結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike
其實善用器材同埋對器材既知識係技術既一種黎
趕頭趕命要人開始彈邊有得慢慢set
Set 定先啦
無論用 multi 定 pedal,我諗一開始自己攞定個 setting,出 show 最多都係 tune 多次 global eq 就搞掂
如果出自己 amp 就真係要考慮吓係咪夠時間整
有邊個唔係咁做
其實有幾個可能
你distortion太拆
Mid唔夠/high太多
除非你清聲都好爛咁就真係你手指問題
試下扭細distortion
balance翻d eq
不過出show通常玩幾首歌
我係第一首歌一道彈一道慢慢扭下amp扭下Pedal tune好個聲
識好多人開左波就乜都唔理淨係企係到彈自己野但個心不停鬧難聽
直隊amp無問題
而家hi-end 嘅二手市場其實個價位都好惡,
有時唔係唔想買,而係無咁多錢。
呢十年真係見證越嚟越多hi-end牌子普及同價格通漲。
咁個gt都有少少影響既 upgrade la
可唔可以講下fender japan...
好想買最classic 個隻mij st.....但行極幾間TOMLEE都係得telecaster.....
想要mij fender不如直接去日本買
TL款又少又唔齊,來貨又慢訂貨又等一世
日本代購都得
好多細琴行都有做
Metal rock又唔太貴既通常都係考慮Ibanez/LTD/Schecter
諗下自己洗唔洗用single coil聲
唔洗就買HH 要就HSS
最重要既係唔好再揀有Floyd rose既guitar
你比個budget自己先
再加埋你想要既pickup configuration
Active or passive pickup
咁就好少會買錯
起碼唔會買左勁平但垃圾
metal/rock ibanez應該真係唔錯架喎
Floyd rose真係唔識攪,唔會再掂。

MUSICMAN 的副廠 sterling都可以考慮下
sterling唔洗諗啦 mii
都係prs se/schecter
其實ibanez premium都幾好
schecter jp d 款好靚 我都好想買
但貴好多

我見tomlee 做特價...mij fender tele 最classic個隻都係岩岩5K 搞點...自己訂加運一手既話..無7K走唔甩...
要2手 d款係幾靚
我有枝93-94年mij st62
白色已變黃 日本買岩唔岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞