[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
何晞媛喺廚房嗌自己嗰陣,楊悅盈拍咗拍何晞賢叫佢幫手應付住先。

何晞賢行開咗之後,收到Admin一個Whatsapp:

同學?(笑)
你其實早就很厭煩了吧? 00:55

楊悅盈忽然間有個想法,但係佢想自己一個做,所以就拎住部電話入咗何晞賢房鎖埋門。

佢坐喺書枱度,開住Whatsapp將部電話打直部放喺自己前面,然後嗚前少少對住部機,好似準備開Video Conference咁。

…唔係,應該係好似對住一個人咁

何晞賢呢個時候敲門想入嚟,楊悅盈求其打發咗佢走。

望住個Mon,再諗一次自己想做嘅嘢。

阿輝?
你係咪見到同埋聽到我哋講嘢? 00:57

不是早就承認過可以看到你們嗎? 00:57

有時楊悅盈對住人講嘢都會周身覺得好唔自在…而家要佢對住件死物講嘢,佢覺得好白痴,但係——

「羅彥輝…阿輝?」佢對住個Mon、對住個Whatsapp講;講完佢都Feel到自己開始面紅。

——好快,個Whatsapp就顯示Admin輸入中…

怎麼了?懶得打字嗎? 01:01

楊悅盈望住個電話前Cam,盡量將部電話幻想成係一個人——幻想成羅彥輝。

幻想自己唔係望住個Cam,而係同緊羅彥輝四目交投。

嘗試諗番以前羅彥輝喺學校發生嘅事:楊悅盈每一次見到有欺凌事件發生,其實都好想幫佢;而每一次佢都會私底下同老師講,因為佢相信等老師出手先係治本嘅方法…只不過佢估唔到最後竟然會演變成咁。

「我想直接同你傾計。」楊悅盈細細聲對住部電——對住羅彥輝講:「我其實從來都無嫌過你煩…我一直都好想幫你。」

你之前連我死了都不知道,不是嗎(笑) 01:04

「對唔住…」

你和何晞賢剛剛才想要找那個女人求助是吧? 01:04

「我唔想行到嗰一步…因為我寧願相信你都唔想信Jessica。」

相信我
解決這件事只有一個方法 01:05

「咩方法,你講…」楊悅盈衷心對住羅彥輝講:「今次…今次我一定會幫你。」

1. 6A班全員死亡!
2. 6A班倖存者兩人或以下!
3. 關鍵人物全員死亡!

(笑) 01:07

「唔好咁樣…你喺我心目中唔係咁樣…」

唔知咩原因,羅彥輝靜咗落嚟。

「你唔係啲咁嘅人嚟,你放過啲同學啦…」

佢係思考緊,定係…楊悅盈放慢呼吸,有啲緊張;希望羅彥輝可以諗番起自己係個咩人。

隔咗幾分鐘,楊悅盈開始隱約聽到——今日晏晝聽過嘅嗰個怪聲。

雖然無之前嗰次咁強烈,但係佢即刻就覺得個鼻有啲怪怪地,用手一抹發現原來滲緊啲血出嚟。

你以為自己很了解我嗎? 01:11

佢揞住耳,但係啲聲好似直接鑽入佢個腦度咁樣,根本就遮唔到…

我在你心目中,根本就不是人吧? 01:12

「唔係…」楊悅盈開始頭痛,有啲呼吸困難…

死前最後的呼救都沒有得到回應
你明白那種感受嗎? 01:12

「對唔住…」佢攬住個頭趴咗喺枱面…唔知係咪心理作用,嗰把殺人怪聲好似越嚟越大咁。

「嗚————————————————————」

楊悅盈唔想自己咁樣死…唔想死

忽然間毫無先兆咁,個聲就停咗。

——自己已經死咗?唔係…佢仍然感覺到自己有呼吸…

但係全身都無力,個頭好似抽住抽住咁痛;佢繼續伏喺枱面,對耳仲聽到啲嗡嗡聲,好似耳鳴咁。

唔知過咗幾耐,佢終於有力撐番自己起身;面上流落去嘅血喺何晞賢枱面積埋咗一小灘。

羅彥輝見到,問咗佢一句。

知道為甚麼我不殺你嗎? 01:16

楊悅盈雙手用力襟住自己兩邊太陽穴,用力合埋眼,搖搖頭。

因為你沒有觸犯規則(笑)
看,我是很守規矩的 01:17

深呼吸咗幾啖,強忍住頭痛——佢唔知係羅彥輝輕手咗,定係已經開始有啲免疫,但係今次佢恢復得比今日晏晝嗰次快好多。

「我唔想…亦都唔會俾你殺死其他同學…」佢再一次望住羅彥輝講。

「嗚——」

怪聲今次響一下就停咗,但係楊悅盈感覺好似有人用枝鐵棒喺佢個腦度拮咗一下咁。

那很簡單
你跟賴智勇一起去死就可以了 01:20

你不是早就知道了嗎? 01:21

「嗚——」

「夠喇…」楊悅盈唔想再聽到呢個聲。

夠了嗎?(笑)
那你要不要把我轉給其他同學? 01:21

「柯志恒…」楊悅盈隨口講咗自己第一個諗起嘅名。

不論是叫我找其他同學,還是你的30分鐘回覆限制時間
也是要你打字進來才作計算的(笑) 01:22

不然的話你知道會怎樣嗎? 01:22

「嗚——」

楊悅盈有啲吃力咁拎番起個電話,開始打「柯‧志‧恒」三個字。

話說回來,柯志恒一直都在為勝利條件努力
你應該向他多學習呢? 01:23

希望他快點達成目標!(笑) 01:23

佢打完個名Send出去嗰下,有種終於甩難嘅感覺:

柯志恒 01:24

佢趴番喺枱面,好慶幸唔使再聽到嗰個怪聲…

有啲攰,好想瞓…

「你點樣?無嘢吖嘛?」何晞賢敲門問佢。

楊悅盈伸手去後面擰一擰個門柄,「噠」一聲開番個鎖,然後何晞賢就入咗嚟。

「你…有無睇到個Group?」何晞賢喺佢後面問。

——Group…?楊悅盈唔係好明,所以搖搖頭。

「…你頭先…點樣?」

——頭先…我都唔知算係點…

佢開始搵自己電話嘅通話記錄;搵Jessica個電話…

無論Jessica想點都好,佢已經諗唔到自己仲可以點做…
返通宵更的鳥兒有文看
係文呀痴撚線

痴撚線
有文了
好似就完故
得兩篇 又要捱一日
返通宵更的鳥兒有文看

夜更同志
返通宵更的鳥兒有文看

夜更同志

收1200
得兩篇 又要捱一日

唔瞓住出多一篇 夜更巴打加油
得兩篇 又要捱一日

得兩篇 又要捱一日

天都光了仲等緊

日都出了
得兩篇 又要捱一日

天都光了仲等緊

日都出了

無咁快光掛,我見外面落緊狗屎
得兩篇 又要捱一日

天都光了仲等緊

日都出了

無咁快光掛,我見外面落緊狗屎

你贏
見楊悅盈好似想打電話咁,我捉住佢隻手。

「如果你諗住打俾Jessica講啲咩重要嘢…最好用番我屋企個手提。」

楊悅盈無講乜嘢,淨係放開手俾我拎走佢部機,跟住好似好攰、軟綿綿咁挨落個椅背度。

我將佢部電話放番喺梳化度,然後攞番個家用手提電話。

「喂…我瞓喇…」何晞媛冚埋部Notebook伸咗個懶腰:「幫手洗咗啲碗佢…吖…唔該?」

「你拎番入廚房擺低。」我求其敷衍佢一句,就走番入房。

開番房盞燈,我先發現枱上面有幾滴血喺度。

我放低個電話喺枱面,走去佢隔離坐喺床邊,望到佢用一隻手揞住自己個鼻,有啲血喺佢手下面滴緊落嚟,佢件衫個胸口位已經幾點紅色嘅血漬。

嚇咗一跳,即刻喺枱面盒紙巾掹咗幾張出嚟俾佢。

「唔該…」佢細細聲同我講咗句,之後接過啲紙巾,用嚟襟住自己口同鼻。

佢又入番今日K晏晝嗰個迷迷濛濛咁嘅狀態,好彩似乎無晏晝嗰陣咁嚴重。

楊悅盈將張染血嘅紙放喺枱面,再自己掹咗兩張嚟抹枱面啲血漬,之後先拎起個電話,慢慢襟咗Jessica個號碼打過去。

「喂?」個電話似乎通咗,所以我好似頭先咁坐埋啲挨過去聽。

「喂?妹妹仔?」Jessica把聲喺個電話度傳出嚟。

楊悅盈望一望我,指咗下佢身後面道門;我行過去閂咗佢鎖好門。

「我…我聽日過嚟你度。」楊悅盈同Jessica講:「我自己一個嚟。」

「我會同佢一齊。」我坐番埋去楊悅盈隔離插嘴講咗句;楊悅盈拎開個電話睥咗我一眼,好似怪我多口咁。

「其他人呢?」Jessica問。

「唔關其他人事…」楊悅盈索咗一下鼻:「你唔係話過最緊要嗰個係咩?唔好牽連其他人入嚟。」

「仆街,我都話Guarantee其他人肯合作就全部人都唔會有事。」Jessica好似嬲嬲地:「你當我呃你?」

楊悅盈搖搖頭。

「唔係,但係我哋想搵埋其他同學過嚟…可能有啲難度。」唔知楊悅盈搖頭係咩意思,但係我代咗佢答:「因為有同學一直從中作梗喺度搞事…我唔肯定佢哋肯唔肯聽我哋講。」

「就算叫唔到佢哋過嚟,你最好都Gather晒所有人喺同一個地方。」Jessica語氣難得地好認真:「如果唔係會有好多手尾。」

——手尾?

「我俾唔到咩你哋去證明,但係我同你哋一樣唔想再有人死。」佢繼續講:「所以,如果你帶到其他人嚟就最好,就算唔得,都要Gather晒佢哋喺同一個地方。」

「點解?」我追問。

「我…聽日要做啲乜?」楊悅盈同我同一時間問。

「帶你自己部電話過嚟…帶埋個腦過嚟。」Jessica似乎有啲歉意咁補咗句:「今日喺Office玩大咗,Sorry。」

楊悅盈點點頭。

「得,我會提佢。」我答完之後拍一拍楊悅盈;講緊電話點頭搖頭人哋睇唔到架喎。

「聽朝十一點上到嚟我公司,同Reception講搵我就得。」Jessica應該係呼咗啖氣,因為個電話「沙」一聲:「我都係嗰句,最好搵齊人上嚟。」

講到呢度,Jessica就Cut咗線。

「拜拜…」楊悅盈個人慢咗半拍。

之後就放低個電話,伸直雙手合埋眼抬起頭「啊…」咁叫咗一聲。
「Admin呢?」我問佢。

「聽朝十一點…」佢自言自語咁重覆咗一次個時間。

「你同Admin講咗乜嘢?」我都重覆咗一次個問題。

「講咗啲無用嘅嘢…」

「你同佢個對話完咗未?」

「嗯…」佢點點頭:「轉咗俾柯志恒。」

——柯志恒…條友應該唔使十五分鐘就會彈番過嚟俾你…

「響電話。」話口未完,何晞媛就敲門同我講咗聲。

「你轉番俾我吖嘛…反正無分別…」我忍唔住對楊悅盈講,再開門出去拎番三個電話。

但係我發現三部電話都收到Message:Admin喺已讀不回死全家個Group度Send咗嘢出嚟。

將楊悅盈個電話俾番佢、賴智勇嗰部放喺枱面,我開咗自己嗰部嚟睇。

第二輪指導了解已經完成
堅強的同學仍然使我大開眼界,沒用的同學始終是垃圾(笑)
不過,看來有人快到極限了! 01:40

——啊…!…?楊悅盈頭先話彈咗Admin俾柯志恒,然後咁快就完咗第二輪——

報個數,快 01:41

咁諗雖然好邪惡,但係我打從心底希望第二輪死嗰個係柯志恒

@您 不用焦急啊,慢慢數吧
反正你們剩下的人又不多(笑) 01:41

接下來的第三輪
我會依舊重新隨機抽選你們一位作開始
夜已深了,小心不要睡著錯過我的訊息! 01:42

唔知第二輪係邊個死咗,但係我數一數,而家全班只係剩番六個人…

我呢度有三部電話,代表1/2機會Admin會抽中我哋。

「你快啲瞓,聽朝我同你過去。」我一手搶走咗楊悅盈電話。

佢好順灘——定唔知係無力同我爭——咁俾我拎走咗部機。

「唔使…我自己去。」佢將枱面嘅紙巾撥埋一邊,伏番落去,但係仍然望住我:「你喺個Group度幫手叫人聽日番學校。」

「吓?」睇嚟佢頭先已經追番個Group啲Message;但係我唔明點解佢會叫我順柯志恒意,聽日番去。

「大家當面坐埋一齊,可以避免好多問題…」

「例如?」我有啲懷疑楊悅盈係咪俾Jessica講嘅嘢動搖到。

「例如…如果今日我哋全班同學面對面嘅話,就唔會有咁多人信錯柯志恒而Quit Group。」佢解釋。

我無出聲。

「唔使擔心…聽日…」楊悅盈夾硬擠出一個笑容,個表情有啲奇怪:「過埋聽日就無事架喇…」

講唔出點解,但係硬係覺得聽日聚埋一齊反而會唔安全;不過我見楊悅盈咁樣,唔忍心同佢拗落去。

「唔好諗咁多喇,你瞓啦。」摸摸佢個頭同佢講,跟住我就拎番三部電話起身。

「幫我熄燈…唔該…」佢慢慢爬番上我張床:「幫我同姐姐講聲,整污糟咗佢件衫,唔好意思…」

我無再講啲乜,熄咗盞燈之後出去坐番落梳化。

開番個Group嚟睇,報數嘅人得梁家豪同鄭綽婷。

大家就按柯志恒所講聽日一點番學校集合
我唔會講啲乜嘢強迫或者威脅你哋
不過…如果我哋面對面坐埋一齊,啲仆街就無機會乘虛而入 01:45

Send完呢個Message之後,我再用Facebook通知賴智勇:

Hei Yin Ho:
聽日一點番到學校,約你十二點喺瀝源邨等
我同你講番而家個情況先 01:46

Johnny Lai:
OK,Thx 01:46

賴智勇…似乎真係一直Online Stand-by等我可以隨時搵到佢;不禁諗起幾日前,我同允仔就係喺我屋企,同一個地方,兩個成晚無瞓咁互Send Whatsapp Send咗一晚。

Hei Yin Ho:
多謝你… 01:47

Johnny Lai:
吓?咩事呀? 01:47

Hei Yin Ho:
無嘢喇,早啲休息啦 01:48

忽然間有一剎那,我有啲想喺賴智勇身上搵番Billy或者允仔嘅影子。

當然…無可能會搵得到。

家姐煮俾我嗰碗麵仲放咗喺飯枱度,我諗住食埋佢;點知啱啱坐低,個電話又響,叫我番過去。

柯志恒喺已讀不回死全家覆咗我:

@您 啲仆街你係咪指我?
不過唔緊要,聽日一點學校見啦 01:50

好似就完故

差唔多
瞓前一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞