結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike

buckethead係咪無露過真樣

Eric Johnson以前都經常用335,而家fender直接幫佢出埋strat semi hollow

好似冇
終於有高汁post出現

家用膽amp有咩推介

另外mayones都唔錯 可唔可以講下
終於有高汁post出現

家用膽amp有咩推介

見到上面都有巴打講mayones
其實mayones都係同其他大部分歐洲牌子一樣
造工係唔錯
算係Suhr level
但始終market受眾唔大
所以一黎唔多人識
二黎二手價西

Amp既話巴打有冇咩心水 玩開咩
終於有高汁post出現

家用膽amp有咩推介

造工係唔錯
所以一黎唔多人識
二黎二手價西

見親mayones個二手價都買唔落手 ☻ 平番少少就正

屋企jam野多 比較鍾意gary moore隻tone
近排想係warmoth訂枝all rosewood neck
但想請問下係咪依家已有訂唔到
之前有聽過話去漁記報就得
小弟玩開L'Arc-en-Ciel
有支fender shawbucker,但夾咩amp會好啲?定用返fender?(好貴)有無其他推介
終於有高汁post出現

家用膽amp有咩推介

造工係唔錯
所以一黎唔多人識
二黎二手價西

我mayone揸過上手 唔錯
其實我都係見有好多band轉用mayone我先有留意下
其實仲有kiesel同charvel都有幾多人用
終於有高汁post出現

家用膽amp有咩推介

造工係唔錯
所以一黎唔多人識
二黎二手價西

見親mayones個二手價都買唔落手 ☻ 平番少少就正

屋企jam野多 比較鍾意gary moore隻tone

所以我話二手西 因為大家都expect平d
#GearReview #033

Vintage Items’ Packages:
* 對於好多熱愛vintage guitar既人黎講, all original呢樣野十分重要, 任何refinish, refret, 換pickup都令vintage guitar既價值大打折扣. 好多時, 買家仲會揀埋有original hardshell case, 因為full set先係最保值同desirable. 不過有d人, 連original packaging都唔放過.
* 今日結他手界好出名既collector Joe Bonamassa就post左上圖既amp同個盒, 講左關於個盒既價值問題.
* Original盒的確唔係重要既野, 等同其他case candies一樣, 好多時買完翻黎就會扔. 但其實Vintage item如果有哂上述呢d野的確可以叫高d價. 當然散賣唔會值錢. 但當full set咁就差好遠.
* 特別係某d product例如上圖既Fender Vintage Tweed Amp, box身係會有serial number, 同amp既serial number match埋一set. 所以一齊買一齊賣叫賣都特別高, 當然大家budget所限就可以揀翻d無連呢d額外野既Vintage items.
* 所以大家如果買翻Vintage guitar翻黎千奇唔好手多扔哂呢d野, 對original hardshell case都要特別小心.

唔知點解今日up唔到相 連登

好似冇

前排佢係interview 話自己心率不正,可能隨時中風. so sad
佢隻Soothsayer 真係聽幾多次都唔厭 好正
#GearReview #033

Vintage Items’ Packages:
* 對於好多熱愛vintage guitar既人黎講, all original呢樣野十分重要, 任何refinish, refret, 換pickup都令vintage guitar既價值大打折扣. 好多時, 買家仲會揀埋有original hardshell case, 因為full set先係最保值同desirable. 不過有d人, 連original packaging都唔放過.
* 今日結他手界好出名既collector Joe Bonamassa就post左上圖既amp同個盒, 講左關於個盒既價值問題.
* Original盒的確唔係重要既野, 等同其他case candies一樣, 好多時買完翻黎就會扔. 但其實Vintage item如果有哂上述呢d野的確可以叫高d價. 當然散賣唔會值錢. 但當full set咁就差好遠.
* 特別係某d product例如上圖既Fender Vintage Tweed Amp, box身係會有serial number, 同amp既serial number match埋一set. 所以一齊買一齊賣叫賣都特別高, 當然大家budget所限就可以揀翻d無連呢d額外野既Vintage items.
* 所以大家如果買翻Vintage guitar翻黎千奇唔好手多扔哂呢d野, 對original hardshell case都要特別小心.

唔知點解今日up唔到相 連登

後補圖

#GearReview #034

Ryan Adams Signature Strat來了:
* 前日結他界談論得好熱烈既一件事, 就係Ryan Adams既Prototype Signature Strat既出現. Ryan Adams係佢既instagram post左幾張相同一條片, 大約睇到佢支Signature既design.
* 有睇開Ryan Adams既都知佢以前用開335, 近幾年多用Fender. 今年年頭Ryan Adams已經同JHS出左佢既VCR Pedals, 而家又有支Signature Strat.
* 佢呢支prototype最特別既地方我覺得就係headstock. 佢既headstock有matching Black color, 仲有一個好大又望落淩亂既strat既字體. 呢種headstock係Made In Japan既Strat都周不時見到. Made in其他既地方都反而比較少有.
* 仲有就有好多重既white binding, 十分浮誇, bind到出哂黎.
* 之前講完Eric Johnson, 今次又有Ryan Adams, 睇黎出年namm應該都有好多新既Signature guitar

#guitargossips #003 #gibson #gibsonlespaul

點解咁都可以發生⋯:
• Gibson QC差係人都知, 估唔到連斷頸既結他都可以放上自己官網.
• 今個月Gibson就決定賣左自己Gibson Memphis係downtown Memphis既Factory, 搬去第二到, 睇黎都係套現既一招, 用黎還債.
• 而家連斷頸結他都唔放過, 到底gibson係咪就快執笠.....

#guitargossips #003 #gibson #gibsonlespaul

點解咁都可以發生⋯:
• Gibson QC差係人都知, 估唔到連斷頸既結他都可以放上自己官網.
• 今個月Gibson就決定賣左自己Gibson Memphis係downtown Memphis既Factory, 搬去第二到, 睇黎都係套現既一招, 用黎還債.
• 而家連斷頸結他都唔放過, 到底gibson係咪就快執笠.....

你估有生之年見唔見到gibson 執笠

點解咁都可以發生⋯:

你估有生之年見唔見到gibson 執笠

執笠未必
但可能又會轉手
Mayones點止係Suhr級數
走hi end果堆路線起碼都TA lv
lm

TA同Suhr一向都係差唔多level
之不過近年suhr出多左一堆平民價錢少少既model
但一向通常一見到講是但一個牌子 另一個就會出現
計埋Tyler呢d已經算係hi end級別入面最常見既幾個牌子
講開TA Suhr順便講下
其實佢兩個本身friend底
Tom Anderson未開始造full build既時候佢專係幫其他牌子cut wood shape
Suhr既standard body shape當時都係John Suhr同Tom Anderson一齊度出黎
之後Tom Anderson開始造full build既時候都係用翻同一個body shape
所以兩個人關係都幾密切

計埋Tyler呢d已經算係hi end級別入面最常見既幾個牌子

Suhr而家dup左少少啦 雖然我有1枝
有無人收

Suhr而家dup左少少啦 雖然我有1枝
有無人收

有無suhr簽名係headstock背面先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞