[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
周街啲人都有手提電話跟身,好難避架喎

& 區家純啲屋企人都應該有手提
而區家純又未死 (假設佢屋企有人)
即係唔係一般電話就可以殺人?

要身上有電話先會死
如果唔係當初班房十幾人sd 野比羅同學手機個下就全班都死啦

要係group入面嘅人
Admin 可以監控group入面嘅人電話
並不是周街電話都做到
同埋應該係會發出獨特訊號
令指定嘅人出面頭痛以上嘅症狀
最嚴重為爆頭
Iive
樓主個故真係好好睇 一路睇個腦一直有哂畫面
好想佢拍成電影
個故一直有好多伏筆 見到樓主都進步左唔少
由一開頭人地問乜就答乜 到之後比番我地讀者自己諗
成個故即刻高質哂
希望呢個故會多d人睇 真係寫得唔錯
正皮+留名是常識吧
樓主加油

畫做漫畫都好
周街啲人都有手提電話跟身,好難避架喎

& 區家純啲屋企人都應該有手提
而區家純又未死 (假設佢屋企有人)
即係唔係一般電話就可以殺人?

要身上有電話先會死
如果唔係當初班房十幾人sd 野比羅同學手機個下就全班都死啦

要係group入面嘅人
Admin 可以監控group入面嘅人電話
並不是周街電話都做到
同埋應該係會發出獨特訊號
令指定嘅人出面頭痛以上嘅症狀
最嚴重為爆頭

Iive
樓主個故真係好好睇 一路睇個腦一直有哂畫面
好想佢拍成電影
個故一直有好多伏筆 見到樓主都進步左唔少
由一開頭人地問乜就答乜 到之後比番我地讀者自己諗
成個故即刻高質哂
希望呢個故會多d人睇 真係寫得唔錯
正皮+留名是常識吧
樓主加油

畫做漫畫都好

政府對付佔中學生的武器

遲下會唔會sell畀正苦?
唔記得推 Post
已經寫緊應該九點前就可以出一篇
唔記得推 Post
已經寫緊應該九點前就可以出一篇

禁勤力 幫你推下
Up
柯志恒係屋企獨仔,唔係好有錢,但至少係個生活無憂嘅小康之家。

柯生雖然讀書唔多,但係有啲小聰明,憑住自己開公司做生意,好耐之前已經買車買樓,所以柯志恒無乜點捱過苦。

可能係遺傳自爸爸,柯志恒都算係一個醒目仔,呢一點由佢讀書方面可以體現到:由小學開始,每一次測驗考試,佢都一定名列前茅,而喺學校亦都好乖,柯生柯太一直都對呢個仔好自豪。

無論柯志恒想要乜嘢,書、玩具、遊戲機,佢父母都會滿足佢:獨生子可以得到父母100%嘅愛,呢一點從柯志恒身上可以睇得出。

由細到大,佢都係乜嘢都有——除咗朋友之外。

當然,其實佢並唔想同任何人做朋友,因為對佢嚟講所有同齡嘅人都係白痴;佢同啲大過自己嘅長輩相處得仲好過同學。

喺佢成長期間,人哋顧住打機、溝女嗰陣,佢就喺度睇書;到最後,個個擔心緊考試合唔合格嘅時候,柯志恒關心嘅只係今次會考第一定考第二。

考第幾對佢嚟講好重要——其中一個原因,係柯生由細到大都同自己講:「讀好啲書,大個先可以出人頭地。」

但係最重要嘅原因係:佢唔想衰俾任何人,佢無可能會衰俾任何人;其他人充其量只夠資格做自己棋子、幫自己手。

所以,已讀不回死全家發生嗰陣,柯志恒好開心——佢覺得自己對住一班低能嘅同學,根本有辦法主宰咗呢個遊戲。

事實上,佢靠一個大話——「我知道呢個遊戲有咩漏洞,可以幫你生存到最尾,我哋就係最後嗰兩個倖存者」——就令到區家純對自己言聽計從。

聽話到叫佢Send Whatsapp整死自己好朋友Karman都肯。

呢一點令到柯志恒都有啲意外最初揀佢,只係因為佢哋住同一橦大廈,方便交收電話,但係估唔到呢條女原來咩都做得出;而家咁睇似乎自己無揀錯。

仲有…吳啟鋒呢個成日扮大佬嘅仆街…俾自己講兩句,沖昏頭腦,竟然真係死咗。

只不過——柯志恒襟一下Whatsapp,將楊悅盈頭先段語音再Play一次出嚟:

「唔好再Quit…區家純部電話喺柯志恒度…
頭先如果邊個收到區家純Message唔好覆…」

——點解硬係要同我作對?你哋只係一班垃圾…

吳啟鋒死咗之後,何晞賢同楊悅盈就一直好似針對自己咁;令到柯志恒最嬲嘅一點係,佢哋兩個好似硬係知道自己想點做咁。

何晞賢還好,至少佢一直表現都唔差;柯志恒甚至想撇甩區家純叫何晞賢同自己Team Up。

但係楊悅盈喺班入面一直都只係個讀書唔叻嘅死毒女…而家下下俾佢食住,個感覺好差…

隨手將區家純部電話掟埋書枱一邊——反正條傻閪都死咗——柯志恒攤落床開始諗之後應該點。

關鍵人物——正如佢估計——根本就唔係大家一直認為嘅嗰幾個欺凌者。

柯志恒無頭緒、亦都唔打算向呢個方向諗。由第一日開始佢一直都只係Aim At自己成為最後倖存嗰個,咁樣就算唔好彩原來自己係關鍵人物,佢都可以生存落去。

佢合埋眼數一數:計埋周Sir淨番15人,啱啱有四個人Quit咗,即係仲有11人淨低…如果好彩嘅話再Quit多幾個就好,最好楊悅盈條仆街都死埋。

——無錯,最後淨係邊個都好,楊悅盈條仆街一定要死…
望一望枱上面區家純部電話:唔知繼續用呢部機Send Message引人覆得唔得呢?

「叮噹叮噹叮噹叮噹叮噹叮噹。」

屋企門鐘不斷咁響,唔知邊個喺度係咁襟。

「嘖…」柯志恒有啲不滿;佢最憎人喺自己諗緊嘢嗰陣打斷佢。

行出廳嗰陣佢發覺自己思緒有啲亂,最衰都係門鐘聲;呢個時間應該係阿媽番嚟,但係唔記得帶——

一打開門,區家純就衝咗入嚟鍊住柯志恒條頸。

「仆街!俾番部電話我!」區家純雙眼通紅咁大叫,好似癲咗咁。

柯志恒呆咗:點解…?

「我部機呢?」

柯志恒開始抖唔到氣,咁先回過神來,用力拉開咗區家純雙手。

「咳!痴…痴撚線!」柯志恒後退咗幾步拉開個距離;姑勿論區家純點解未死都好,都唔想俾番部電話佢。

點知區家純一走就走咗入柯志恒房入面。

「喂!」柯志恒阻止都嚟唔切:部電話就擺喺枱面,只要佢一入去——

「嘭!」一下汽球爆炸咁嘅聲。

「咚。」然後係有人跌落地嘅聲。

柯志恒心知肚明呢兩下聲係乜嘢意思,而且佢見到血開始由房入面、經過門廊慢慢流緊出嚟。

閂番埋屋企度門,跟住跨過啲血小心翼翼咁行入房。

一如所料,房入面好似俾人淋過紅油咁,區家純背靠牆坐喺地下——應該係間房太細,佢倒地嗰時坐咗落去,右手拎住自己部電話,個頭已經無咗。

——只係Delay咗啫…佢最終都係要死…

但係柯志恒諗到另一個問題:佢間房而家多咗一條屍,如果佢報警…自己會唔會變成疑犯?

諗到呢度佢驚咗一驚,所以馬上拎起自己放喺枱面嘅電話,諗住打俾個警察——

前日錄口供嗰陣,佢問嗰兩個警察拎咗卡片——如果係佢兩個,應該會知道自己唔係、亦都無能力咁樣殺人。

用手抹走個Mon上面啲血,佢見到Admin Send咗個Whatsapp俾自己。

天才柯志恒!很榮幸可以跟你對話!
設計好下一個害人計劃了嗎? 18:50

我唔明你講乜 18:56

對方係Admin又好咩人都好,死口唔認就得,呢個亦都係柯志恒一直以嚟嘅做法。

不明白嗎?
那麼你能否解釋一下區家純剛才為甚麼衝進來拿回自己的電話? 18:57

——你監視緊我間房?柯志恒打緊字嗰陣,見到Admin輸入中…,所以佢停咗手。

還好,我抓住這個機會補刀了! 18:57

柯志恒見到Admin咁講,將本身打好嗰句嘢Delete咗重新打一次:

你用電話嚟殺人同埋監視我間房? 18:58

Admin今次好快就覆咗句:

全中呀!
你這個高分低能的天才兒童(笑) 18:58

夜啲再出
唔想柯志恒死 好鐘意聰明仔角色 就算佢幾仆街都好
Live

竟然?

竟然?

其實我都覺柯會貼地過兩個主角
希望主角死

竟然?

成隻game要贏
其中一個方法就係自私
柯生其實都係貫徹自己方式想贏落去
幾好

竟然?

支持admin殺晒所有人

竟然?

夜啲再出

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞