你眼前 17:41

眼前…我望住部電話,有個諗法一閃而過——連我自己都覺得好痴線嘅諗法…

不要想了,我只想和你好好聊天
記住30分鐘回覆我 17:42

我開始唔知點覆佢好…同時見到Admin輸入中…

「做咩呀?」陳佩珊唔知幾時番咗嚟,拎住枝茶企喺我隔離;佢望住我個樣有啲不安,我諗我啲面色應該好差。

但是如果你想我轉移對話目標的話
就把已讀不回死全家入面隨便一人的名字回覆給我
我不會告訴對方是你把我的訊息轉移過去的(笑) 17:44

「呃…無嘢…」我唔想話俾佢聽Admin直接Whatsapp我、嚇親佢,所以我求其講:「佢哋就快到。」

你對面前這個女孩子認識有多少呢? 17:45

我唔知Admin係咪想威嚇我,總之我將個電話轉咗少少角度等陳佩珊睇唔到我個Mon。

你唔好搞佢! 17:46

陳佩珊見我有意唔俾佢睇我電話,就無再望過嚟。

你別誤會了,搞上她的是周世文老師
不是我(笑) 17:47

——周世文老師?

喺我仲未消化到——應該話接受到——呢句說話嘅意思嗰陣,個Whatsapp就彈走咗。

6A-賴智勇
來電

「我哋到喇…你喺邊?」我一接咗之後,賴智勇劈頭就問。

「F出口。」好簡單答完一句就收咗線,入番Whatsapp。

望住呢句嘢,忍唔住再望下陳佩珊——佢頭先十分鐘都唔使就喺周Sir屋企樓下出現…

可能係心理作用,我開始覺得陳佩珊頭先見到我嗰陣唔係驚訝…而係有啲心虛…
同埋真心唔建議懸疑故有甜

點解我之前話加甜
係因為通常呢類故事都會有啲毒撚威脅女同學同自己扑嘢
臨瞓前再推
臨瞓前再推

岩岩起身幫推
周sir一時又好似好上心咁 一時又覺得佢搞左啊珊好仆街
留名

呢套?

係啊 係啊 好似跌咗入無限輪迴咁
早晨
臨瞓前再推

岩岩起身幫推

啱啱返到公司幫你推推
垃圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞