[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
我都想柯係可以用隻game殺哂做最後贏家
自私先係人既天性
想知柯志恒點死
來睇悅盈同柯點鬥
同埋臭雞佩珊點死
最後全部死晒
想知柯志恒點死

臭g佩珊同姦夫周sir都要死
Btw腦補左出木杉個樣比柯志恆

你個名

我都係最想佩珊死
呢d死姣婆留係世上無意思
我企喺門口挨住牆,望住我而家呢幾個「戰友」。

除咗今朝喺屋企食咗個意粉之外乜都無落過肚,但係而家完全無胃口食嘢。

同區家純失去聯絡已經半個鐘,我同楊悅盈結論係當佢已經死咗。好彩憑住賴智勇嘅努力,總算阻止咗其他同學Quit Group;佢而家伏咗喺張飯枱度瞓著咗。

成日都覺得佢只係一個唔理場合搞爛Gag嘅戇鳩仔,不過而家…我衷心覺得好在有佢喺度。

周Sir坐咗喺梳化度,頭先俾我打咗一巴之後佢就無再發癲,但係而家仍然頹到出樣;陳佩珊坐咗喺佢隔離——唔知係咪我心理作用——好似好想安慰佢咁。

楊悅盈頭先叫周Sir拎番羅彥輝部電話出嚟睇咗一陣,而家佢坐喺賴智勇對面,部機同目己嗰部平排放咗喺枱上面,一時望下部機,一時望下我,似乎已經無乜大礙。

試咗幾次打俾區家純都無人聽之後,佢就叫我哋全部人都唔好再有咩行動;睇嚟佢相信嗰個叫Jessica嘅女人所講,一兩日之後就可以解決咗件事,我哋而家只要唔好再有乜嘢行動,就唔會再有人死。

我開咗個Whatsapp嚟睇,頭先我叫完佢搵柯志恒之後佢果然就無再Send Message過嚟,我忍唔住希望Admin真係轉移咗過去同柯志恒吹水,然後整死埋佢

呢個時候,楊悅盈對住我揮手叫我過去;我行番埋飯枱,輕輕力拉開張櫈坐低。

「點?」我唔想嘈醒賴智勇,所以細細聲問佢。

「嚟緊呢兩日…如果我哋收集晒全班同學嘅電話放喺一個地方,然後我哋全部人都唔接近嗰度…」佢問我:「你覺得呢個方法有無用?」

我搖搖頭;的確,如果佢哋嘅推斷無錯,Admin係用電話做媒介嚟殺人,咁做就可以保住大家安全。

「無用?」佢好似有啲失望咁問我。

「唔係…我意思係我唔知…」呢幾日通常都係楊悅盈話事,而家佢問番我轉頭,我有啲無所適從:「第一我唔肯定『電話係殺人媒介』係咪正確;第二我唔知Jessica講嘅嘢係真定假;而且最重要嘅係,有幾多同學會肯合作?」

「如果係第一點嘅話…」楊悅盈將部機——佢自己嗰部——推過嚟我度:「你可以用我嚟試下。」

——吓?

「我而家走,你用我部機Quit Group…」楊悅盈望住我對眼,好認真咁講:「我番到屋…如果番得到屋企嘅話,就用Facebook——」

「痴撚線!」我忍唔住大聲打斷佢;賴智勇俾我一叫嘈到紮醒咗。

「照番之前做法,輪流保管啲電話,有Message過嚟就覆番轉頭。」我繼續講:「唔需要用自己嚟冒險;你想知兩日後發生咩事,就照呢個方法等兩日。」

「如果兩日後個遊戲無完到…Jessica呃我哋呢?」楊悅盈問我:「又或者,呢兩日期間有其他同學搞事呢?」

——我…唔知…所以我無出聲…

「到最後,如果我哋只可以跟番Admin嘅勝利條件嚟End Game——」

我面前部電話——楊悅盈嗰部——響咗一下,打斷咗佢句嘢。

然後到我嗰部。

隔咗一陣,賴智勇、陳佩珊——除咗周Sir之外,我哋幾個人嘅電話都一個接一個咁收到Whatsapp。
仲有無

有,但係有啲複雜
我對多一次先
好緊張呀
我開嚟睇,係區家純Send俾我嘅:

我終於拎番部電話…
你哋無事吖嘛? 19:17

「區家純?」我提高音量問佢哋,除咗一面驚慌嘅周Sir之外,其他三個人都點點頭。

「千祈唔好覆。」楊悅盈同我哋講。

我仲嘗試緊了解情況嗰陣,已讀不回死全家就收到個Message;柯志恒Send咗張圖出嚟,係區家純19:10嗰陣Whatsapp佢同佢講自己無事。

佢喺個Group度問咗句:

有無人知咩事?點解佢Quit咗Group仲未死? 19:17

楊悅盈好快覆咗:

千祈唔好理柯志恒,區家純部電話喺佢度
但係佢本人唔知死咗未 19:17

@6A-張浩榮 @6A-徐建文 出句聲?
你哋頭先係咪都收過類似嘅Message?
有無覆過,俾個確實時間我 19:18

頭先佢兩個都不約而同咁暗示過,區家純Quit完Group之後有Send過Message俾佢哋。

但係佢兩個都無覆。

個個都生死未卜;唔知點解我有啲炆,拎起部電話想錄音嗰陣,楊悅盈捉住咗我隻手,然後自己錄咗一句:

「我係19:16收到,但係我唔會覆佢
如果我半個鐘之後都未死,會上嚟同大家講
所以喺19:16之後收到嘅人,點都好,等我半個鐘」
19:19

除咗徐建文同張浩榮之外,啲同學逐一回覆咗,所有人都係遲過楊悅盈、19:16之後先收到區家純嘅Message。

——柯志恒例外,因為佢係19:10;當然佢唔可以用嚟作準,因為我哋知道區家純部電話好有可能仲喺佢度。

我知呢半個鐘對我嚟講會過得好漫長;望實電話個時間,每一分鐘都好似無限延長咗咁,我終於放棄,熄咗個Mon。

賴智勇又試打咗幾次去區家純屋企,但係一樣無人聽。

我哋大家都唔出聲坐咗喺度,唔知過咗

「阿榮同徐建文都無應過你機,會唔會…」賴智勇問我同楊悅盈:「咁係咪代表佢哋已經…?」

「唔好諗咁多…大家各懷鬼胎…可能有佢哋唔應機嘅理由…」楊悅盈托住頭答佢:「總之一切以我嚟作準。」

「就算區家純真係死咗,如果你守唔到30分鐘內回覆呢條規則,會唔會——」

賴智勇繼續問,但係楊悅盈一下就推咗佢部電話埋嚟我哋面前。

「我問過Admin本尊…」佢開住咗同Admin嘅Whatsapp Chatbox:「佢Confirm咗我死人嘅Message可以唔覆…但係佢唔肯答我邊個死咗邊個未死…」

我望清楚個時間,Admin大約十分鐘之前開始同楊悅盈Whatsapp——我心知肚明係柯志恒將Admin彈過嚟。

「所以…如果我一陣死咗,即係代表區家純仲生存緊;你哋要馬上覆佢。」楊悅盈漫不經心咁用手指捲住自己啲頭髮講。

「無其他辦法?」我問。

「有…」佢停咗手,望住賴智勇講:「你而家即刻覆,如果你死咗,就代表我哋可以Ignore個Message。」

賴智勇有啲猶豫,但係我見佢蠢蠢欲動好似想拎起個電話咁,所以我一手襟住佢。

而家個情況好混亂…最重要嘅係,我覺得楊悅盈好似有啲唔妥。

「你跟我過嚟。」我拎走咗賴智勇部機,起身對住楊悅盈講。

佢冷冰冰咁望住我,隔咗一陣先拎埋部電話企起身;我帶住佢入咗周Sir房閂埋門。

楊悅盈坐喺周Sir床上面,垂低頭望住自己條裙,不斷咁用手指刮啲血漬。

「你做乜嘢?」我問佢。

呢個時候柯志恒喺已讀不回死全家Send咗個Message出嚟:

我無覆過區家純,而家無事
大家可以放心 19:12

楊梲盈亦都好快補咗句:

唔好信佢,等埋我 19:13

佢熄咗個Mon,然後繼續刮自己條裙。

「我知而家我哋對成個情況都唔清唔楚…但係點解你…咁堅持要用自己做白老鼠?」

佢停咗手,但係仍然無望我,反而睇咗一睇部電話個時間。

「仲有幾分鐘…如果一陣我死咗…」

楊悅盈頓一頓,終於抬起頭指一指我手上面賴智勇部電話。

「你就幫佢Quit咗個Group。」

我呆咗一呆——似乎意識到佢咁講係乜嘢意思…
秒live
訓前幫推
唔明最尾點解幫賴智勇quit
秒live

咁快
女主痴左線?

聽日話你聽
瞓前一推
Iive
樓主個故真係好好睇 一路睇個腦一直有哂畫面
好想佢拍成電影
個故一直有好多伏筆 見到樓主都進步左唔少
由一開頭人地問乜就答乜 到之後比番我地讀者自己諗
成個故即刻高質哂
希望呢個故會多d人睇 真係寫得唔錯
正皮+留名是常識吧
樓主加油

拍成電影會好恐怖
係咁爆頭好血腥

一滴
兩滴
三滴

你已經被我催眠左

楊悅盈
佢兩個先係關鍵人物?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞