[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
而家寫緊
而家寫緊

快d 死人啦
周sir要死了

見到呢幅圖爆頭就諗起呢個故
希望推完就見到篇文

周世文老師你好
可以加入這個遊戲,是不是很興奮呢? 22:15

周Sir收到Admin個Message嗰陣,佢覺得自己就快痴線。

佢坐喺梳化度望住個電話,唔敢相信而家自己個處境。

由細到大都想做一個春風化雨、熱血教師嘅周世文都估唔到,只係兩年時間,學校就令到自己變成一個咁嘅人。

雖然同學生關係好好,但係佢一直都嘗試只係從旁觀者角度去幫佢哋,喺學生眼中,佢可能真係一個熱血教師。

其實佢自己心知肚明,無論係學業上、感情上,甚至乎同學之間發生咩問題或者衝突,佢都一定會Keep住一個安全距離去幫佢哋處理同埋解決問題——所謂解決,一般係指息事寧人。

但係今次…喺一個會死人嘅情況之下,佢竟然被逼成為班學生嘅一份子…?

啱啱沖完涼嘅陳佩珊個頭濕濕地,淨係著住件單薄T恤喺廁所行出嚟,見到周Sir仲坐喺度煩惱緊,就行咗埋去坐喺隔離攬住佢。

「阿Sir…唔使擔心…我哋一定會無事。」陳佩珊把聲好溫柔,好好聽;感覺到佢個身、個胸壓住自己,好軟、好溫暖,聞到一陣好熟悉嘅洗頭水香味…如果係平時,周Sir會覺得自己好幸福。

「佢Send Message俾我…」佢拎咗個電話俾陳佩珊睇;陳佩珊望到個Message,好似有啲嬲、又有啲擔心咁嘅表情。

「使唔使話俾楊悅盈佢哋聽?」

周Sir有啲猶豫;楊悅盈一直因為羅彥輝件事對自己好似有啲敵意,會唔會趁呢個機會對自己做啲乜嘢?

羅彥輝欺凌事件根本就唔關佢事,因為學校有指示係要將呢啲事件——

電話震咗一下,周Sir同陳佩珊一齊望向個Mon:

溫馨提示:老師你的回覆限制時間是10分鐘 22:23

周Sir拎番部電話覆咗佢:

你係咪真係羅彥輝?
對唔住,可唔可以放過我? 22:24

Admin好快就輸入中…

放過你?我只是想跟你聊聊天(笑) 22:24

但如果你不想理我,可以指名一個學生把我轉移過去
但…關愛學生的老師應該做不出這種事吧? 22:25

「快啲…快啲轉俾其他人啦。」陳佩珊皺起眉望住周Sir講;Admin果然——正如何晞賢今日講——可以透過個電話監察住佢哋,因為佢好快就Send咗個俾陳佩珊睇嘅Message過嚟:

陳佩珊,可以讓我們男人之間私下對話嗎?(笑) 22:26

陳佩珊再望一下周Sir,周Sir點點頭,之後陳佩珊就行咗入房。聽到房門閂埋咗之後,佢就問咗Admin一句:

我轉俾任何一個人都得? 22:28

當然了!只要你指名,我就不會再煩你 22:28

——楊悅盈或者何晞賢。周Sir覺得佢兩個可以Handle到,考慮緊應該揀邊個…

要不要轉給你的陳佩珊呢? 22:29

AI好野快啲爆個臭g頭

痴撚線! 22:30

——中四嗰年,周世文做咗4A班班主任,第一次見到陳佩珊嗰陣,已經對佢有種好特別嘅感覺,以致佢之後不由自主咁主動接近陳佩珊,慢慢同佢產生感情,最後仲瞞住所有人變成咗情侶…

Admin繼續問佢:

想清楚了嗎? 22:31

——同陳佩珊一齊嘅時間好開心,兩個人都好鍾意對方;周Sir知道自己一定唔會對陳佩珊做啲乜嘢。

你為了她已經賭上了自己的教師生涯
難道要連命也押上去嗎? 22:32

——的確,如果佢哋兩個嘅關係俾人揭穿咗,陳佩珊最多只會退學,但係周Sir自己…

如果係為咗佢,我唔怕 22:33

周Sir覆完之後,忽然間對成個情況——佢加入咗已讀不回死全家呢件事——有番一絲希望,因為佢發現自己仲有一個需要保護、而自己可以不惜一切嘅人。

而且佢可以轉移Admin嘅對象唔係淨係得陳佩珊一個。

雖然好對唔住何晞賢,但係周Sir決定咗將Admin轉俾佢——因為佢一直都同楊悅盈一齊Lead住大家,一定可以應付到Admin。

——你同何晞賢Whatsapp啦,唔好

打緊呢句嘢嗰陣,Admin又Send咗一條新Message出嚟:

愛情的力量真偉大…
你確定她對你也是這樣嗎? 22:34

你有想過她現在其實不止你一個男人嗎? 22:34

周Sir打緊嘅嘅手指停低咗;當然佢有過呢個懷疑。喺佢(同埋好多人眼中)陳佩珊都係女神,有其他同學追佢,甚至乎佢同其他同學拍過拖,絕對唔係咩匪夷所思嘅事。

但係佢信得過陳佩珊…

你條仆街唔好亂講! 22:35

不要動氣,我也不知道她有沒有第三者
我只是關心你而已(笑) 22:36

——無可能!周Sir心入面同自己講咗句。

女人——尤其是她這種女人,最擅長的就是操控男人來保護自己
你今天入Group後一直像個窩囊廢一樣…你覺得陳佩珊會有甚麼想法? 22:37

——一定係佢亂講,Admin只係想令我亂諗嘢…周Sir不斷咁同自己講。

你咩意思? 22:37

抱歉,我多言了(笑)
這些私人話題還是你們兩口子自己慢慢聊吧! 22:39

周Sir而家思緒有啲亂——其實自從佢俾Admin Add咗入已讀不回死全家之後,全日都好不安同惶恐;佢打算快手叫Admin搵何晞賢,之後佢就自己靜靜地冷靜一下…

何晞賢…

何晞賢?

何晞賢——

佢諗起前日,當佢知道5A-6A成班番晒嚟,佢行到上課室嗰時發現班房變咗個人間地獄。

同埋,佢見到何晞賢攬住陳佩珊。

——無可能嘅…何晞賢呢種人…

你係咪想暗示陳佩珊同何晞賢…? 22:40

正如我所說,我只是關心你而已(笑)
我甚麼都沒有暗示,甚麼都不知道啊! 22:41

仲記得前日,就算過咗隔離課室之後,陳佩珊都一直陪住不省人事嘅何晞賢…

周Sir開始有少少沮喪,有少少嬲…

你同我講清楚 22:42

你還是趕快把我轉走吧
黑著臉的老師好恐怖(笑) 22:43

你可以經部電部睇到我哋
你睇到陳佩珊同何晞賢做過啲乜? 22:44

甚麼都沒有做,他們倆之間比水還要清白
至於其他問題,就問你的陳佩珊寶寶吧! 22:45

周Sir掉低咗部電話喺梳化度,個腦變番一片空白咁行向自己房打開門。

陳佩珊趴咗喺床上面,拎住部電話打緊字,見到周Sir入嚟,好以有啲狼狽咁用手揞住部電話,再對住佢微微一笑。

「做緊乜?」周Sir急步行埋去想拎佢部電話嚟睇。

「無嘢呀!」陳佩珊好似覺得勢色唔妥咁,想拎走部電話;周Sir用蠻力搶咗佢部電話過嚟。

——鎖住咗…陳佩珊部iPhone要用密碼Unlock。

「密碼係乜?」周Sir用部電話對住佢,嘗試好溫和咁問。

「痴咗線呀?俾番部機我!」陳佩珊好緊張咁爬起身,想喺周Sir手上拎番自己部機;周Sir用手臂擋住咗佢。

呢個時候,陳佩珊部電話響咗;Lock Screen彈咗個Notification出嚟:

Facebook Messenger
Hei Yin Ho has sent you a message!

——我為咗你無端端惹咗壇咁嘅嘢上身…你竟然…!

「你頭先同何晞賢傾緊計?」周Sir諗住心平氣和咁問,但係講到出口先發現自己大聲咗。

「做乜啫!同何晞賢傾計有乜問題?」陳佩珊對眼開始有啲紅,鬧番周Sir轉頭。

「幾時開始?」

「俾番部電話我!」

周Sir用力一推,將陳佩珊推番落床,騎住佢條腰壓住咗佢。

「你想點?」陳佩珊一邊掙扎一邊鬧。

周Sir嘗試拉佢隻手過嚟用指紋Unlock,但係無用。

「你俾我睇一睇你同何晞賢傾過啲乜先…」

「關你乜事!死開呀!」陳佩珊表情又驚又嬲,開始流眼淚。

——我痴線?

啪!

忍唔住用力摑咗陳佩珊一巴,當係報番今日何晞緊嗰一下嘅仇。

啪!

陳佩珊亦都好快手咁反摑咗周Sir一下。

「點解楊悅盈同何晞賢佢哋可以咁冷靜,你就成日喺度發癲!」陳佩珊對眼一邊流淚,一邊用充滿怨恨嘅眼神望住周Sir講,然後開始講啲難聽嘅說話嚟鬧佢。

忽然間覺得佢把聲又尖又煩…

——唔好再提何晞賢住…等我冷靜下先…

為咗令到陳佩珊暫時收聲,周Sir將佢個電話丟埋一邊,然後一手渣住陳佩珊條頸,另一手揞住佢個口。

——終於…

好似有效,所以周Sir索性兩隻手一齊握實陳佩珊條頸。

——終於靜番少少…

陳佩珊雙腳不斷咁踢周Sir背脊,兩隻手捉實周Sir手臂想拉開佢。

——唔好嘈我住…

周Sir雙手再出多少少力。

——你條八婆…
為左要周sir同佢條女一齊死而要admin無啦啦轉左少少性格去講大話,睇到依度有少少抽離
係文呀 殺左條臭雞去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞