結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike
Lm
Gibson 18又出返junior model 個logo好似改左 咩真係仲會有人買新版既junior model

我見外國 (尤其美國) 都幾多人鍾意 Junior 款0架
香港就少 D

其實我都好鍾意 Junior
不過 USD 1,299 (=1,300)
價格偏貴
佢平 D 有得諗

千3usd梗係貴 以前billie joe果枝折左唔記得6千幾定8千幾
Gibson 18又出返junior model 個logo好似改左 咩真係仲會有人買新版既junior model

香港就少 D

價格偏貴
佢平 D 有得諗

千3usd梗係貴 以前billie joe果枝折左唔記得6千幾定8千幾

柏c賣唔出咪要咁樣清舊貨

香港就少 D

價格偏貴
佢平 D 有得諗

通利時期 果時都未有咁貴既bj jr

香港就少 D

價格偏貴
佢平 D 有得諗

通利時期 果時都未有咁貴既bj jr

通漲

update下pedalboard
換左katana mini clean boost
用緊clean boost佢後面
轉mode個制細到啪唔到
然後隻pitchfork可能有問題

update下pedalboard
換左katana mini clean boost
用緊clean boost佢後面
轉mode個制細到啪唔到
然後隻pitchfork可能有問題

死cioks dc10 黑仔到
有冇人用過line6 helix?
柏斯呢期宣傳得好行
有冇佢講真係咁正可以扮得好似真amp
個ir技術好似好堅抽
又取代到interface咁

https://youtu.be/wT_w9pL9_w4

其實算係唔錯
不過好似冇哂d bottom end既depth
不過都係一個接受到既tone

差少少梗係ax8

fractal 同line6揀應該盲都揀到

Ax8

但我上鬼佬網個個都推helix喎
有冇人用過line6 helix?
柏斯呢期宣傳得好行
有冇佢講真係咁正可以扮得好似真amp
個ir技術好似好堅抽
又取代到interface咁

https://youtu.be/wT_w9pL9_w4https://youtu.be/wT_w9pL9_w4

其實算係唔錯

差少少梗係ax8

Ax8

band友係helix多
但專業用既唔洗諗啦
#GearReview #066

Eric Clapton’s Blackie的真身去向:
* 上次講完Blackie既由來, 今次講下去向.
* 話說Eric Clapton太鐘意blackie, 不論tour定係studio都用佢. 但因為抵受唔著超過10幾年既咁多touring, 經歷過幾次refret後, blackie係80年代中已經retire左. 直到2005年, Clapton拎佢出黎拍賣, 賣左足足95萬美金. 當時仲係史上最貴既結他拍賣record.
* 目前, Guitar Center就擁有呢支結他, 仲放左係New York Times Square既Guitar Center display緊, 同場仲有佢既Cream ES-335. 上面片段就係Blackie既真身.
* 不過隨著Guitar Center面臨財困, 好有可能破產, 或者blackie又會再度轉手.
我聽過一個講法 helix好易可以好聲,但要多野玩同in depth咁較聲攞聲就ax8
不過我會覺得ax8可以扮到好似一部真amp,似到可以fine tune啲膽呀,power supply呀,之類好多複雜野,有心研究既應該會覺得好玩
Helix有樣好既就係control膽setting user friendly啲

https://youtu.be/wT_w9pL9_w4https://youtu.be/wT_w9pL9_w4https://youtu.be/wT_w9pL9_w4https://youtu.be/wT_w9pL9_w4

其實算係唔錯

差少少梗係ax8

Ax8

band友係helix多
但專業用既唔洗諗啦
我聽過一個講法 helix好易可以好聲,但要多野玩同in depth咁較聲攞聲就ax8
不過我會覺得ax8可以扮到好似一部真amp,似到可以fine tune啲膽呀,power supply呀,之類好多複雜野,有心研究既應該會覺得好玩
Helix有樣好既就係control膽setting user friendly啲

我自己睇親d人話helix好係個ui真係易用
userfriendly好易較聲 但要真同多就ax8
基本就係你講果d
唔該晒咁多巴打 身為band友 我諗我知簡咩
玩厭左helix先追ax8
有無聽過一個牌子叫shabeat?
見好似好靚想整支
見好似好靚想整支

shabat就聽過
見好似好靚想整支

shabat就聽過

Shabat先岩
無乜review但唔知點解睇落好特別咁
個headstock有少少核特
見好似好靚想整支

shabat就聽過

Shabat先岩
個headstock有少少核特

係好聲 但個價。。。
見好似好靚想整支

shabat就聽過

Shabat先岩
個headstock有少少核特[img]assets/faces/xm/sosad.gif[/img]

我反而覺得幾靚
見好似好靚想整支

shabat就聽過

Shabat先岩
個headstock有少少核特[img]assets/faces/xm/sosad.gif[/img]

係好聲 但個價。。。

唔值咁貴?諗緊買佢定suhr standard pro
見好似好靚想整支

shabat就聽過

Shabat先岩

係好聲 但個價。。。

唔值咁貴?諗緊買佢定suhr standard pro

Xotic xsc la
#GearReview #067

Eric Clapton點用自己既Signature Strat:
* 講左兩次blackie, 今日終於到我想講既重點, 就係Clapton Signature Strat.
* Clapton strat受歡迎既程度, 令到Fender係3條唔同既line都有出, 所以就要比較下.
* 最基本既MIA production model, 就係平時行通利會見到萬幾蚊個支. Poly finish, 57 neck, TBX Tone, Active Mid Boost.
* 升一級去Custom Shop, 一向cs都有出poly finish版既EC Strat. 其實所有野同MIA版冇分別, 淨係舊木靚d, 唔值得買. 不過今年custom shop就出左nitro relic版既EC Strat, 呢支先值得買.
* 最高級, Todd Krause master-build Eric Clapton Strat. 唔係講緊之前出limited edition個支, 而係自己落order搵Todd Krause造支EC strat個種. 兩種都係masterbuild但好大分別. Limited edition個支都係base on EC signature. 但自己order既masterbuild出黎既, 係exactly跟足Eric Clapton上台用個支既spec.
* 好啦重點黎啦:
***Eric Clapton係唔用TBX Tone Circuit架!***
***Eric Clapton係唔用TBX Tone Circuit架!***
* 好啦, 咩係TBX tone呢. EC Strat兩個tone knob都唔係一般tone knob.
* 第一個係TBX, 當個knob係0-5既時間先係正常tone control, 由5開始向10扭就會開始push treble cut bass.
* 第二個係mid boost, 令佢有少少類似humbucker既聲.
* TBX tone circuit係當年同EC Strat係80年代一齊推出. 相傳係Fender幫Clapton造Prototype既時候叫佢試下, 咁Clapton就冇所謂咁要左. 所以咁多年, TBX circuit仍然係佢既signature strat入面.
* 但其實Clapton已經係好耐之前拆走左個TBX Circuit, 佢淨係用個mid boost. 所以佢大部分自己用既Strat, 都係冇TBX Circuit.
* 所以如果Custom order masterbuild EC strat都係冇TBX.
Shabat個builder以前係LsL做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞