結他/Amp/Pedal's 新聞, 歷史及冷智識趣談

1001 回覆
76 Like 3 Dislike
LM
終於有呢啲post啦 呢排睇中左支squier classic vibe tele
終於有呢啲post啦 呢排睇中左支squier classic vibe tele

多謝支持 巴打長玩最好唔好買squier啦
雖然classic vibe series唔錯
但二手價真係跳樓價

多謝支持 巴打長玩最好唔好買squier啦
雖然classic vibe series唔錯
但二手價真係跳樓價

唔打算會賣結他呀所以唔介意賣出去個價
到時換左支新就拎黎試下relic,做下實驗咁

佢果支mccarty594 唔係custom22

巴打你啱一半 我都睇漏眼
佢係有支594, 但而家tour用緊個支唔係佢拍片個支594
上圖紅色個支pickup switch係knob既位
594既pickup switch正常係上面
因為佢design係base on les Paul
所以睇黎呢支都係private stock build比佢
就禁睇3個knob睇黎都係似翻佢用開Strat 1 volume 2 tone
冇型號可言
多謝巴打更正

可以講下佢既tone property?
高汁 你每個post我都學到野

佢果支mccarty594 唔係custom22

巴打你啱一半 我都睇漏眼
佢係有支594, 但而家tour用緊個支唔係佢拍片個支594
上圖紅色個支pickup switch係knob既位
594既pickup switch正常係上面
因為佢design係base on les Paul
所以睇黎呢支都係private stock build比佢
就禁睇3個knob睇黎都係似翻佢用開Strat 1 volume 2 tone
冇型號可言
多謝巴打更正

可以講下佢既tone property?

假設佢支紅色prs 真係base on 594
咁個tone一定係比較偏向Gibson Les Paul type既雄厚mid range tone
但係prs本身既mid係比較清晰乾淨
就算594都唔似les paul咁樣少少濛濛地
但都會比一般prs厚同大粒些少

多謝巴打支持 我自己都驚太學術會悶
裝備撚留名
下次不如講下tube screamer既由來

無問題
Gibson lp真係好靚
Gibson lp真係好靚

巴打識貨
裝備撚留名
下次不如講下tube screamer既由來

巴打記得留意
可唔可以介紹下d 形容結他聲嘅terms 身邊唔多frd 玩唔熟d terms 黎形容d音質
知唔知香港邊度有得做relic
見到好吸引 但好多都係customshop先有
入嚟就見到兩個偶像Thom Yorke 同John Frusciante
留名
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞