[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
今晚出
今晚出

快啊
今晚出

快啊

快啦痴撚線
今晚出

有交帶
Live,好緊張,持樓主!
支持
樓主加油
Live
我拎住屋企部手提入咗家姐房閂埋門;大個咗之後我好少會走入家姐房,但係呢度同我記憶中一樣仍然係咁亂,擺滿晒嘢。

撥開佢張床上面啲衫坐低咗之後,我用屋企部手提打番過去頭先個電話度。

「喂?」

「喂?你係唔係…賴…賴乜嘢話?」電話嘅另一邊係頭先嗰個女人。

「我叫何晞賢;你係楊悅盈屋企人?」我以為楊悅盈頭先同屋企講過佢今晚唔番去,所以佢屋企人打嚟問佢咩情況。

「原來就係你?Nice to meet you!」佢口吻好似知道我係邊個咁:「楊悅盈今日上過嚟我公司,我同佢見過面。」

我記得賴智勇講過佢哋今日上MTCC嘅事,所以…呢個女人應該就係Jessica?咁另一個問題又嚟…

「你就係Jessica?你知我係邊個?」

「我睇過你哋個Group。」佢好乞人憎咁笑咗一下:「已讀不回死全家;喺入面見過你個名,所以有啲印象。」

雖然賴智勇有提過呢個女人唔知點解對Admin嘅攻擊免疫;但係就算而家我親耳聽到佢講個Group名出嚟,都仲係有少少難以置信。

「你點解睇完個Group都無事?」純粹一問,我預咗佢唔會講:「有咩方法先可以唔會爆頭?」

「哥哥仔,第時大個你就知架喇!」講完呢句之後佢就自己喺度笑;我唔明個笑點喺邊,而且聽到佢把聲就有少少無名火起。

所以我無出聲。

「你頭先話楊悅盈喺你屋企?原來你先係佢男朋友?」笑完之後佢就好似下命令咁同我講:「俾我同楊悅盈講兩句。」

對住一個三唔識七嘅人我懶得解釋咁多。

「佢瞓咗。」

「我想聽下佢把聲,叫醒佢啦。」Jessica好似細路仔扭計咁,令到我有少少嘔心。

「有咩同我講得喇。」

「我有好消息同佢講,但係要佢幫我手;你而家唔摷醒佢我收線架喇。」

——好消息…今日聽佢哋提過,Jessica應承會幫我哋手。

「乜嘢好消息?」

「十。」

「呀?」

「九。」

仆你個街…條八婆喺度倒數。

「得喇得喇屌!」我忍唔住開始炆:「等陣!」

我無再聽佢把聲,急步走番過自己房閂埋門同埋開咗燈。

床上面嘅楊悅盈瞓得好稔,郁都無郁過。

「起身。」我坐喺床邊拍一拍佢膊頭;楊悅盈慢慢擘大眼,濛濛鬆鬆咁望住我,然後合番埋眼。

「Jessica搵你呀喂。」我捉住佢手臂搖咗兩下,再將個電話聽筒隊埋佢耳仔度,佢終於肯坐番起身。

「三。」我聽番個電話先知原來條八婆仲喺度數緊。

「咪數喇——」————我忍住唔講呢隻字出口:「有咩同佢講啦。」

楊悅盈挨住床頭坐,用手背擦咗一下嘴角,然後開始捽眼。

「你唔好偷聽。」Jessica煞有介事咁警告我。

「得喇!」我大聲應咗佢一句之後就遞咗個電話俾楊悅盈,然後坐咗埋佢右手邊。

「喂?」楊悅盈把聲一聽就知佢仲未瞓醒。

——唔聽就笨柒。我縮低少少,貼埋去同佢一齊聽個電話,楊悅盈亦都好有默契咁靠埋嚟。
出快啲呀
出多啲
偷聽之後爆頭
加速
「妹妹仔,無阻你瞓覺吖嘛?」Jessica對佢唔知點解好似友善啲咁。

「阻呀…有咩事快啲講…」楊悅盈一邊捽住眼,一邊好唔客氣咁講。

「有方法將個AI System…即係你哋個Admin——Shut Down,但係我需要你本人幫我手。」

「幫你手?」

「幫我Gather晒你而家仲生存緊嘅同學,聽日上我公司;你可以叫埋偷聽緊嘅何晞賢幫手。」Jessica原來一早預咗我會偷聽?「Hello,何晞賢!」

我火咗一下,但係唔想衰俾佢睇,所以我扮唔喺度,唔出聲。

「點解要叫晒全班同學?」楊悅盈繼續問。

「越齊人就越好辦事,但係最緊要嘅係一定要到。」

唔知佢哋嗰邊打緊咩主意,我有啲擔心咁望一望楊悅盈。

「點解要我?」

「我唔需要同你解釋。」Jessica頓一頓,再補充:「你唔知反而仲好。」

我皺一皺眉,諗起今日聽番楊悅盈喺佢哋公司經歷過嘅嘢,覺得可能係個伏。

「如果我唔嚟呢?」楊悅盈似乎同我有同一個Concern。

「無所謂。」Jessica冷笑一下:「如果你覺得憑你哋Handle到件事嘅話,你可以當我無搵過你。但係我都幾肯定你哋同我配合,可以減少好多犧牲者。」

我望過去見到楊悅盈表情似乎喺度考慮緊。

「你又唔使即刻答我嘅,總之你決定咗之後,打番呢個電話搵我。」Jessica好似有骨咁再講多一句:「妹妹仔,唔好諗住做英雄喇,乖乖地聽話啦。」

「我想你應承我一件事先,如果唔係我連考慮都慳番…」楊悅盈深呼吸咗一下:「你要——」

「保證你其他同學無事?」Jessica講完之後哈哈大笑,好似恥笑緊楊悅盈俾佢睇穿咗咁樣:「無問題,只要大家合作,我用自己條命Guarantee你哋一個都唔會死。」

「你頭先話AI System…即係代表Admin就等如電腦化咗嘅羅彥輝?」

「Not exactly,但你即管當係啦。」然後佢好似想盡快完咗個對話咁:「你有咩決定隨時打俾我,早啲休息下啦。」

無等楊悅盈有咩回應,Jessica就收咗線。

楊梲盈放低部電話望過嚟,好似想同我商量咁;我無理到佢,馬上起身行番出廳。

雖然而家距離我放低啲電話仲未夠半個鐘,家姐亦都無嗌過我話有收到Message,但係我都係要自己親手Check一次先安樂。

家姐仍然挨住梳化喺度上緊Facebook;一睇原來我自己部電話收到一個Whatsapp,反而楊悅盈同賴智勇兩個都無。

我心都離一離即刻坐喺梳化打開個Message睇:

何晞賢,知道你一直在挺身而出的惡果嗎?
現在同學有甚麼麻煩,都第一時間只想到找你來解決(笑) 23:55

——仆街何晞媛…我心入面鬧咗句之後,開始覆番Admin:

你要針對我就直接啲
唔好賴其他同學 00:06

真的啊
鄭綽婷想都沒想就選擇你了 00:07
我都沒時間好好與她聊天
要不你把我轉回去? 00:08

我比較想同楊悅盈傾下頭先Jessica講嘅嘢,所以暫時唔覆住,放番低啲電話企起身。

「喂何晞媛如果我響電話你叫我呀!」大大聲提醒多佢一次之後就走番入房。

一入去就見到楊悅盈似乎已經無乜睡意,而家又好似啱啱番嚟嗰陣咁坐喺床頭、雙手抱住自己膝頭。

「你…會唔會聽嗰個女人講?」我問佢。

「我想試下自己方法搞掂件事先…」佢細細聲答番我。

「你又想自己去死?然後叫我害死埋賴智勇?」我一聽到就忍唔住發佢晦氣。

楊悅盈搖搖頭。

「咁唔係你…仲有咩諗法?」

「我想同Admin直接Whatsapp…有無方法可以叫人將佢轉過嚟我度?」

「放心…而家Admin個對話喺我度。」我無解釋咁多。

包括頭先Admin講嘅嘢,所謂嘅「第二輪」,甚至…甚至我對自己唔小心害死咗周Sir呢個疑慮,全部都無講出口。

周Sir嗰件事…我唔係想隱瞞或者乜嘢,只係…唔想楊悅盈諗多樣嘢住…

真係…我唔係想隱瞞…

楊悅盈聽到我咁講,伸咗個懶腰之後爬去床尾拎起咗家姐放喺度啲舊衫。

「借俾我得唔得…我想沖個涼先。」佢將啲衫放喺自己膝頭上面,坐喺床尾指示我:「你一陣將Admin轉過嚟俾我。」

「轉俾你OK…但你想做乜嘢?」

「同佢傾計…」楊悅盈拎住啲衫行咗出房外面,指住其中一道門問我:「廁所?」

我跟咗出去,點點頭。

「同佢傾計…之後呢?」

「用感化佢…?唔知得唔得呢?」楊悅盈講完就砰一聲閂埋咗廁所門。

無幾耐入面就傳嚟一陣花灑水聲。
Live
我真係好憎Jessica件臭西
用愛感化樓主出多篇
用愛感化樓主出多篇

Love is power!
係愛呀!

痴撚線
等左咁耐終於出
求樓主搞到jessica死
推到變電影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞