[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
新post留名
留名
新POST 留名
新POST 留名
留名!
Lm
追左2日live左啦
楊悅盈唔好出D咩事呀
同埋真心唔建議懸疑故有甜
睇完已讀不回死全家啲Message之後我寒咗一寒——柯志恒無講錯,睇嚟我哋一直都搞錯咗關鍵人物係邊幾個人。

而且最重要嘅係——Admin可以主動出手?

我唔知道Admin會做到咩程度,但係而家咁樣我哋完全無辦法防備,因為佢無時無刻都可以Send Message俾我哋任何一個…甚至乎幾個人。

腦入面好多問題、好亂,我想盡快同楊悅盈佢哋會合番。

諗咗一陣,我就打電話俾周Sir,但係打咗幾次都無人聽。

醒起頭先周Sir用賴智勇電話錄語音上Group;雖然唔知點解,但係至少我知道佢哋而家一齊,所以我改為打俾賴智勇。

「喂?」佢好快就聽咗電話;背景好嘈,佢哋應該仲喺街。

「喂?你而家係咪同周Sir一齊?」

「係呀…仲有楊悅盈。」賴智勇把聲好似好無助咁。

雖然唔知咩原因,但係睇嚟楊悅盈叫埋賴智勇同佢一齊去羅彥輝做過嘢嗰間公司。

「無事吖嘛?」

「有事呀,周Sir同楊悅盈都好唔妥。」

「咩事?」我聽到之後個心沉咗一沉:「你叫楊悅盈聽電話。」

賴智勇無答到我,我聽到佢把聲,但係唔知佢講乜,應該係拎開咗個電話同旁邊嘅楊悅盈講緊嘢。

「何晞賢?而家我哋點算?」電話另一邊變咗周Sir——佢啲語氣好慌張。

「我唔知;你哋今日嗰邊咩情況?」

「佢拉埋我落水呀!」周Sir好激動咁講:「你同楊悅盈之前唔係成日諗到計嘅咩?」

「我知…但係你冷靜啲先。」唔知係咪因為驚,我覺得呢個周Sir同我平時認識嗰個好唔同:「你同我哋一樣唔好用Whatsapp住,你見我哋咁樣做暫時幾日都無事…」

「你哋無事?四日就死咗差唔多三十人!」周Sir繼續講:「你點知下一個會唔會係我?」

「阿Sir,一係我哋而家去你度再傾下…」我有啲唔習慣同呢個周Sir講嘢:「你俾番個電話賴智勇先…」

「一日…唔係,兩日夠架喇,你諗到個方法Keep住我哋兩日唔死就得架喇!」周Sir以乎無意還番個電話俾賴智勇。

——但係點解佢會話兩日呢?

「得喇,我有辦法,但係當面講會方便啲!」唔想同佢講嘢,我惟有呃住佢先:「俾賴智勇同我講。」

「你有辦法?」

「係呀屌!」本身都一頭霧水嘅我俾佢逼到炆炆地,我唔顧得咁多鬧咗佢一句。

然後周Sir嗰邊就靜咗一陣。

「喂?點樣?」終於都變番賴智勇聽電話。

「周Sir做乜撚嘢?」我有啲煩燥咁問——當然我明白佢點解會咁,所以我又再補多句:「你叫佢帶埋你兩個番屋企,我而家過嚟見面再傾。」

「我叫佢?」賴智勇語氣好似有啲委屈咁,可能佢都怕咗周Sir。

「係,我而家過去,你哋去到再打俾我。」

收咗線之後,我換完衫,就將頭先喺LYFS個Page抄嘢落嚟嗰張紙摺起袋好,拎埋我同楊悅盈個電話準備出去。

行出房見到家姐坐喺飯枱用部Notebook上緊網,一面認真;佢見我出嚟,睥咗我一下,無同我講啲乜。

唔知佢係仲嬲緊我定係做緊正經嘢,不過我無理咁多,直接就出咗門口。
係文呀
而家個feel鋪排到家姐會為左幫細佬而死
留名
有個會要開今晚要夜啲先出到
有個會要開今晚要夜啲先出到

夜啲先開會
宜家出文
出多啲啦
得閒嚟推下
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞