結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike
有無聽過一個牌子叫shabeat?
見好似好靚想整支

shabat就聽過

Shabat先岩
無乜review但唔知點解睇落好特別咁
個headstock有少少核特[img]assets/faces/xm/sosad.gif[/img]

係好聲 但個價。。。

唔值咁貴?諗緊買佢定suhr standard pro
Shabat個builder以前係LsL做[img]assets/faces/xm/smile.png[/img]

LSL呢個牌子身邊無乜人用,唔知咩評價
有無聽過一個牌子叫shabeat?
見好似好靚想整支

shabat就聽過

Shabat先岩
個headstock有少少核特[img]assets/faces/xm/sosad.gif[/img]

係好聲 但個價。。。

Xotic xsc la

想買支好少少但又1516緊
可能等下2手group有無用好野

shabat就聽過

Shabat先岩

係好聲 但個價。。。

可能等下2手group有無咩好野

Shabat先岩

係好聲 但個價。。。

可能等下2手group有無咩好野

ta

真心推介
感覺上想追舊聲vintage又大粒(希望你明我意思 )個啲strat tone既suhr唔係你杯茶
Suhr同TA個啲都係好乾淨好岩session用(即係我個人覺得冇咩個性個啲,拿我知Tommy Sir係用les paul custom/standard做野既)
Shabat唔錯 可以聽下羅賓試佢支custom built既demo,xotic唔熟唔敢講
老老豆豆 其實呢啲唔會玩厭既~重點都係玩IR姐我覺得
洗多少少錢課金買IR啦,有佢值錢錢既原因
騎一騎你個post,大家鐘意celestion定ownhammer既IR多啲?
Shabat,LSL都試過,音質基本上差不多,價錢好似都係
手工我覺得LSL會好少少
Suhr自己用緊,品質都覺得在Shabat之上
個人喜好TA>Suhr>LSL>Shabat
唔知點解呢排幾留意呢幾隻牌子
好似又幾好喎,去試下先

各位巴打聖誕快樂
CIOKS DC10 有無巴打要?
#GearReview #068

Fender Tuxedo & Reverse Tuxedo Telecaster:
* 放左幾日聖誕假, 今日就為大家介紹兩款特別既Telecaster. 之前好似講過, 1959-1972年開始, Fender就推出左Custom Telecaster, 唔好同而家成日見到有humbucker既Telecaster Custom撈亂. Custom Telecaster其實同Telecaster既spec一樣, 不過多左兩條body binding, 同埋多左Custom Color揀. 要記著, 當時既tele default顏色係全白, Custom Tele既出現令到當時多左一批Sunburst同其他顏色既Tele.
* 當時, 有一種黑色加white binding既Custom Tele, 被人叫做Tuxedo Tele, 因為佢既顏色就好似著左西裝既顏色咁. 因為當時好少人揀tele揀呢套顏色, Tuxedo而家就好似變左好罕有. 96年, Custom shop就出左限量20支既John Page Masterbuilt Tuxedo Tele, 上圖黑色既就係96 Custom Shop版
* 不過最罕有既Custom Tele, 其實係Reverse Tuxedo, 姐係白色body加兩條黑色binding. 罕有既程度連Joe Bonamassa有一支都唔敢帶佢出Tour.
#GearReview #069

Smashing Pumpkins fans必買Op-Amp Muff:
* 睇黎Electro-Harmonix出既兩隻Nano版muff好好買, 繼之前介紹過既nano Russian muff reissue之後再度添食, 推出op-amp big muff pi.
* Op-Amp muff呢個句其實係Big Muff Pi Version 4既暱稱, 因為big muff v4既電路用一樣叫operational amplifier既野, 而唔係一般transistor. 唔明係咩唔重要, 淨係需要知道v4出黎既結果係一種好強而有力又拆既distortion.
* Op-amp buff只係1978年左右出現過一段短時間, 但係90年代初被Smashing Pumpkins既Billy Corgan發掘左出黎, 仲演變成為左Smashing Pumpkins最經典既album Siamese Dream既heavy distortion tone. 唔知到底係咩tone既可以聽下Cherub Rock呢首歌.
* 但原本既V4 op-amp muff既外貌只係同一般而家市面上見到既大big muff pi一樣. 今次reissue就比左個橙色design佢, 好明顯係比大家分清楚3隻nano muff
#GearReview #070

Heritage Semi-Hollow:
* 今日介紹一個牌子Heritage. 特別係Heritage既semi-hollow系列, 例如H-535, H-555.
* Heritage出既semi-hollow, 一向受用家愛戴, 甚至比人話比而家既Gibson semi-hollow更有味道. 其實呢個講法係有根據架.
* 好多年前, Gibson仲未搬去而家係Nashville既factory, 個時既factory係Kalamazoo呢個地方. 去到70-80年代, Gibson逐步遷出Kalamazoo, 淨翻semi-hollow同acoustic兩條line係呢到.
* 但係, 當時有一班工人並冇跟埋Gibson一齊搬走. 有一個講法係話, 由於呢班工人留翻係Kalamazoo, Gibson體諒呢班老臣子, 所以比佢地繼續base on Gibson既Semi-hollow body造結他, 但就唔可以掛Gibson個名賣, 所以Kalamazoo既呢班工人就改左個名做Heritage. 但實際上呢班工人同以前造Gibson Semi-hollow既係同一班人.
* 時至今日, 除著Gibson愈來愈差同貴, Heritage既quality都成日比人讚, 如果想買semi-hollow既不仿留意下
做咩突然咁冷清 我日日都入下你睇下有冇人傾下計
Btw 樓主繼續努力 我有一路追你個instagram
多謝巴打支持
#GearReview #071

Dean Guitars?:
* 曾幾何時, 通利都曾經有代理Dean Guitars. 但係香港, 始終唔夠入屋, 最後仲要大減價清死貨. 其實好似Jackson, Chavel呢類偏向metal同rock既美國牌子唔知點解係香港都係冇乜市場, 反而有類似定位既日本牌子Ibanez同ESP/LTD就比較多人買.
* 不過其實係外國, Dean一樣都好似死氣沉沉, 好大既原因係因為冇乜明星效應. 而家Dean最大既代言都只係Megadeth既Dave Mustaine, 但老實講Megadeth既知名度都比以前差好遠. 上圖既一支V就係Dave Mustaine既signature.
* 另外, Dean到而家基本上都仲係推緊ML style結他, 而且仲經常係利用已經過世多年既Dimebag Darrell做ML style既生招牌.
* 再加上Dean好多既款都係80 90年代個種卡通惡魔paint, 新一代未必接受.
係咪得班老seafood做marketing 😂
依加ola englund同tosin 都出個人品牌既結他
係咪得班老seafood做marketing
依加ola englund同tosin 都出個人品牌既結他
老屎忽都唔多
得一班唔多出名既人
Guitar amp head有冇咩好推薦
Masa Boogie試過好正 清聲簡直crystal clear 但真係太貴
所以想問一問爸打們有冇咩好推薦 係for係band房用
條片真係J出血
可能wow左 但成個星期都見唔到連登有post
https://www.youtube.com/watch?v=or8bb3oKNQI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞