[校園/ 懸疑] 已讀不回死全家!(2)

1001 回覆
207 Like 6 Dislike
有少少似發夢…或者話似半夜紮醒半夢半醒嗰個狀態…

佢聽到一男一女講嘢…但係個腦Process唔到啲對話內容…

舔一舔嘴唇,覺得有啲腥;然後感覺到不時有血從自己個鼻度流出嚟。

滴到佢成件衫、甚至條裙,都有一點點紅色血漬。

唔知坐咗幾耐,楊悅盈先恢復番少少意識。

眼前一片模糊…

「爽唔爽?」嗰把女聲——佢好似叫Jessica?——咁樣問佢;楊悅盈無心情,亦都無力回答。

然後有隻手抬起佢下巴,將啲嘢放咗喺佢塊面上面;佢視線就清晰番。

仍然喺嗰間會議室入面,但係多咗一個著西裝嘅男人,滿面好奇咁望住自己;頭先伸手過嚟幫佢戴眼鏡嘅係Jessica。

「點?有咩感覺?」個男人又問佢,但係佢都無任何回答。

「Intensity我已經Tune到最低,已經搞到佢咁。」Jessica鬆開手,楊悅盈個頭又無力垂番落去,又滴咗兩滴血落條裙度:「所以你呢壇嘢先俾公司Ban。」

開始醒番啲…但係唔係好記得頭先發生咗咩事…

「你嗰壇咪一樣無起色!」聽個男人把聲似乎有啲唔高興:「搞咁多托柒咩其實,而家警察又唔係無槍!」

見到楊悅盈慢慢清醒番,Jessica睥咗個男人一眼叫佢唔好亂講嘢。

「我去做嘢先,你有咩進展再同我講啦。」個男人講完就離開咗會議室。

楊悅盈仲係好頭痛,一手揞住個額頭,癱番落張櫈度;Jessica唔知幾時拎咗盒紙巾入嚟遞俾佢,佢掹咗幾張襟住自己個鼻。

「周Sir…呢?」楊悅盈有氣無力咁問;佢淨係記得同周Sir佢哋入咗嚟…依稀記得佢哋好似已經出番去…之後嘅事差唔多無晒記憶…

「佢哋喺出面等緊你。」Jessica見楊悅盈個樣仲係瘟瘟燉燉咁,開始有少少擔心佢——就算要死都好,千祈唔好死喺呢度!

Jessica踎咗喺佢面前,輕輕力拍咗佢塊面一下。

「…啊?」楊悅盈醒咗一醒,然後將手上面張染咗血嘅紙放喺枱面。

「我同你出去搵佢哋?」Jessica再掹多兩張紙俾楊悅盈,然後扶佢起身;楊悅盈攬住Jessica手臂,搖搖晃晃咁慢慢跟住佢。

啲職員見到楊悅盈件衫佈滿血漬,又好似靈魂出咗竅咁,但係怯於Jessica喺度,因此一直喺度偷望住佢哋兩個。

行咗幾步,楊悅盈先至恢復番可以自己行。

「我…我想去個Toilet先…」佢細細聲講咗句。

Jessica見到楊悅盈好似正常番,先至放心咗少少;佢帶住楊悅盈行咗去洗手間。

楊悅盈走咗入其中一個廁格閂埋門,冚起個廁板當櫈咁坐咗喺上面;感覺到好似已經無再流鼻血,但係佢見到自己件衫同條裙已經好多血漬,所以佢仍然繼續用紙襟住,唔想再整污糟自己。

佢記憶開始清晰番:頭先Jessica先後打發咗山哥同埋周Sir、賴智勇,留低咗自己喺度…然後…自己經歷咗啲好嚴重嘅事爭啲死,但係…佢唔記得咗係咩事。

諗到有啲忟,佢用力拍咗拍自己個頭——好痛…頭入面好痛——

「你頭先對我做咗啲乜…?」佢問喺廁格門外面嘅Jessica。

「你…唔知?」

楊悅盈搖搖頭;然後又醒起門外面嘅Jessica根本睇唔到自己。

「我淨係記得…間會議室淨番我同你兩個人…然後發生咗啲乜嘢我無印象。」

「後遺症嚟?唔緊要,你之後會記得番。」Jessica答佢一句。

——但係我想而家知道…楊悅盈無講出口,因為知道Jessica唔會再同自己講啲乜…

佢而家淨係想快啲番屋企瞓落床…

打開門出番去,喺洗手盤洗咗個面之後,佢就叫Jessica帶佢出去。
留名
新post留名
成晚係咁斷線
成晚係咁斷線
成晚係咁斷線

係 好煩 今晚仲出唔出
新post留名
頭先照鏡楊悅盈見到自己面青口唇白,身上面啲血漬又抹唔甩,佢驚一陣會嚇親周Sir佢哋。

Jessica離開咗廁所之後就無再同佢講過嘢,楊悅盈亦都只係腳步浮浮咁跟住佢尾,終於行到出番門口。

山哥、周Sir同賴智勇坐咗喺張梳化度,本身周Sir同賴智勇有啲怯咁嘅樣,但係見到Jessica身後嘅楊悅盈之後,佢哋三個都不約而同——同頭先啲職員一樣——一面驚訝咁望住佢。

周Sir仲好似特別激動,見到佢哋兩個行出嚟,即刻起身來勢洶洶咁走過嚟。

賴智勇都即刻跟喺周Sir後面行過嚟。

見到周Sir神色凝重咁行埋嚟,楊悅盈雖然一直對佢無乜好感,但係見番啲熟悉嘅面孔,始終安心咗啲。

但係周Sir過嚟嘅方向唔係對住楊悅盈,而係Jessica——佢走到Jessica面前,毫無先兆咁一下扯住佢件外套領口拉住佢。

頭先嗰個自信臭串樣完全唔見咗,Jessica第一次露出一個恐懼嘅表情——

「一日!你頭先係咪話一日就可以完咗件事佢?」周Sir有啲歇斯底里咁大聲問:「係咪呀?」

Jessica本能地掙扎,同周Sir推撞嗰陣唔小心撞到後面嘅楊悅盈,佢一失重心爭啲跌低——

好在賴智勇啱啱好過到嚟扶住佢,然後扶咗佢埋一邊。

「…無事吖嘛?」賴智勇壓低把聲問楊悅盈,唔知係咪因為俾周Sir嚇親。

楊悅盈搖搖頭。

「快撚啲搞掂佢,完咗件事!」周Sir唔知點解好似失咗控咁。

櫃枱個女仔縮番落去,然後開始有啲職員行出嚟;呢個時候山哥已經埋到嚟。

「喂!」佢幫手拉開咗周Sir;但係周Sir似乎仲未死心,好想推開山哥再埋番去Jessica度,山哥惟有制伏咗壓咗佢落地。

有兩個男職員出咗嚟,Jessica心有餘悸,捉住咗其中一個男同事手臂,呼吸急促咁望住周Sir,以防佢再衝埋嚟。

「你應承咗俾多一日你你搞掂佢架!」周Sir郁唔到,但係仍然對住Jessica大叫。

楊悅盈見到周Sir咁樣,皺起眉用一個疑問眼神望住賴智勇;賴智勇拎咗部電話出嚟俾佢睇。

——關鍵人物全員死亡! (進度:2/4)?!楊悅盈睇到呢度之後個心涼咗一截:明明應該只係淨番徐建文一個…?

然後佢又睇到兩條新規則:30分鐘內要覆Admin Send俾佢哋嘅Message,同埋——

——楊悅盈望一望周Sir而家個狼狽樣,雖然好想幸災樂禍咁笑佢,但係只係覺得佢好慘——

——無論係羅彥輝件事又好,已讀不回死全家件事又好,一直都用嘗試以局外人、第三者身份睇住啲學生嘅周Sir,終於以一個最壞嘅形式加入咗佢哋。

「冷靜啲呀!」山哥喝咗佢一聲,然後對住啲職員講:「警察,唔使緊張!」

見到山哥已經控制住周Sir,Jessica先放開咗個男同事。

「一日或者兩日…」佢一邊整理好自己件衫領,一邊對住周Sir講:「但係…唔該唔好俾我再見到你。」

然後佢對住楊悅盈點一點頭,就行番入辦公室入面。

山哥終於放開咗周Sir,拉番佢起身;然後佢哋四個一齊離開咗MTCC。

喺電梯入面,四個人都無出過聲。

直到行出咗橦大廈,山哥拎咗枝煙出嚟點起,吸咗一啖先同佢哋三個講。

「…你哋聽到頭先個八婆點同我講?」佢噴咗一啖煙出嚟,表情有啲無奈:「我…我嚟緊幫唔到你哋咁多,你哋自己小心。」

講完之後,山哥就掉低佢哋轉身走;但係行咗兩步,又回頭過嚟對住楊悅盈講多咗句。

「妹妹,唔好太睇得起自己,有啲嘢唔係你想做就做到。」佢講完之後苦笑一下就走咗。

「頭先…你同個女人一齊,發生咗咩事?」賴智勇問楊悅盈。

楊悅盈只係搖搖頭——開始有番啲模糊片段,不過佢仲係未記得番晒成件事。

「咁我哋而家…」賴智勇交替咁望下周Sir同楊悅盈,但係楊悅盈個樣仲有啲迷糊,而周Sir就繼續神不守舍咁,搞到賴智勇唔知點好。

有啲徬徨嘅時候,電話就響起。

何晞賢
來電

Live
巴打 預計仲有幾多篇完?好心急想知結局
有感情問題纏身都唔爛尾

值得正評
Live左
lm
MTCC真係幫警察設計武器
lm
Lm 我晚晚都有追 樓主真心寫得好
MTCC真係幫警察設計武器

黑警
Jessica真係好濕鳩
新post留名 樓主加油!
lm
Live完即留名
希望今日唔好成日死 ser
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞