結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike
買翻黎擺都嫌阻訂
要企係度彈,最多都係彈得到頭個4支。

下面果d,企又彈唔到,坐又彈唔到wtf。

#GearReview #092
https://youtu.be/Jaa4R67ExrM
NAMM - Orange Brent Hinds Terror:
* 早兩年Orange淘汰左tiny terror呢個mini amp head令好多人都十分驚訝, 取而代之既rocker 15/rocket 30 combo都唔係太理想. 今年Orange就出翻兩款細amp head黎填補翻個位, 包括rocker 15 terror同Brent hinds terror. Rocker 15 terror其實只係將2017出既rocker 15 combo抽出黎做terror head, 其實上年一早就應該咁做. Brent Hinds Terror就係新野.
* Brent Hinds係mastodon既結他手. 雖然算係metal band但佢既tone一向都唔係太heavy, 但就好厚mid好夠力, 完全係dark British heavy sound.
* 佢既Singature terror其實都係base on rocker 15, 不過增加左Bass既力度同Gain level. 有兩條channel, natural channel淨係得volume, 官方話方便人用Pedal. Dirty channel先有得用個EQ. 可以由15w轉落7w, 1w, 0.5w.
想問下結他body,用ash/mahogany/basswood有咩分別?

點解basswood好似講
到好差?
Ash偏向高音出少少同聲彈同percussive少少
Mahogany偏中音厚同warm

Basswood啱啱琴日睇完Ibanez namm既片
個職員話basswood其實唔係好差既木
但佢既音色係好中性
簡單黎講姐係冇特別
但因為呢個原因所以pickup既聲最出
所以basswood body係好出到靚pickup既聲
但因為太冇特別冇乜人用所以好似好cheap
basswood個名有bass比人感覺cheap
事實上好多平結他用basswood
咁貴野又用basswood感覺上唔值
而且basswood太軟係咁易撞就粒
我想問埋你地覺得ALDER同ASH BODY有咩分別?
好似BASS用呢兩款比較多

唔知貼唔貼得其他FORUM的LINK
Suhr Standard Pro都係用basswood, 所以又唔一定平野先用
但太軟係真,我自己支改有幾個位粒左
ASH木比較多高頻和中高頻,明亮的高音,低音清楚,彈時attack好快
ALDER基本上好平均,會比ash warm,中高位無ash咁出,總之就好平均
想請教下

Frendi 同埋 gibson/epiphone
呢兩大巨頭呢

其實佢地係target市場
感覺上gib/epiphone 啲聲好soft

但frendi就好嘈咁
我都係新手,其實二手有時都好多好嘢,我之前係自已彈木結他,大約年半前左右想學電,friend suggest唔好買太差,買貴少少二手係值嘅,咁我就喺facebook二手group用$7500買咗支好新淨嘅二手 clapton blackie stardard, 彈咗半年左右見二手區有人放支好靚嘅warmoth strat,用korina body同birdeye maple neck, nitro paint。 用$5500買咗, 跟住$8000賣咗支blackie,一post就賣得出, 不過我用$7500買到係好好彩,個賣家之前成日唔喺香港冇覆msg,但我keep住send,佢一返嚟就覆我,我相信唔止我一個send msg俾佢。 後補我支warmoth相。
Frendi係咪想講Fender
呢個問題包含好多因素好難答你
用classic model黎講都係
1. single coil同humbucker
2. Mahogany同Alder
3. Scale length
既分別
睇你玩咩style決定
Warmoth好難放翻出去
係,但造工真係好過支fender好多,sustain亦長好多。
如果係我一定唔會clapton換warmoth
不過可能好靚
Lm睇相
我有2500依返喎
我有2500返喎

有greg howe簽名

支blackie
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞