結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike
#GearReview #079

Fender NAMM 2018 Limited Edition Meteora:
* 琴日講完一眾mix and match既parallel universe series, 今日講一講Fender既新設計Meteora.
* Metora預計會作為Fender係namm2018既特別限量版結他, 佢既body shape都係Fender既新設計, 不過其實個底都係有深厚既Tele+Jazzmaster既影子.
* 首先流傳Meteora會有ash body, 配埋Custom Shop Vintage-Style Tele bridge 同 Custom Shop Twisted Tele neck pickup, 連埋vintage tele常見既brass saddle, 基本上呢支結他既聲底就係一支early 50s既Telecaster.
* 不過條頸就係Jazzmaster C shape, 同埋60 70年代既jazzmaster同Jaguar既maple neck + Black block inlays, 同埋個offset body, 又有d Jazzmaster既味道係到
#GearReview #080

Gibson Modern Flying V:
* Gibson唔去Namm但都有新結他出, 個名仲寫到明叫Modern Flying V.
* 不但body shape有大改, 其實headstock都有少少形狀既改變.
* Gibson定價美金$4499...大家點睇?
好撚樣衰喎,
個shape又要扮到好似Alexi laiho 嗰支咁個V有少少內彎收尾,但又攪到成支結他中段嘅外彎位置好肥好臃腫。

不了
鈍頭版既Jackson Rhoads
4,499 x 7.8 = 35,092.2

我即刻諗起支vox....但vox仲靚d
Gibson真係痴左線
睇怕真係就賣盤
巴打們用multi 會唔會用4cm駁法?
成日驚咁駁live會搞到 setup好耐
因為過左隻head
巴打們用multi 會唔會用4cm駁法?
成日驚咁駁live會搞到 setup好耐
因為過左隻head
#GearReview #081

Vintage Fender的哀號 - Fender American Vintage的終結:
* Fender今日公佈左最新既American Original Series, 取代現有既American Vintage Series, 實在令我呢個vintage狂熱份子大感失望.
* American Vinatge多年來一直都係以真實地重新呈現vintage fender為宗旨, copy翻vintage fender既spec, 仲要係用年份做單位, 保證你而家買到既全新1958 avri同真正既1958既spec一模一樣. 好多vintage spec例如7.25 radius, vintage style fret之類都係American Vintage既賣點, 其他spec例如唔同年份既neck shape等等都令American Vintage同Custom shop及Classic Series等等分開
* 但今日Fender居然將墨西哥既Classic series個一套搬翻黎最高grade既美國production fender, 將以年份做單位既American Vintage變成以年份做單位既American Original.
* Original系列只有分50s 60s, 而且仲要刪除左7.25 radius呢一類vintage spec, 變成9.5呢類Modern upgrade, 仲將唔同年份唔同既neck shape洗走埋.
* 仲要連以前特登design唔同年份既pickup都唔要, 例如56 59 Strat pickup output上應該唔同, 但而家50s strat就直接用59 pickup, 咁我仲點解要買你呢個系列....
我懶得搞禁多野所以出去好少會用fx loop
實在太傷心要一日兩post
分分鐘嚟到香港,貴多3000添。

當年柏斯搶到喼神代理權,我仲奇怪緊「點解今次柏斯搶得贏通利咁叻仔」,
而家再睇番,分分鐘係通利自己聞到陣除,費Q事同你柏斯爭。

講真,可能我自己死老餅outdated,
2005年時,一支les paul standard $18000,我會覺得係合理價位。
而家你同我講一支喼神要過三皮?佢憑乜?
仲要整到人唔似人鬼唔似鬼les paul唔似les paul
之前用過一排,但發現咁樣駁開 high gain amp 會好勁 ‘hiss’ noise
唔知係咪我用既 multi 唔靚定我個 amp 同個 multi 唔 fd
#GearReview #082

American Original唯一的安慰:
* 琴日講完對American Original有幾咁失望, 今日決定positive d安慰下自己. 值得安慰既就係American Original既color.
* 暫時, American Original系列會有幾隻少見d既顏色加入, 不過因唔同model都有分別. 60s Custom Tele暫時見到會有Fiesta Red既加入. Fiesta Red一向係一隻好受歡迎既顏色, 不過好多年黎Fender都冇係MIA line出過nitro既fiesta Red, 連poly都冇, 唯一只有mexican既Jaguar同少量Custom Shop model會見到fiesta red. 呢隻顏色絕跡咁耐終於回歸.
* 另外仲有50s strat既金色既Aztec Gold, surf green jaguar. 其中Aztec Gold都係近年少見既顏色.
#GearReview #083

Fender Classic 60s Made in Japan:
* 相信好多朋友買Fender都好鐘意買日本制. 日本野一向都有好好既保證, 因為日本廠通常都好著重detail同質素, 唔會好似中國/印尼/墨西哥呢類廠咁粗整濫造. 今日就介紹下一系列Made in Japan既Classic 60s.
* 日本既Classic系列一向都有, 並唔係咩新野, 其實定位同墨西哥既classic series一模一樣, 不過比起墨西哥廠, 日本廠比人既信心大好多.
* 但唯一既問題係日本廠唔知點解成日用basswood黎做strat body, 而唔係用翻alder/ash. 當然好大原因係因為平, 但咁樣就同墨西哥相比好似輸蝕少少. 不過唔知點解日本廠既tele同jazzmaster同jaguar又會用翻alder, 十分奇怪.
* 所以買日本廠既話記得望清楚, 最好避開basswood body, 例如classic 60s就最好買tele啦
#GearReview #084

PRS Dustie Waring CE 24 “Floyd” Limited Edition:
* 一月真係不停有新野出, 未到Namm已經不停有product搶閘打響頭炮, 先有Fender Gibson 呢幾日就到PRS, 琴日呢到就post左S2 Studio, 今日到DW CE 24 Floyd.
* 一般情況下見到floyd我都可免則免, 不過其實用得好同識用都可以好實用, 所以都照介紹下比一班Floyd fans.
* CE 24姐係Bolt On neck 24格. 仲有Mojotone “DW Tomahawk” pickups. 外表方面finish同hardware都係satin finish, black hardware好明顯都係為左型.
* 其他野除左比pattern thin更薄既頸之外, 都係正路PRS野, 好似locking tuner呢類
* 官網寫明接order只接到3月, 有興趣就去通利問下啦
bolt on姐係咩
ig見到超靚
可惜唔用floydrose又唔好白頸
Bolt on姐係頸係鑼絲上
bolt on 同 neck thru各有咩長處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞